© Rootsville.eu

Steven Feike Big Band (US)
tiltle: Kinetic
music: Jazz
release date: april 09, 2021
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Steven Feike

© Rootsville 2021


Steven Feifke, een van de meest gevraagde artiesten van zijn generatie, heeft een indrukwekkende discografie verzameld die op 30 albums verscheen voordat hij 30 jaar oud werd. Na meer dan een decennium aan werk als opmerkelijke sideman, dirigent en arrangeur voor gewaardeerde artiesten als Steve Tyrell, Chad Lefkowitz-Brown, Santino Fontana en meest recentelijk Veronica Swift, komt Feifke eindelijk naar voren op dit spetterende nieuwe album dat hoogtepunten zijn unieke visie en duidelijke stem.

Deelnemen als de bandleider is een ensemble dat bestaat uit spelers uit de frontlinie van de hedendaagse jazzscene, waaronder drummer Ulysses Owens Jr., zanger Veronica Swift, tenorsaxofonist Lucas Pino en altsaxofonist Alexa Tarantino en vele anderen. De muziek op Kinetic werd verfijnd tijdens de populaire maandelijkse residentie van de bigband in The Django in New York City, die bijna twee jaar duurde voordat COVID alle live-optredens stopte. Door deze regelmatige live-optredens kon de band een samenhangende gemeenschappelijke taal en een solide verstandhouding ontwikkelen, waardoor deze grote ensembleopname een zeldzame intieme sfeer kreeg. Terwijl Kinetic zijn formele labeldebuut is, is Feifke, geboren in Boston, een alomtegenwoordige aanwezigheid op het toneel in een overvloed aan muzikale arena's.

Als tweevoudig halve finalist in de Thelonious Monk Jazz Piano Competition, heeft Feifke werk in opdracht geschreven voor zulke opmerkelijke instellingen als de Manhattan School of Music Jazz Orchestra met jazztrompetgrootheden Sean Jones en Jon Faddis, het Vancouver Symphony Orchestra met Ken Peplowski, de Malmo Big Band met Katie Thiroux en het New Generation Festival Orchestra met Dominick Farinacci. Bovendien werkt Feifke als muzikaal leider voor muziektheater en Tony Award-winnende acteur en zanger Santino Fontanato.

Kinetic begint met de heldere, tempoederende swing van het titelnummer van het album. Feifke's Coltrane - McCoy getinte melodieuze refreinen glijden over een onwankelbare swing voordat de band afdaalt op de rijke melodie van het deuntje. Het nummer demonstreert de immense improvisatiescherpte van de pianist met solo-functies van zowel de componist als trompettist Gabriel King Medd en drummer Ulysses Owens Jr. De eerste single van het album, de video voor 'Kinetic' ging eind vorig jaar in première met JazzTimes. Het album gaat verder met een ander hoogtepunt, "Unveiling Of A Mirror", een compositie vol impressionistische intriges. De twee contrasterende delen van de melodie (een zachter en mysterieuzer gestructureerd begin en een keiharde swingsectie) spreken over de complexiteit van reflecties en onze vaak uiteenlopende percepties versus realiteiten. Het stuk bevat solo's van trompettist Benny Benack III, saxofonist Sam Dillon en drummer Joe Peri.

De componist behaalde de tweede plaats, voor 'Unveiling of a Mirror', in de 2016 BMI Charlie Parker Jazz Composition Competition (beoordeeld door Wynton Marsalis, Jimmy Heath en Alan Ferber). "The Sphinx" is een waar staaltje van sonische verkenning en instrumentale virtuositeit. De veranderende maatsoorten en sonoriteiten van het stuk dienen de algehele energie van de compositie, niet voor een seconde dat de muzikaliteit wordt opgeofferd omwille van de techniek. Het stuk wordt evenzeer gediend door de verbluffende muzikaliteit van het ensemble en vooral door solist Lucas Pino die hier optreedt als de Gonsalves to Feifke's Ellington. Het album waagt zich verder met een zwoele vocale feature voor zangeres Veronica Swift op "Until The Real Thing Comes Along".

Herinnerend aan iconische momenten uit de rijke geschiedenis van dit nummer, van Andy Kirk tot Jackie Wilson, is Feifke's arrangement er uiteindelijk een van terughoudendheid, romantiek en zelfs eerbied. Kinetic presenteert een who's who van veelgeprezen, virtuoze instrumentalisten en meesterlijke arrangementen en biedt het publiek de glans van een studioalbum met de elektrische intrige en emotionele eb en vloed van een live optreden in een tijd waarin het onmogelijk is om samen te genieten van livemuziek. De echo's van de Django residentie klinken door dit album met uitbundige arrangementen van prachtige Feifke-geschreven originelen en jazzstandaarden, die het toppunt van orkestrale jazz weerspiegelen.

tracks:

01 The Unveiling of a Mirror
02 The Sphinx
03 Until The Real Thing Comes Along
04 Word Travels Fast
05 Wollongong
06 On The STreet Where You Live
07 Midnight Beat
08 Closure