© Rootsville.eu

Tomislav Goluban (HR)
tiltle: Express Connection
music: Blues
release date: april 16, 2021
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Tomislav Goluban

© Rootsville 2021


De Kroatische wizzard op de "Mississippi Saxofoon" hoeven we in de bluesscène al lang niet meer aan je voor te stellen. Tomislav Goluban bracht vorig jaar nog het album "Memphis Light" op de markt en ook op dit nieuwe album "Express Connection" is er de link met Memphis. De 10 nummers, 9 originele en 1 cover, kunnen worden beschouwd als het vervolg op zijn vorige album aangezien hij opnieuw een team van gelijkgestemde zielen verzamelde om op te nemen in Ardent-studio's in Memphis TN. Voor deze opnamen moest Thomas Goluban aka "Little Pigeon" wel twee maal afreizen richting "Volunteer State" Tennessee. Net als op "Memphis Light" zijn ook nu Jeff Jensen en zijn ritme sectie volop aanwezig op het album. Voeg daarbij nog Rick Steff op keyboards, Mark Johnson op slide en het blazers duo met Kirk Smothers en Marc Franklin en backing vocals Joseph Franher en Kelly Zirbes en we hebben hier met een wel zeer uitgebreide band te maken.

Hoewel de twee opnamesessies in 2019 en 2020 plaatsvonden, blijft de continuïteit van geluid en inhoud dezelfde. Met deze 9 originals en "Pale Blue Eyes" van Lou Reed als cover beschikt dit album over de nodige intensiteit om de signature van Tomislav te bevestigen. Openen doet "Little Pigeon" op indrukwekkende wijze met het instrumentale "Express Connection". De invoeging van de blazers is zeker geen verloren moeite zoals je kan horen op het daaropvolgende "Used To Be Someone". Lou Reed's "Pale Blue Eyes" heeft door de versie van Thomas Goluban misschien nog nooit zo bluesy geklonken.

Kelly Zirbes die we kennen van Kelly's Lot en haar bluesstem geven ook een meerwaarde aan het album zoals we kunnen horen op "Shoestring Blues" en "Seeds In The Bag". Met "Extra Boom" krijgen we een blues shuffle pur sang voor de kiezen net als de afsluitende "Beast Walk ". De inbreng van Jeff Jensen, die samen met Tomislav ook als producer tekent, en de andere muzikanten daar kunnen we kort over zijn, gewoon steengoed!

Ook al kennen we met z'n allen deze Tomislav Goluban toch ben ik van mening dat we hem veel te weinig op onze podia aan treffen...misschien helpt deze "Express Connection" om daar verandering in te brengen.

tracks:

01 Express Connection
02 Used To Be Someone
03 Babe On The Run
04 Pale Blue Eyes
05 Shoestring Blues
06 Extra Boom
07 Seeds In The Bag
08 Bite Me Like A Snake
09 No Future In Your Past
10 Beast Walk