© Rootsville.eu

Tim Hagans NDR Bigband (US/D)
tiltle: A Conversation
music: Jazz
release date: june 04, 2021
label: Waiting Moon Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Tim Hagans

© Rootsville 2021

 

De illustere carrière van Tim Hagans als componist begon toen hij optrad en opnam met de grote Thad Jones. "Voor mij was de kracht van Thads schrijven dat het rechtstreeks kwam van zijn eigen aparte stem op de trompet. 15 jaar als artistiek directeur en composer-in-residence voor de Norrbotten Big Band, drie jaar als lid van het Stan Kenton Orchestra, zes opnames als leider voor het Blue Note-label en vruchtbare samenwerkingen met grootheden als Dexter Gordon, Joe Lovano, Bob Belden, Ernie Wilkins en met het innovatieve Michele Brangwen Dance Ensemble.

Hagans werkt al twee decennia samen met de NDR Bigband (ook bekend als het Hamburg Radio Jazz Orchestra) in verschillende rollen, waaronder gastcomponist, dirigent, arrangeur en solist. Bij deze verkenning van vijf delen reikt de muzikale opvatting en innovatie van de componist veel verder dan de fysieke partituur - de emotionele intriges en het unieke algehele geluid worden beïnvloed door Hagans 'beslissing om de muzikanten fysiek te groeperen, niet per sectie zoals traditioneel is, maar door sonische en emotionele divisies - elk van de vier ensembles samengesteld door de componist belast met verschillende doelstellingen. Hagans 'eigenaardige en suggestieve improvisatievermogen wordt hier prachtig uitgebeeld gedurende het hele concert.

De NDR Bigband bestaat uit saxofonisten Fiete Felsch, Frank Delle, Peter Bolte, Daniel Buch en Christof Lauer; trompettisten Ingolf Burkhardt, Clause Stötter, Stephan Meinberg en Thorsten Benkenstein; trombonisten Klaus Heidenreich, Dan Gottshall, Stefan Lotterman en Ingo Lahme; percussionisten Jukkis Uotila en Marcio Doctor; gitarist Ed Harris, bassist Ingmar Heller en pianist Vladyslav Sendecki.

tracks:

1. Movement I 14:46
2. Movement II 12:01
3. Movement III 12:51
4. Movement IV 16:16
5. Movement V 11:50