© Rootsville.eu

Queen Esther (US)
tiltle: Gild The Black Lily
music: Americana - Roots
release date: 2021
label: EL Records
info artist:
Queen Esther

© Rootsville 2021


Koningin Esther regeert ergens over New York City. Ze zwerft door een kasteel van verschillende genres. Op “Gild The Black Lily”, haar vierde studioalbum ondertussen, beweegt het voormalige lid van de Oddysey-band van James Blood Ulmer moedwillig, gracieus, van gospel naar blues en van western naar countryrock.

“Gild The Black Lily”, benadrukt het geschenk van een Afro-Amerikaanse vrouw die bereid is om gewaagde, muzikale sprongen te maken. Ze slaagt er wonderwel in gaande van Blind Willie Johnson tot de softrock van The Eagles tot haar eigen hartverwarmende Black Americana.

13 songs op deze schijf, gaande van originals van Queen Esther zelf en covers van Son House, Chip Robinson van The Backsliders, Sister Rosetta Tharpe, The Eagles en George Jones, om Blind Willie Johnson niet te vergeten. Namelijk een schitterende versie van ‘John the Revelator’. Het toevoegen van een origineel nummer die een eeuw aan aangename, folkloristische poptrends samenbrengt, zoals 'The Whiskey Wouldn't Let Me Pray' geven de plaat een geweldig cachet.

Met zo’n nummers is het album echter een prachtige muzikale reis. Het meest ingrijpende werk van de plaat  is ‘Oleander’, een melancholische countryballad die ze zelf heeft geschreven. Haar stem komt het beste tot zijn recht als een instrument dat zich kronkelt door en rond ritmes en maten. Nog dieper gaat een nummer als 'This Yearning Thing' . Deze song benadrukt de muzikale zangekwaliteietn van de Queen.

Wat betreft de coversong van The Eagles '"Take It To The Limit" -  het klinkt echt wauw. Niks kopie maar een cover met een eigen ziel. Albums zoals Queen Esther's “Gild The Black Lily” zijn de beste lofbetuigingen aan de afro-amerikaanse muziek. Wat Queen Esther hier komt te serveren is van hoog niveau. Ik zou zeggen overtuig uzelf !

Tracks:

1. The Black Cowgirl Song
2. John the Revelator
3. The Whiskey Wouldn't Let Me Pray
4. Oleander
5. Take It To The Limit
6. Lonesome Road
7. This Yearning Thing
8. Our Dying Day
9. All That We Are
10. He Thinks I Still Care
11. Wishin' On The Cars
12. I Love You
13. The Whiskey Wouldn't Let Me Pray (Acoustic)

Musicians:

Queen Esther: vocals
Boo Reiners: gitaar
Hilliard Greene : bas
Gregory Lewis: keys
Jeff McLaughlin: gitaar
Shirazette Tinnin: drums