© Rootsville.eu

Ledfoot (US)
tiltle: Black Valley
music: Singer-songwriter - Gothic blues
release date: march 19, 2021
label: TBC Records
info artist: Ledfoot
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2021


Ledfoot aka Tim Scott McConnell is een Amerikaanse singer-songwriter met soms een bleusy intake. Niet te vergelijken met de Franse bluesmuzikant met dezelfde naam. Deze "Black Valley" is zijn vijfde solo-album onder de noemer Ledfoot. McConnell is al actief sinds de jaren 70 als solo-artiest en als lid van diverse formaties. In de jaren 80 genoot hij vooral bekendheid als lid van The Rockats en in de jaren 90 met de band The Havalinas.

'Black Valley' is de de opvolger van 'White Crow' dat in 2019 de Spellemann (Noorse Grammy) voor beste bluesalbum kreeg. Kleurgewijs liggen de albus niet ver uit elkaar al nodigt Ledfoot ons op deze nieuwe uit in een iets ander muzikaal landschap. Het kenmerkende geluid is er natuurlijk nog steeds, maar Black Valley neemt een stap terzijde van het typische gothic bluesgeluid van Ledfoot, met een sterkere singer-songwriter-attitude en met teksten en een geluid dat dichter bij de moordballadetraditie ligt, met briljante teksten die de donkere kant van de geest. Zoals altijd met zijn 12-snarige gitaar uitgerust met extreem zware snaren, bespeeld met een koperen schuif en stalen vingerplectra, trapend tegen zijn stompbox!

De teksten bij wijlen donker wat in de traditie ligt van McConnell. Soms ook wat verkennen deze briljante teksten de donkere kant van de geest. Met 'Broken eyes' kijken we wat vooruit naar de toekomst en daardmee is dit nummer bijzonder actueel. Het nummer "Take Away The Hurt" werd geselecteerd om als single te worden uitgebracht.

Muzikaal blijft Ledfoot trouw aan zijn stijl met "Black Valley" en is daarmee toegewijd aan de tedere psyche folk met een donkere blues attitude. Er komen veel melancholie en hymnen naar voren, terwijl de teksten meer wentelen aan de donkere kant van ons bestaan ​​dan in een onweer van neonflitsen. Soms lijkt het album of het een lijdensweg is van een persoon die schtijft vanuit zijn donkere ziel. Hou in gedachten ook een naam als Nick Cave.

 

tracks:

01 Black Valley
02 Take Away The Hurt
03 Without Love
04 Broken Eyes
05 Poor Man’s Lullaby
06 Angel Town
07 Crossed My Heart
08 This I Know
09 Falling Down
10 Slip Away