© Rootsville.eu

Rev' Peyton Big Damn Band (US)
tiltle: Dance Songs For Hard Times
music: Blues - Roots
release date: 2021
label:
Family Owned Records/Thirty Tigers
info artist: Rev' Peyton Big Damn Band


© Rootsville 2021

 

Als grote fan van The Reverend was ik al aan het uitkijken naar de nieuwe release van het trio, en vandaag was het zo ver. Revrend Peyton’s Big Damn Band brult 2021 in met “Dance Songs for Hard Times., De plaat werd geschreven bij kaarslicht, uitgevoerd op uitrusting uit het Eisenhower-tijdperk en staat het boordevol heupschokkende countryblues / rocknummers die verhalen vertellen over hoop, angst en leven in tijden van pandemie.

Voor degenen die nog niet op de hoogte zijn, Reverend Peytons Big Damn Band is de grootste front-porch bluesband ter wereld. De groep bestaat uit een driedelige crew die bestaat uit Reverend Peyton op zang en fingerstyle elektrische gitaar, zijn vrouw 'Washboard' Breezy Peyton op wasbord en Max Senteney op drums.

De Reverend komt meteen ter zake met de opgeschudde country-shuffle 'Ways And Means'. Het is een hardnekkig eerbetoon aan iedereen die worstelt met de dodelijke combinatie van geweldige ideeën en geen steun om ze tot leven te brengen. Hij schreeuwt de blues uit de lucht met inhoud en vurigheid terwijl hij vonken uit zijn versterker schiet met hete licks terwijl Breezy en Max de groove perfect onderhouden. Het nummer is een perfecte opener.

‘Rattle Can’ is uptempo, hectisch en glorieus en levert een stuk af die op de grens ligt tussen vuile blues en rockabilly uit het achterland beweegt. Peytons slide-gitaar produceert geweldige ritmes. Op 'Too Cool To Dance' scheurt Peyton in een rechtvaardige rock-'n-roll in de stijl van de jaren 50, waarin hij Chuck Berry-licks met zijn vingers bespeelt terwijl hij tegelijkertijd met zijn duim tegen een baslijn speelt. ‘Crime To Be Poor’ is een zwaar, lowdown bluesnummer over hoe rijke en arme mensen in de VS worden behandeld. Peyton verdiept zich in sociale kwesties die we elke dag horen met zowel zijn stem als gitaar over een bonkend ritme dat zijn boodschap naar huis brengt.

Het album is helemaal strak, dus vergeet juweeltjes als 'Nothing’s Easy But You And Me' en het laatste nummer 'Come Down Angels' niet. Reverend Peyton’s Big Damn Band is een van de topgroepen in de rootsmuziek van vandaag en “Dance Songs for Hard Times” is de plaat die we nu allemaal nodig hebben, een die erkent wat er is gebeurd, maar nog steeds heeft wat nodig is om ons weer aan elkaar te lijmen. Play it loud and free your soul brothers and sisters !!!!

Tracks:

1. Ways And Means
2. Rattle Can
3. Dirty Hustlin’
4. I’ll Pick You Up
5. Too Cool To Dance
6. No Tellin’ When
7. Sad Songs
8. Crime To Be Poor
9. Til We Die
10. Nothing’s Easy But You And Me
11. Come Down Angels

Musicians:

Reverend Peyton: zang en gitaar
‘Washboard’ Breezy Peyton: wasbord
Max Senteney: drums