© Rootsville.eu

Ulysses Owens Jr. Big Band (US)
tiltle: Soul Conversations
music: Jazz
release date: may 07, 2021
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ulysses Owens Jr.

© Rootsville 2021

 

Soul Conversations werd begin december 2019 live opgenomen in de Dizzy's Club in Jazz at Lincoln Center en legt een jubelend optreden van de bigband vast, waarin de elektriciteit van een groot ensemble wordt gedocumenteerd dat op vakkundige wijze opwinding combineert met subtiliteit en poetsen met ongebreidelde innovatie. Het verhaal van de oprichting van de band begon twee jaar eerder op hetzelfde podium toen Owens Jr. de groep bij elkaar bracht om zijn beroemde New Century Jazz Quintet in te vullen voor een avond van een week lang bij Dizzy's. Deze outfit, destijds aangekondigd als de ‘New Century Jazz Big Band’, kreeg enorm veel lof en zou naar verluidt zelfs Wynton Marsalis en het optreden van The Lincoln Center Orchestra in de Rose Hall een "waardige run voor hun geld" hebben gegeven. Owens Jr. herinnert zich: "Iedereen bleef maar vragen of [de bigband] de rest van de week terug zou komen." Toen de band twee jaar later terugkeerde, werd het publiek begroet met een werkend ensemble met een groeiend repertoire van opwindend materiaal en het begin van een nieuwe muzikale instelling gemodelleerd naar de iconische bands van weleer, met name Art Blakey en de Jazz Messengers.

De band werd een bakermat voor niet alleen jonge muzikanten, maar ook voor jonge arrangeurs die hun werk wilden laten spelen", zegt Owens Jr. De UOJ Big Band is net zo multigenerationeel - de leeftijden van de leden variëren van begin 20 tot begin 40 - als zijn multi-gender en multi-etnisch, en het repertoire van de groep bevat composities van een groot aantal leden van de groep. Soul Conversations begint passend met enkele pittige rim shots voordat Owens Jr. 'Two Bass Hit' ontsteekt met een pittig arrangement dat is geïnspireerd op zowel Roy Hargrove's Big Band-vertolking uit de late jaren 2000 als Miles Davis 'up-tempo lezing van het stuk uit zijn date uit 1961 in de nachtclub Black Hawk in San Francisco.

De UOJ Big Band toont vervolgens een van zijn prachtige originelen - de pneumatische groover "London Towne", geschreven door Benack. Het verscheen oorspronkelijk op het Time Is Now-album van het New Century Jazz Quintet. Voor deze versie zorgde Steven Feifke voor het sudderende arrangement terwijl de componist een satijnzachte, conversatiesolo aflevert, gevolgd door een zinderende vibrafoonimprovisatie door Stefon Harris. De bandleider componeerde drie stukken die op deze release voorkomen, "Beardom X", "Red Chair" en het titelnummer "Soul Conversations", geschreven door Owens Jr. en Ohbayashi. "Beardom X", is een masterclass in dynamiek, met rustige episodische momenten en majestueuze hoogtepunten.

Het stuk is geschreven door de leider als eerbetoon aan twee van zijn artistieke en politieke leidende lichten, beeldend kunstenaar Romare Bearden en burgerrechtenactivist Malcolm X. Rivera zorgde voor de uitgebreide regeling die op deze release te horen was. Het uitgesproken modern klinkende 'Soul Conversations' heeft souljazz-neigingen en een ontspannen arrangement verzorgd door trompettist Jonokuchi. De compositie ademt een zekere filmische pracht en bevat Gelin en Tarantino als solisten. Afgezien van innovatief origineel materiaal, bevat het album indrukwekkende arrangementen van klassieke composities, waaronder John Coltrane's titanische stuk 'Giant Steps', Michael Jackson's 'Human Nature' en 'Girl Talk' van Neil Hefti en Bobby Troup. Het arrangement van Rivera verhoogt de duivelse spanning omdat het de saxofoonsectie tijdloze melodieën laat afketsen met de trombone- en trompetsecties. Naarmate de compositie stoom opbouwt, wordt het een heerlijke showcase voor Rivera en Dickinson om eerst briljant inventieve solo's te spelen en vervolgens voor Gelin om een ​​uitbarsting opzij te zetten. "Girl Talk", gearrangeerd door Nakamura, laat Gelin toe om een ​​sensuele melodische improvisatie te ontplooien, terwijl de andere blazerssecties rustig begeleiden, soms met de rustgevende harmonieën die je van een doo-wop-groep zou verwachten. De dramatische ritmische bommen van Owens Jr. zijn geïnspireerd door drummer Sonny Payne, die speelde op de onsterfelijke versie uit 1966 van Count Basie


tracks:

01 Two Bras Hit
02 London Towne
03 Beardom X
04 Red Chair
05 Giant Steps
06 Language of Flowers
07 Humane Nature
08 Girl Talk
09 Harlem Harlem Harlem
10 Soul Conversations