© Rootsville.eu

Richville (NL)
tiltle: Raw
music: Blues
release date: 2021
label: Tub Thumper Records
info artist: Richville


© Rootsville 2021


In deze sombere periode beginnen we allemaal wel eens te mijmeren naar de happy (drinkin') days op de festivals waar we ten volle kunnen genieten van onze geliefkoosde muziek, de blues! Het is wat het is en dus moeten we het enkel doen met nieuw materiaal. In het begin van de Corona periode was zelfs dit schaars aan het worden. Gelukkig is er sinds enkele maanden beterschap in gekomen. Helaas passeerden er ook veel "Live" albums de revue die uit noodzaak werden uitgebracht of zelfs heruitgebracht.

"Hallelujah" is een nummer van Leonard Cohen maar ook een onbedwongen kreet van blijdschap toen er geruchten kwamen overwaaien uit de Delta van het Nederlandse Heeswijk-Dinther. De Nederlandse guitarslinger "Richard van Bergen" had begin oktober de studio gereserveerd van Bert 'Bird' Stevens om er samen met zijn partner in crime, drummer "Jeroen JJ Goossens" eens ongedwongen hun ding te gaan doen. Hun ding dat is uiteraard boogie 'n blues die zo recht uit de echte Delta zou kunnen komen. Geen drukdoenerij maar gewoon lekker in trance gaan met een koffer vol nieuwe nummers in een sfeer van hypnotiserende boogie zoals we die ook kennen van R.L. Burnside en Fred McDowell, dit onder het waakzame oog en oor van de maan aan de knoppen, Bird Stevens. De analoge studio van "Tub Thumper Records" is dan ook een schoolvoorbeeld om dit soort blues te gaan inblikken.


photo Richard van Bergen © Rootsville

Richard van Bergen wordt uiteraard ook hier in België in het hart gesloten en is dus helemaal geen onbekende. Ook in het roots genre is deze Richard van Bergen geen onbekende want toen hij samen met Jack Hustinx de roots formatie "The Shiner Twins" kwam op te richten was het meteen bullseye. Besproken als de beste Americana band van Nederland en omstreken kwamen ze zelfs terecht op "Blues Peer".

Zo volgde er ook "Rootbag", een band met drummer Jody van Ooijen en bassist Roelof Klijn. Richard die van alle markten thuis is, dus ook blues, kan uren vertellen over muziek zoals we konden ervaren tijdens de jubileum uitgave van "Southern Blues Night" te Heerlen in 2016. Dus ervaring zat en zo ontstond dan deze "Richville" waarmee hij een debuutalbum uitbracht in 2019. Een album met de nodige diversiteit gaande van Delta blues over NOLA naar gospel.

Op deze nieuwe "RAW" vinden we 9 originals terug van de hand van Richard van Bergen. De toon op dit album is er eentje van de rauwe sound uit de Mississippi delta, openend met een psychedelische intro op "Gotta Let You Go". Doordringende boogie die vooral als opzwepend kan worden beschouwd maar ook met een injectie van ongepolijste funk zoals te horen op "First Time". "Lightnin'" is een instrumentaaltje waarbij de big mama's hun shakin' thing kunnen doen maar niet in het minst een ode aan een andere meester in het vak, Lightnin' Hopkins.

Cruisin' met nummers als "Right On Time" in het achterhoofd is een beleving waar we voorlopig enkel nog kunnen van dromen. Afsluitend met de boogie grooves op "Runnin' To Me Baby" en een rifje dat ons doet denken aan eentje van Jimmy Reed kijken we al verder richting podia om ons zo footstompin' terug te kunnen uitleven op een geïmproviseerde dansvloer...en ja, de studio van "Tub Thumper Records" staat nog overeind ;-)

Tracks:

01 Gotta Let You Go
02 Tell Me Your Name
03 Lonesome Train
04 First Time
05 Lightnin'
06 Rescue Me
07 All I Want
08 Right On Time
09 Runnin' To Me Baby

Musicians:

Richard van Bergen: gitaar, zang
Jeroen JJ Goossens: drums, percussie