© Rootsville.eu

Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard (DK)
Title: Taking The Good With The Bad
Release: 2021
Music: Blues
Label: House Rockin’ Band
Artist Info: Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard


© Rootsville 2021


Iedereen die in blues geïnteresseerd is, kent Thorbjørn Risager & The Black Tornado, die de afgelopen 19 jaar bluesliefhebbers over de hele wereld hebben vermaakt met hun spectaculaire shows en releases.

Minder mensen weten dat Thorbjørn Risager en Tornado-pianoman Emil Balsgaard samen een geschiedenis hebben die veel verder teruggaat in de tijd. Hun samenwerking begon 27 jaar geleden toen ze elkaar ontmoetten in een New Orleans-stijl blues ’n’ funkband genaamd Rad Gumbo. Thorbjørn en Emil hebben de covid19-lockdown besteed aan het opnemen van hun derde duoalbum getiteld ‘Taking The Good With The Bad’.

De plaat laat zien dat hun liefde voor die speciale blues 'n' funk in New Orleans-stijl niet is verdwenen. Het album bevat verpulverende boogie blues, een zoet vleugje zuidelijke  ritmes en  dirty low-down funk. Tornado-bassman Søren Bøjgaard heeft het album opgenomen en gecoproduceerd, dat ook gastoptredens bevat van Tornado-leden Joachim Svensmark en Martin Seidelin.

Het duo levert hier een echte verrassingsplaat af beginnend met de stevige opener ‘Imsomniac Boogie’, één van de weinig nummers van de schijf die door Risager zelf werd geschreven, en dat geldt ook voor ‘Too Late For Us’ en de trage blues ‘The Way You Make Me Feel’. Al de rest zijn eigen versies van traditionals en covers met een ziel, zoals ‘I Know You Rider’, een geweldige versie van Mississippi John Hurt’s ‘’Make Me a Pallet On Your Floor’ en een heel knappe versie van Tom Waits’ ‘ Christmas Card From A Hooker In Minneapolis’

Zoals te verwachten heeft de piano een zeer prominente rol op dit album, en hangt de band aan elkaar als gelijmd met secondenlijm. Dit is een plaat waar ik echt heb van genoten.

Tracks:

01. Insomniac Boogie
02. I Know You Rider
03. It Ain’t Right
04. If I Could
05. Tango Till They’re Sore
06. Too Late For Us
07. Make Me A Pallet On Your Floor
08. Christmas Card From A Hooker In Minneapolis
09. The Way You Make Me Feel
10. Good News
11. When Shadows Fall

Musicians:

Thorbjørn Risager – zang en gitaar
Emil Balsgaard – piano, keys
Joachim Svensmark – gitaar
Søren Bøjgaard – bas
Martin Seidelin – drums en percussie