© Rootsville.eu

Mary Stokes Band ft. Sarah Michelle (Irl)
tiltle: Comin' Home
music: Blues
release date: 2020
label: independent
info artist: Mary Stokes Band


© Rootsville 2021


Vanaf het groene eiland zijn we sinds mensenheugenis altijd verwend geweest met een grote variëteit aan Blues. Zo bracht Ierland de iconische namen voort als de halfgod Rory Gallaher en de nooit verdwijnende Van Morrison. Maar ook de dames lieten de laatste decennia van zich spreken. Zo maakte Grainne Duffy zich een periode meester van onze podia en dank zijn de "European Blues Challenge" leerden we ook de uit Noord-Ierland afkomstige Kaz Hawkins kennen. Nog een Ierse blues madam die je niet kan of mag omheen kijken is zeker ook deze "Mary Stokes" en haar band.

Haar roots bevinden zich in Dublin en zo zitten we in een stad waar muziek in als zijn diversiteit welig tiert. Van folk over rock naar blues, je vind er zowaar iedere muziekstijl terug. Na de jaren lange zwerftochten langsheen de clubs in de UK, VS en Europa waar ze speelde aan de zijde van bluesnamen als B.B. King, Fats Domino, John Lee Hooker, Bo Diddley, Hubert Sumlin, Buddy Guy, Taj Mahal, Lowell Fulson, Johnny Copeland, Jeff Healey, Rory Gallagher, Carey Bell, Lurrie Bell, Pinetop Perkins, en Louisiana Red vond Mary Stokes dat het tijd werd om terug de studio in te duiken.

Met aan haar zijde Brian Palm, Dermot Stokes, Chris Byrne en Robbie Barrett, maar niet in het minst ook de in Dublin geboren guitarslinger "Sarah Michelle", trok Mary Stokes naar de "Displaces Studios" in Dublin voor de opnamen van deze "Comin' Home", met aan de knoppen Tom Lee en Darren Roe. Ook in de 13 nummers op dit album vinden we de nodige diversiteit terug. Met covers als "Baby How Long" van Chester Burnett aka Howlin' Wolf en het al even iconische nummer "Help Me" geschreven door Sonny Boy Williamson II en de "Chess" huismuzikant Willie Dixon neemt Mary Stokes een duik in het rijke blues arsenaal. De eigen originals zijn van de hand van Dermot Stokes en Brian Palm. Dit duo schreef ook de arrangementen voor de traditional "Marie Won't Write". Zo vermelden we ook nog "Roll With The Punches" dat Van Morrison uitbracht op zijn gelijknamige 37ste studio album in 2017.

Op titeltrack en opener "Comin' Home" krijgen we meteen de signature van deze Mary Stokes Band met als rode draad de bijna fusion geïnjecteerde harmonica van Brian Palm samen met de soms psychedelische klinkende rifjes van de sixstrings van Sarah Michelle. Uit het ganse bluesarsenaal putten brengt uiteraard de ons wel gekende shuffles zoals te horen op Memphis Minnie's "Moonshine" met daarin een bruggetje richting "Everyday I Had The Blues" van B.B. King in verweven. Mooi is zeker "Fine and Mellow" het "Tin Pan Alley"-achtige bluesje dat zijn ontstaan kende als jazz standard van Billie Holiday uit 1939.

Het duo Stokes-Palm heeft zonder meer de inspiratie gehaald bij de Texas blues van een SRV toen ze "Moli Di Bari" aan het componeren waren, en hierop kan Sarah Michelle nog eens haar talenten laten beluisteren. Met SBW II zijn "Help Me" verdwalen we terug in de vroegere bruine blues bars. Afsluitende is er nog een original met " Long Way From Home" van Stokes-Palm en zo heeft Mary Stokes hopelijk terug een reden gevonden om de podia in de Lage Landen te gaan opzoeken...

Tracks:

01 Comin' Home
02 Moonshine
03 Mattie Won't Write
04 Baby How Long?
05 Fine and Mellow
06 Mola Di Bari
07 Can't Hold Out Much Longer
08 Roll With The Punches
09 Help Me
10 Mattie Won't Write (reprise)
11 Story Of Bo Diddley
12 At The Christmas Ball
13 Long Way From Home

Musicians:

Mary Stokes: vocals
Sarah Michelle: guitar, vocals
Brian Palm: harmonica
Chris Byrne: bass
Robbie Barrett: drums
Dermot Stokes: piano

Additional Musicians:

Steve Tierney: bass on #9,10
Kevin Lawler: drums on #9,10