© Rootsville.eu

Ralph de Jongh (NL)
tiltle: Flower of Life (Limited version #50)
music: Blues
release date: 2021
label: Ralph de Jongh Recordings
info artist: Ralph de Jongh

© Rootsville 2021


Het jaar is nog maar een weekje oud of daar hebben we alweer Ralph de Jongh. In december van het verdomde jaar "2020" brachten me nog een melding van maar liefst 7 "Limited" albums van deze Nederlandse duivel-doet-het-al, met voor mezelf toch het muzikale hoogstandje "XL". Ook deze "Flower of Life" is als "Limited version" te verkrijgen, dus de fans zullen vlug moeten zijn. Een introductie hoef ik al lang niet meer neer te pennen voor Ralph de Jongh en dit scheelt uiteraard een slok op de winterse borrel.

Het is en blijft een raadsel waar Ralph steeds maar de inspiratie vandaan blijft halen. Eerlijk, ik blijf mezelf de vraag stellen wanneer ik een enkele nummers komt te horen waarvan ik kan stellen, hé deze heb ik al gehoord maar het antwoord blijft steeds weer noppes. Het strafste voor 2021 zou zijn dat we haast iedere maand wel nieuw werk mogen verwachten en ook hier zou ik niet verbaasd over zijn. Straffe man, straffe kost!

photo Ralph de Jongh © Rootsville

Op deze "Flower of Life" vinden we 14 tracks terug en verrassing alom wanneer we met "Toothpaste" er eentje tussen staat waarbij de credits gaan naar gitarist Chi Ron. Minder rock 'n roll maar des te meer blues op deze uitgave waarbij Ralph en de zijnen eerder slow en zeer bluesy beginnen. Alsof we ons weerom midden in een of andere juke joint bevinden krijgen we met "Blue Lines in Her Face" een heerlijk footstompin' shuffle, zwarter dan dit kan het haast niet. Een heerlijk nummer met in het midden ook een beetje psychedelische blues à la "Doors".

Een prachtige ballad daarvoor is "When I Jump In The Deepest Lake" toegevoegd aan deze "Flower Of Life". Buitenbeentje is zeker ook "Funky Shit" waar van zover het terug mag de dansvloer wel zal bevolkt worden. "Even If You Don't Want Me" kan je dan weer catalogiseren als hoogstaande country blues, eentje waarvan een maestro Eric Bibb wel zou van gewenst hebben dat hij dit geschreven kon hebben, en in datzelfde rijtje past zeker ook het gospel getinte "I Am Going To Drink Some Water".

Voilà dit was het voor deze maand voor Ralph de Jongh, tot in februari ;-)

tracks:

01 When I Fall
02 Sing Me Home Even Tough
03 Blue Lines in Her Face
04 Flower Of Life
05 Sing My Heart Back Home
06 When I Jump In The Deepest Lake
07 Untie Your Knot
08 Funky Shit
09 Never Fight Another Rich Man's World
10 Even If You Don't Want Me
11 Flow In The Stream Of Life
12 I Am Going To Drink Some Water
13 Eating The Cats
14 Toothpaste

musicians:

Tim Birkenholz, Chi Ron & Ralph: gitaren 
Nico Heilijgers: bas
Marcel Wolthof: drums
Backing Vocals: Moon Anderson & YLVALIE