© Rootsville.eu

De Braave Joenges ft. Geneviève Dartevelle (B)
Blues (Muzik 1030 Bar)
L'Eden Schaarbeek
(20-06-2021)
report: Freddie & photo credits: Anja Cleemput
& Edward Wouters

info organisation: Muzik 1030 Bar
info band:
De Braave Joenges - Geneviève Dartevelle

© Rootsville 2021


Nu stilaan de "Horeca en cultuur" terug beginnen te herleven duiken ook links en rechts enkele initiatieven op die het leven al een stuk aangenamer maken. Zo ontstond in de straten van Schaarbeek op 19 juni een soort openlucht event met talrijke optredens op de terrasjes of gewoon op de stoepweg. De naam "Muzik 1030 Bar". Eentje had ik er al vlug uitgeselecteerd en dit was de nieuwe samenstelling van de Brusselse muzikanten "De Braave Joenges", Le seul groupe de blues bruxellois au monde. Het gebeuren vond plaats aan de trappen van Brasserie-Restaurant L'Eden aan "Place Colignon"

De drijvende kracht achter deze Brusselse Blues Band is zonder meer Alain'ke Van Brussel. Alain kan het niet verbergen dat hij nen echte is. Het aangename zijn zonder meer de anecdotes tussen de nummer in. As g'et mo wet dat Alain er prat op gaat dat hij het is die de Mississippi Blues tot in de Brusselse clubs en stroeten heeft geïntroduceerd. Vandaag de dag wordt Alain ondersteund door dees neu formoese  met een vrai Americain, Barry McNeese op basgitaar. De “meest Amerikaanse » van alle Brusselaars. An de smoelschuif is er nu eens genne braave joenge maar een braaf maske, Geneviève Dartvelle. In de bluesscène hoeft deze bespeelster van de Mississippi saxofoon al lang geen introductie meer. Ooit zag in ze in mijn buurt aan de zijde van "Sugar Blue" en diene hoorde het toen in Keulen donderen.

Dat de compagnons van Alain zich houden aan één instrument gaat deze brusseleir een stapke verder. Zijn instrumentarium bestaat uit een akoestische en elektrische gitaar, een slide, een cigar-box en een diddley bow, en ook niet zijn aangename warme stem te vergeten. Ron de klok van "2" beginnen ze eraan met "Stamenei Boes". Misschien ook wel een eerbetoon aan patron George die hier een tamelijk internationale keuken serveert in zijn "L'Eden". Een nummer dat komt uit hun eerste album 'For Brusseleirs Only' dat verscheen in 2013.

Nummers als "Gruut Lawaait" en "Ik Kan't Ni Oeïtaave" komen dan weer uit het recentste album "De Braave Joenges '2'" nu al reeds van 2017. Je hoeft zelfs geen blues liefhebber te zijn om van deze Brusselse muziek te gaan houden. De teksten zijn aangenaam om luisteren en zelfs verstaanbaar voor ne niet brusseleir.

Barry zit volkomen relax op zijn stoel en de glasheldere klanken uit Geneviève haar instrument doen vermoeden dat het allemaal van zelf gaat, maar niets is minder waar hoor, dit is een klasbak. Hun repertoire kan je kan beluisteren van 's merges vreug tot 's oevends loet, zoals ook het mooie "Rue des Radis". Het luisteren naar Alain zijn bindteksten maken het alleen maar nog mooier en met "Ik vond maan schaune ni" zitten we helaas al aan de pauze.

Soms lijkt het erop of het allemaal wel nieuwe blues is maar wanneer je goed luistert kom je melodieën tegen van de grootvaders van de blues zoals de opener van deel 2, "Djoum Djoum" en zo belanden we bij Johnny Hooker's "Boom Boom'. Soms kwam er een onheilspellende drup van boven of waren het de van ons heengegane blues muzikanten die een traan kwamen weg te pinken bij al dit moois.

Met een nummer als "Stoumme Moeindag" hoef je zelfs geen uitleg en weet iedereen hier dat het arsenaal van T-Bone Walker wordt aangesneden. Zelfs de kleinste inwoners van Schaarbeek stonden sierlijk te genieten op de tonen van "In De File" en het Delta geïnspireerde "L'Amour Fou". Om die gekende files van de Brusselse ring te vermijden was ik met het openbaar vervoer gekomen. Allemaal goed en wel maar da vraagt za gat met een donderwollek dat ik hier aan mijn terugreis moet beginnen. As g'et mo wet dat ik heb genoten van deze "De Braave Joenges" en zo herneem ik mijn reis met het openbaar vervoer, een trip die me met de wagen op 35 minuutjes tot hier zou gebracht hebben maar nu bijna twee uur in beslag neemt.

En nu maar hopen dat deze 'De Braave Joenges' op voyache kunnen met hun Brussels Blues...en pei's...geif dan mo beuzze. Ballekes!!!

 

foto's © Eddy Wouters