© Rootsville.eu

Little Hat (NL)
tiltle: Wine, Whiskey & Wimmen
music: Rhythm 'n Blues - Blues
release: april 30, 2021
label: Rhythm Bomb Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Little Hat

© Rootsville 2021


Het rauwe blues harp nummer "Wine, Woman, Whiskey" van 'Papa' George Lightfoot werd reeds uitgebracht in 1954 en met hun debuut refereren het Nederlandse trio "Little Hat" uiteraard met hun album "Wine, Whiskey, Wimmen" naar diezelfde rauwe opzwepende harp blues zoals we die kennen van onder meer Lightfoot, Little Walter Horton, Little Walter en SBWII.

Little Hat bestaat uit zanger en harper Machiel Meijers, bluesveteraan Willem van Dullemen, beiden uit Stackhouse, aangevuld met drummer Paolo Stigter. Als trio vormen ze dus een nieuw blues trio die met alle liefde de ol'school blues terug nieuw leven willen in blazen. Als producer voor dit album werd er geopteerd voor Little Victor aka de Beale Street Blues Bopper. Op deze "Wine, Whiskey, Wimmen" treffen we 14 tracks aan en met hun monotone sounds en opzwepende harmonica belanden we zo in de 50-ties waarmee dezee "little Hat" ook trouw blijft aan de sound van Stackhouse. Blues met een welgekende klank zo uit Rotterdam.

Met het Rhythm 'n Bluesje "Clema" van Jerry Morris gooien ze er meteen de beuk in en dit voor de volle 14 nummers. Een ietsje meer rauwe rock 'n roll dan met "Cutie Named Judy" van Jerry McCain waarna we met "If You Think I’ve Lost You" van JD Miller weemoedig terugdenken aan de Louisiana bluesman Lazy Lester. Shake your booty dan met "Just Keep Lovin’ Her", eentje dat de adepten onder ons wel kennen van Little Walter.

R 'n B shouter Titus Turner kwam naast zijn "Bla Bla Cha Cha Cha" ook in de charts met "Big John From Mississippi". Een nummer uit 1955 dat in eerste instantie als B-side van "Sweet and Low" werd uitgebracht. Kan het nog authentieker, uiteraard want hierna volgt Hound Dog Taylor's "Gimme Back My Wig". Natuurlijk willen die van "Little Hat" met dit album een hommage brengen aan 'Papa' George Lightfoot (1924-1971), een harper die vooral furore maakte in de fifties.

Albert Luandrew's "Highway 61" is de outswinger van die heerlijke album en zo prikken we een dikke grote pluim op deze "Little Hat". Alles komt terug en hopelijk ook zo de "Live" concerten waar we dan hopelijk deze "Little Hat" vlug zullen ontmoeten.

tracks:

 1. Clema
 2. Cutie Named Judy
 3. Cat Squirrel
 4. If You Think I’ve Lost You
 5. Just Keep Lovin’ Her
 6. Big John From Mississippi
 7. Gimme Back My Wig
 8. Elgin Movements
 9. Barefoot Rock
 10. Wine, Whiskey & Wimmen
 11. Sound The Bell
 12. Ora Nelle Blues
 13. Boogie In The Park
 14. Highway 61

musicians:

Machiel Meijers: vocals, harp
Paolo de Stigter: drums
Willem van Dullemen: guitar