© Rootsville.eu

Lorne Lofsky (Can)
tiltle: This Song Is new
music: Jazz
release date: april 02, 2021
label: Modica Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Lorne Lofsky


© Rootsville 2021


Lofsky's carrière, geboren, getogen en gevestigd in Toronto, begon toen Oscar Peterson in 1980 aanbood om zijn eerste plaat te produceren, It Could Happen To You (Pablo Records). In de jaren die volgden, werkte Lofsky uitgebreid in de omgeving van Toronto en toerde met onder meer de bekende saxofonist Pat LaBarbera en collega-gitarist Ed Bickert. De vruchtbare samenwerking van Bickert en Lofsky liep van 1983 tot 1991 en produceerde twee alom geprezen opnames, waaronder de bekende Concord-release This Is New uit 1990. Halverwege de jaren negentig kreeg Lofsky verdere erkenning als lid van het Oscar Peterson Quartet. Van 1994-1996 toerde Lofsky met de groep van Peterson op locaties over de hele wereld, van Carnegie Hall tot het Montreal Jazz Festival, en verscheen hij op drie opnames. Lofsky was de Canadese "go to" -gitarist van Chet Baker - zwaar te zien op de legendarische Jazz Trumpeter's 2000-release "Live at the Renaissance II". Zijn andere opmerkelijke samenwerkingen zijn onder meer optredens met Dizzy Gillespie, Ray Brown, Benny Carter, Joey DeFrancesco, Dave Holland, Rosemary Clooney en Clark Terry.

Hoewel Lofsky een alom gerespecteerde reputatie heeft opgebouwd als speler van wereldklasse, is hij ook bekend geworden als een prominente en gewilde opvoeder. Momenteel geeft hij les aan de York University en Humber College in Toronto, heeft een uitgebreide privé-lespraktijk en heeft hij gastcolleges gegeven aan een groot aantal eersteklas instellingen zoals St.FX University in Antigonish, Nova Scotia en McGill University in Montreal. onder andere. Met een cv als dat van Lofsky lijkt het misschien alsof hij al alles heeft bereikt wat hij wilde doen, en het zou volkomen redelijk zijn als hij op zijn lauweren zou rusten. Dat is echter niet het geval, aangezien de muzikant op een oneindige ontdekkingsreis is en voortdurend bezig is om zijn geluid te verfijnen en te ontwikkelen. Zoals de gerespecteerde journalist James Hale in de liner notes van het album schetst, schuwt Lofsky externe effecten en pedalen en geeft hij er de voorkeur aan zich te concentreren op wat hij met zijn eigen techniek uit de snaren kan trekken. Hoewel Lofsky nooit ver weg is van zijn gitaar, is componeren iets sporadischer, wat verklaart waarom het bijna 25 jaar geleden is dat zijn laatste opgenomen werk als leider is verstreken.

Het resulterende werk is een verzameling van zeven nummers met vijf nieuwe originelen en geweldige arrangementen van Miles Davis en Victor Feldmans "Seven Steps to Heaven" en Benny Golson's "Stable Mates", vakkundig uitgevoerd door dit uitstekende kwartet. De band tussen dit viertal is zo hecht en intuïtief dat de meeste nummers op This Song Is New in één take zijn geknipt. "We hebben allemaal heel lang samen gespeeld in verschillende soorten incarnaties. Er is veel chemie, veel vertrouwen. Als we spelen, hoeven we niet echt te praten. Het is alsof je vier zeer versleten honkbalhandschoenen aantrekt; het is gewoon, ga. " Oorspronkelijk bedoeld als een informele lezing in de Modica Music Studio van Roberto Occhipinti in Toronto, was Lofsky niet van plan de opname commercieel uit te brengen totdat hij de uitzonderlijke resultaten hoorde. Kijkend naar het materiaal als geheel, is de rode draad doorheen Lofsky's zoektocht om muziek op nieuwe manieren te benaderen, vooral als het gaat om het opnieuw bezoeken van nummers als 'Seven Steps' of 'Stable Mates' - of het nu in de maatsoort of de harmonie is. "Het gaat niet om het navolgen van wat ik heb gehoord; het gaat over het aanboren van iets dat de muziek suggereert. Ik probeer open te blijven voor verschillende dingen die in me op kunnen komen en open te staan ​​voor nieuwe mogelijkheden in mijn spel.

Nummer voor nummer levert zijn aanpak consequent fascinerende resultaten op, waarbij zijn filosofie met open oren zijn medewerkers inspireert om diep in hun eigen verbeelding te graven. Kijkend naar het geheel van dit ‘samenkomen met vrienden’, dat oorspronkelijk niet bedoeld was voor openbare consumptie, wordt Lofsky karakteristiek verscheurd tussen het erkennen van de prestatie, maar het zien als nog een stap op een reis. "Het is een jazzplaat. Dit is muziek die instinctief is. Het is geen popplaat, waar de producer zes maanden bezig is om de juiste galm op de snaredrum te krijgen, en de bassist zijn partijen afzonderlijk opneemt. Ik heb hier dagelijks de laatste 46 jaar van mijn leven in gestopt. En ik ga hier niet mee stoppen, totdat ik mijn laatste adem uitblies.

 

tracks:

01 Seven Steps To Heaven
02 The Time Being
03 Live From The Apollo
04 This Song Is New
05 An Alterior Motif
06 Evans From Lennie
07 Stablemates