© Rootsville.eu

Old Salt (US/B)
tiltle: Live in Room 13 (EP)
music: Folk
release date: february 11, 2022
booking: Rootstown
info artist: Old Salt


© Rootsville 2021


Deze "Old Salt" huizen in en rond Ghent maar bestaan verder uit een internationaal gezelschap met als frontman de Amerikaan Dan Wall. Van origine een 4-koppige stringband met daarbij nog Lotte Remmen, Johanness Wannyn en Lara Rosseel. "Old Salt" haalt zijn invloeden uit de straten van New Orleans via de Appalachen naar de Folk revival van de noordoostelijke staten en springt over de vijver naar de vele geluiden uit het oude Europa waar de band momenteel verblijft.

Ontstaan in 2015 is deze "Live in Room 13" reeds hun 3de uitgave, na hun debuutplaat "Up River Overseas", een album dat hun verdere internationale inpakt uitstraalt doordat het werd opgenomen in Zweden, en hun daaropvolgende "Commons". In 2017 kwamen ze de "2017 European World of Bluegrass Award" te winnen. Ook "Old Salt" werd slachtoffer van de ons alles overheersende pandemie en zo trokken ze richting studio "Room 13" in hen thuisbasis Gent met als gevolg de opname van deze EP. Ondanks dat deze "Old Salt" zich richten op de Americana en Folk scène lokken ze met een knipoog toch ook de blues liefhebbers tot zich, omdat ze ook de inspiratie zoeken bij de muziek van New Orleans.

Op deze "Live in Room 13" vinden we 5 nummers terug en openen ze het ons alom gekende "Nobody Knows You When You’re Down And Out". Een Vaudeville bluesje dat in 1923 uit de pen vloeide van pianist James 'Jimmie' Cox (1882-1925). Een nummer dat werd groot gemaakt door niemand minder dan Bessie Smith maar in de geschiedenis zo vaak werd gecoverd dat het zijn weerga niet kent. Zo brachten Eric Clapton en Duana Allman met "Derek & The Dominos" het nummer in 1970 terug in de belangstelling door het uit te brengen op het dubbel album "Layla and Other Assorted Love Songs". Bij een hele resum blues muzikanten stond deze blues standard op het repertoire, getuige namen als Scrapper Blackwell, Blind Willie Johnson, BB King, Janis Joplin e.v.a.

Voor het daaropvolgende "Pastures of Plenty / Charlie’s Dog" katapulteren Dan Wall & co ons terug naar de Folk-era van Woody Guthrie (1912-1967). Een nummer dat in 1941 de beproevingen van migrerende arbeiders in Noord-Amerika beschreef en zijn origine kende bij de Britse traditional "Pretty Polly". Uit 1927 brengen ze dan van de hand van "Blind Alfred Reed" het nummer "Always Lift Him Up and Never Knock Him Down". Blind Alfred Reed (1880-1956) was afkomstig uit Floyd County (Virginia) en vindt je ook terug op de "Birstol Sessions" waar ook Jimmie Rodgers op te horen is. Een busker avant la lettre.

Kippenvel krijg je bij het arrangement van misschien wel de best bekende traditional "St. James Infirmary". Het nummer kent hier een beklijvende viool intro. Dit "bluesje" is een Amerikaans volkslied dat bekendheid verwierf in 1928 door jazztrompettist Louis Armstrong (1901-1970) en hoeft verder geen introductie meer. Het korte en pakkende afsluitende "Grey Funnel Line" dat door de hoogstaande close harmony wordt getypeerd is van het type zeemansliedjes dat werd geschreven door Cyrile Tawney (1930-2005). Dit nummer was het laatste dat hij schreef toen hij in 1959 de Royal Navy verliet. Een nummer dat als 2de naam wordt gebruikt door de zeelieden van de Royal Navy.

Met dit straffe maar helaas korte statement is het volkomen logisch dat de poorten voor deze "Old Salt" nu wagenwijd openstaan...

 

tracks:

  1. Nobody Knows You When You’re Down and Out
  2. Pastures of Plenty / Charlie’s Dog
  3. Always Lift Him Up and Never Knock Him Down
  4. St. James Infirmary Blues
  5. Grey Funnel Line