© Rootsville.eu

Them Dirty Dimes (NL)
tiltle: In Gold We Trust
music: Jazz 'n Blues
release date: march 12, 2021
label: Dox Records
info artist: Them Dirty Dimes


© Rootsville 2021


"In Gold We Trust" is het ambitieuze debuutalbum van Them Dirty Dimes (Gijs de Groot, Johan Stolk, Joas Zuur, Anne de Vries en Wessel de Vries). De Groningers lieten zich voor dit album muzikaal en thematisch inspireren door de decennia voor de oorlog. Van New Orleans brass tot late night jazz. Met veelzijdige sessiemuzikanten is het album een bloemlezing geworden van traditionele instrumenten en stijlen.

Alleen al met de cover geeft dit 5-tal al aan welke richting ze uit willen. Een mix van Nola jazz en blues op een zeer inventieve manier gebracht en zeg nu zelf...wat vrolijkheid mag toch wel in deze donkere periode. In totaliteit werkten maar liefst 12 muzikanten aan dit debuutalbum dat er al meteen staat. Opener van dit heerlijk stukje retro blues is de titeltrack "In Gold We Trust". Op "Jake Walk Shuffle" trekken de heren een dunnen lijn tussen ragtime shuffle en Western swing en dus alle stoelen aan de kant.

Met instrumenten als banjo, gitaar, trompet en staande bas leiden deze "Them Dirty Dimes" ons doorheen een moeilijke periode met een herinnering van toen muziek nog amusant moest klinken en alle zorgen deed verdwijnen. Nummers als "Keep Diggin’" en het jazzy "Bed & The Bottle Blues", met een heerlijk rokerige stem bieden ons een heerlijk solaas. Liefhebbers van de muziek uit het begin van vorige eeuw zullen zich zeker thuis voelen bij "The Day I Met Capone (The Fats Waller Song).

Op het korte " Interlude" en het daaropvolgende swingende " Fat Chance" waan je jezelf in één of andere jazzkroeg in Bourbon Street. Afsluitend is er nog de heerlijke straat jazz met "Passing by". Daar het voor deze "Them Dirty Dimes" hun album debuut is met deze "In Gold We Trust" zullen de heren zeker niet op de tenen getrapt voelen als we een vergelijking treffen met hun landgenoten van Ragtime Rumours of in België onze eigenste Handkerchief. Het is alleen maar om in mensentaal de kwaliteit aan te tonen voor de onwetenden. Graaf gaste!

tracks:

01. In Gold We Trust
02. Jake Walk Shuffle
03. Keep Diggin’
04. Bed & The Bottle Blues
05. Morning Hour
06. The Day I Met Capone (The Fats Waller Song)
07. Bald & Alone
08. From Blue To Black
09. Interlude
10. Fat Chance
11. Strange Sounds
12. Baby in Babylon
13. Passing By