© Rootsville.eu

Hadacol Tremblers (B)
Western Swing
Square Maurane Schaarbeek
(18-06-2021)
report: Steven Kauffmann & photo credits: Anja Cleemput & Eduard Wouters


info band:
Hadacol Tremblers

© Rootsville 2021


Het Antwerpse topcombo Hadacol Tremblers (het merendeel van de band is afkomstig uit Sint-Niklaas) wekt op onovertroffen manier de jaren '20 en '30 Western Swing van Bob Wills, Milton Brown, the Farr Brothers en Merle Travis weer helemaal tot leven....
Uniek genre, unieke band en ditmaal ook een unieke setting op een graspleintje in een woonwijk te Schaarbeek....Muziek brengt mensen uit hun kot en kent geen kleur. En al zeker niet in wat wij de meest kosmopolitische stad met 182 verschillende nationaliteiten betrachten te noemen : “BXL ma belle…” (merci aan de initiatiefnemer van dit event: Walter Vermander !)

Heerlijke Western swing dus en met hun voeten in het koele groene gras staken ze van wal met “Crafton’s Blues”, leverfris en recht uit de staminei. ”You gotta know how to truck and swing” (from éne The modern Mountaineers), they sure do, zo te horen ! Het zeer divers publiek liet het zich direct smaken, deze lekkere “vintage”-rootssoep, het weer zat goed, de mood en de sfeer ook; pleizant !

Shine on Harvest Moon” volgde en we waanden ons op de “Square Maurane” meteen al in de jaren ‘30 à ‘40 met bariton on voice en in het goede gezelschap van banjo, viool en contrabas. Ik ontwaarde zowaar een “Hawaian feel” en moest denken aan echo’s van Neil Youngs “Harvest Moon” en de betreurde en zeer tragisch aan zijn eind gekomen Bob Brozman.
We struinden ook in de regionen van de “Rue d’Aerschot” met a “Poor Sweet Mama” en de geneugten van fijne charcuterie allerhande. Aan de lachende gezichten alom op het plein kon je het aflezen… “Western Swing”…”que ça swing…”. We werden ook verblijd met de fijne instrumentals “Texas Crapshooter” en “You Done me Wrong” (een prijsbeest van Ray Price).

Hadacol Tremblers go to church on Sundays (wij niet, tenzij voor - Merle Travis “Divorce me C.O.D.”). Na deze, toch wel heftige thematiek, was er tijdens de pauze tijd voor koude blikjes bier op de wei…

Er werd vervolgd met “Faded Love” van “the Family Wills”, met een zweem van “good old” Willie Nelson. Elvis probeerde tevergeefs (stond niet op deze wei) een koe te melken in“Milk Cow Blues”, en na nog een “Mean Mama Blues” over “une vieille Texas Canaille” ging het naadloos instrumentaal over met het schitterend subtiel in elkaar gestoken “Lone Star Rag”, naar de groezelige stegen van “Chinatown”. Alhoewel deze exemplaren niet direct te bespeuren waren, kregen we toch een smeüig “Drunkard’s Blues”(blues en bieromzet zijn 2 handen op een - meestal nogal - ronde buik). Walter keek nog eens smachtend naar zijn Myrna tijdens “You have got that Thing”.

Na deze lieflijke luchtigheid volgde nog een lijzig en prachtig uitgevoerde versie van Leadbelly’s magnum opus “Saint James Infirmary” terwijl de echte veugelkens vrolijk meekwetterden “during that certain type of Western Swing à la sauce flamande” !!!

De finale dan…2 x Bob Wills (een heerlijk naar JJ Cale neigend “Tulsa” en het verhoopte “Stay all Night”. Nog een lap “Beer Bottle Mama” (ik zag hier enkele blikjes uit de frigobox  nog een collectief vreugdedansje maken met “Jesse Polka”). Afgerond werd er met een sacraal, warm plechtig “Irene Goodnight”.

De goeie verstaander heeft het al begrepen…Ga dit combo bij een frisse pint met uw eigen ogen aanschouwen...bijvoorbeeld in juli in de mooie pastorietuin in Haren (9/07 – “Toogenblik open air”)