© Rootsville.eu

The Northern Belle (Nor)
tiltle: We Wither, We Bloom
music: Americana
Euro release date: march 26, 2021
label: Jansen Records
promotion: Klanderman Promotion
info artist: The Northern Belle

© Rootsville 2021


Dit Noorse septet is een van de pioniers van de nordicana-scene die de afgelopen jaren in een stroomversnelling is geraakt in de VS. Geleid door de productieve singer-songwriter Stine Andreassen en gewapend met pedal steel, slide-gitaar, weelderige harmonieën, een strijkkwartet en hun geheime wapen, de Noorse Hardanger-viool, hebben The Northern Belle hun eigen unieke brouwsel van pop-georiënteerde americana en volksmuziek ontwikkeld.

Met de stem van Stine Andreassen lijkt het wel of de geweldige sound van Fleetwood mac terug tot leven komt. Gemaakt in Noorwegen, geïnspireerd door Nashville is "We Wither, We Bloom" het derde studioalbum van het Americana-septet, The Northern Belle. Zangeres Stine Andreassen reisde van het huis van de band in Noorwegen naar de Muziekstad Nashville om het album te schrijven. Het resultaat is een plaat vol vloeiende folkmelodieën die we verwachten van de Nordicana-scene, gecombineerd met net genoeg Nashville country-invloeden en lyrische gruis.

Na thuiskomst in Noorwegen ging de band de studio in met producer Marcus Forsgren (Jaga Jazzist, The Lionheart Brothers) en ging meteen aan de slag. Met een solide verzameling nummers in de hand, bouwden ze een zee van sonische lagen op die alles omvatte, van de traditionele Noorse Hardanger-viool tot dromerig pedal steel en rijdende elektrische gitaar. Door de nummers organisch samen te laten komen, cultiveerde de Northern Belle een geluid dat elementen van pop uit de jaren 60, rock uit de jaren 70 combineert met traditionele folk en country. Het resultaat omvat de slimme humor, ongebreidelde eerlijkheid en zelfverzekerde branie van acts als Stevie Nicks, Kathleen Edwards, Dolly Parton en Kacey Musgraves.

Er zijn tal van uptempo-nummers, zoals de opener van het album, 'Gemini'. Stevie Nicks-achtige zwevende vocalen van Andreassen worden ontmoet met donkerdere elektrische gitaarakkoorden die het nummer soms een psychedelisch gevoel geven. Het nummer heeft een throwback folkrockrand met een tijdloze kwaliteit. "How Deep" en "Born To Be A Mother" zijn beide dan weer ballads vol aangrijpende lading dankzij de fijne vertelkunst op een meeslepende soundtrack. Een ander nummer dat de aandacht verdient, is 'Lonely'.

Op We Wither, We Bloom, combineert The Northern Belle goed gemaakte folkpop met klassieke country-accenten om een album te maken dat een echt voorbeeld is van de geweldige dingen die uit de Americana-smeltkroes komen.

tracks:

1.  Gemini
2.  Remember It
3.  How Deep
4.  Tailor Made
5.  Late Bloomer
6.  Born to Be a Mother
7.  Two Minds
8.  Lonely
9.  No Clue
10.  Evelyn
11.  Love of Mine
12.  We Wither, We Bloom  

musicians:

Stine Andreassen (vocals)
Svein Inge Bjørkedal (drums)
Bjørnar E. Brandseth (electric guitar, lap steel)
Johanne Flottorp (bladder fiddle, hardingfele)
Yngve Jordalen (bass, double bass)
Ole-André Sjøgren (guitar)
Marie Tveiten (vocals, percussion)