© Rootsville.eu

Logan Richardson (US)
tiltle: Afrofuturism
music: Alt-rock - Soundscapes
release date: march 12, 2021
label: Whrilwind Recordings
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Logan Richardson

© Rootsville 2021


Op "AfroFuturism" (zijn vijfde soloalbum) synthetiseert Logan Richardson al de elementen tot een verbluffend gewaagde uitspraak die episch van opzet is en tegelijkertijd een diep, intiem persoonlijk beeld geeft van het innerlijke leven van de maker. De kern van het album is een reeks torenhoge alt-rock/trap/wankele beat-soundscapes gecreëerd Logan's uitgebreide reeks toetsenborden, synthesizers en programmering samen met de nieuwste versie van zijn Blues People-band - Igor Osypov op gitaar en Peter Schlamb op vibes en toetsen, met Dominique Sanders op bas en het delen van productietaken, en het daverend virtuoze drumwerk van Ryan J. Lee en Corey Fonville completeren het ritmeteam. Logan wisselt deze af met een scala aan diverse sonische intermezzo's, stukjes gevonden audio, onverwachte, heldere pools van introspectieve strijkers uitgevoerd door Ezgi Karakus en stille open plekken met gedempte ballades van een oude medewerker, zangeres Laura Taglialatela. Al met al vormt zijn onmiskenbare scherpe stem op altsax de constante verhalende draad.

Het album begint met de stem van Stefon Harris die het epische 'The Birth Of Us' introduceert - een volledig doorgecomponeerd stuk voor de hele band - "Frank Zappa, Queen, Brian Wilson en Radiohead ontmoet Schoenberg in een sciencefiction-lounge uit de jaren 80, ”Lacht Logan. 'Awaken' (uit een gedicht van Logan's moeder) en 'Sunrays' (met Laura Tagliatela en Corey Fonville) verkennen verschillende stem- en tekstcombinaties om betoverende oases van geluid te creëren: "Ik probeerde een verhaal te vertellen - een beetje over mij, maar dan over ons allemaal. " ‘For Alto’ is een knipoog naar collega-altist Anthony Braxton, terwijl ‘Light’ een ballad is waarin Logan een duet met zichzelf speelt - "Ik ben verslaafd aan ballads - ze zijn een van de meest onthullende dingen", bekent hij. ‘Trap’ is precies dat - Logans interpretatie van het hedendaagse Zuid-Amerikaanse geluid. Een veldopname van het zingen van zijn overgrootmoeder introduceert ‘Farewell, Goodbye’ - een vocale elegie, gezongen door Taglialatela, voor wijlen McCoy Tyner.

'Black Wall Street' introduceert een frisse, onverwachte wending via de weelderige snaren van cellist Ezgi Karakus die combineert met Logan's sax om een ​​oase van akoestisch geluid te creëren, maar de onderliggende boodschap is somber, denkend aan de Tulsa Race Riots van 1921. Er is een uitbarsting van vond audiovertelling van Busta Rhymes voor het laatste trio van deuntjes: de Blues People-band keert terug voor de gespierde 'Round Up', een scherp muzikaal commentaar op het politiegedrag tijdens hedendaagse Amerikaanse protesten, Logan en Laura combineren met een afwisselend schetterende en weelderige elektronica voor 'Volgens jou', en dan eindigt de reis met de door het evangelie geïnspireerde verheffing van 'Praise You' - "Een lied voor God, voor de aarde, de regen, dankbaar voor het geheel. Het voelt als iets heel bijzonders. Als een van de meest eigenaardige stemmen van vandaag in de hedendaagse muziek, levert Richardson met AfroFuturism niet alleen een enorm indrukwekkend statement, maar ook een met een directe en urgente boodschap voor de toekomst die geworteld is in zijn eigen en de grotere hedendaagse Black American stand van zaken, terwijl herinnert ons aan zijn muzikale onvoorspelbaarheid. Je kunt je alleen maar voorstellen wat hij hierna zal doen.

tracks:

01 Say My Name
02 The Birth Of Us
03 Awaken
04 Sunrays
05 For Alto
06 Light
07 Trap
08 Grandma
09 Farewell, Goodbye
10 Black Wallstreet
11 Photo Copy
12 Round Up
13 According To You
14 Praise Song
15 I'm Not Bad, I'm Just Drawn That Way (bonus track)