© Rootsville.eu

The Contraptionists (US)
tiltle: Working Man's Dread
music: Folk-rock
release date: 2021
promotion: KG Music Press
info artist: The Contraptionists

© Rootsville 2021


Paul Givant en Stephen Andrews zijn The Contraptionists: een tweemansband, een eenmansband, een sonische high-wire act aangedreven door percussieve precisie, zwevende, rinkelende, dreunende instrumenten en gewaagde melodieën versmolten met harmonieën. Een industrieel folk-grunge-experiment bedacht en gemaakt in de bloeiende hallen van hun loft aan de rand van het centrum van Los Angeles in een voormalige fabriek, ze brengen vuur, hart en flits in hun toneelvoorstelling.

Paul Givant schreef alle nummers en hij en Andrews ontwikkelden veel van deze nummers live toen ze in 2018 een tour van een maand maakten vanuit Californië door de Pacific Northwest, Canada en Alaska. Mike Vizcarra (Brian Wright, Tony Lucca) produceerde Working Man's Dread, samen met mixen, mastering en engineering. Bovendien vond een deel van de voorlopige opnames plaats in de studio van Marshall Vore (Phoebe Bridgers) en hij hielp de band in de vroege fasen van de opname.

De songwriting op Working Man's Dread is persoonlijk en een weerspiegeling van het verleden en heden van Amerika. Beïnvloed door de cognitieve dissonantie en frustraties van het huidige Amerikaanse landschap, reizen en muziek maken onderweg, relaties, menselijke steun en lessen die op de harde manier zijn geleerd. De muziek is een legering van rock- en folkelementen - moordballads, weglegendes en liefdesverhalen voor hoopvolle mensen met een gebroken hart.

Zowel Givant als Andrews spelen zelf voetdrums en percussie tijdens liveshows. In wezen zijn ze hun eigen drummers terwijl ze ook gitaar, bas en zang spelen. "Het Contraptionists-project stelde me in staat om uit de meer bluegrass / country-rockwereld te stappen waarin ik al jaren aan het schrijven was en wat verschillende elementen aan mijn schrijven toe te voegen en te putten uit de grunge- en rockmuziek uit de jaren 90 waarmee ik opgroeide," merkte Givant op. . In die geest voelt het kickoff-nummer "River Lethe" sonisch aan alsof de band het naar een plek heeft gebracht waar Radiohead een folkband was. Het lied, genoemd naar de rivier van vergeten en geheugenverlies in de Griekse mythologie, gaat over het kijken naar iemand die probeert het verleden te vergeten of te herschrijven.

Van de door Tom Waits beïnvloede moordballad 'Murky Floor' tot het uptempo en energieke 'Empire of Smoke' tot de soorten dubreggae die te horen zijn in 'Sight of Blood', het duo creëert een groot gelaagd geluid waarvan je zou zweren dat het erbij hoort. meer spelers dan alleen de twee. Het laatste nummer op het album is "Dream Song" en kwam letterlijk in een droom naar Givant. 'Ik had een droom dat ik naar een vriend keek die dit liedje zong tijdens een show. Ik werd wakker met de refreinmelodie in mijn hoofd, zong het in de spraakmemo van mijn telefoon, wetende dat het een goede was, en viel toen weer in slaap. " Het nummer gaat over het volgen van iemands dromen als werkende muzikant en in het bijzonder de ervaring van het terugkeren naar huis in Californië na weken van toeren door het land.

tracks:

01 River Lethe
02 Working Man's Dread
03 Past The Speed Of Sound
04 Flotation Device
05 Murky Floor
06 Empire Of Smoke
07 Mountains
08 Plead
09 Ember days
10 Sight Of Blood
11 Dream Song