© Rootsville.eu

Blues Lee (B)
Sunday Evening Blues by be-MINE Blues
CC Muze Zolder
(27-06-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: CC Muze Zolder
info organisatie: be-MINE Blues
info band:
Blues Lee

© Rootsville 2021


"Be-MINE Blues" het nog steeds jonge festival op de kalender aan de mijnsite van Beringen zag dit jaar de organisatie ervan, door "Covid-19", voor de 2de keer op rij door de neus geboord. Herman en zijn ploeg van kompels begonnen het zo op hun heupen te krijgen en zo ontstond het idee om toch nog voor de zomer in een samenwerking met "CC Muze" te Zolder deze "Sunday Evening Blues" in het leven te roepen. Hier in de buurt hopelijk geen "PFOS" maar natuurlijk wel het zwarte gruis uit het mijnverleden van België. Op 11 juli krijgen we hier een optreden van "The Dibs" maar de aftrap van deze "Sunday Evening Blues" wordt hier vandaag gegeven door niemand minder dan "Blues Lee".

Aangekomen op de "site" leek het er wel op of we op de set van het "Rad van Fortuin" waren aangekomen. Voor me doken twee ingangen op met achter de eerste deur de opmaak voor de match van onze rode duivels. Maar Pierre wat schuilt er achter deur "2"? Wel het leek er op of er een ge(i)le Fiat Cinquecento te winnen was, maar meer nog was dit de toegang tot een avondje blues & co met de vol ritme stekende band "Blues Lee". Onze keuze was dan ook vlug gemaakt...

In volle Conrona crisis bracht "Blues Lee" hun zo lang verwacht nieuw album uit met als titel "Twenty-Five", een naam die uiteraard refereert naar hun 25-jarig bestaan, en zeg nu zelf dat is niet niks. "Twenty Five", jazeker vijf en twintig jaar (nu al zo goed als 26) is het geleden dat een Belgische band gans Limburg en België op zijn grondvesten liet daveren, een band met als naam "Blues Lee". Hun diversiteit aan blues en andere genres werkte meteen aanstekelijk en konden zo onmiddellijk op een ruime schare fans rekenen.

Niet verwonderlijk dat we op deze "Sunday Evening Blues" het als een nieuwe release van deze "Twenty-Five" mogen hebben. Een avondje dat in een mum van tijd het bordje "Sold Out" aan de deur mocht hangen ondanks dat onze duiveltjes hun best zouden doen. Het gedonder vanavond komt niet meer uit het delven van steenkool maar het is de sound van "Blues Lee" die nu Zolder en "CC Muze" zal doen beven. "Blues Lee" bestaat uit Karel Phlix en zijn befaamde "Handcraft Original Guitars" met als merknaam "Guttlin", je weet wel waar o.a. ook Duke Robillard zot van is.

Als tweede guitarslinger en pater familias van deze "Blues Lee" is er Jan Corthouts, of zou het zo toch moeten zijn. "Den Djang" had in volle euforie van vrijheid zijn pols gebroken en is zo een tijdje buiten strijd. Spelen zal wel terug in orde komen, het passeren van de douane op Zaventem zal evenwel een ander paar mouwen worden ;-). De man aan het instrument met de dikke snaren luistert naar Steph Collart en samen met zijn kompaan bestaat de ritme sectie ook nog uit Carlo Smeyers. Last but not least is er nog multi-instrumentalist JB Biesmans en zo is deze "Halibut Gang" klaar voor alweer één van hun memorabele avonden. De "MC" voor deze "Sunday Evening Blues" concerten is een haast onherkenbare Roeland Bierkens aka "Ale" van het akoestische duo "Ale & Alley". Vanaf nu kan dit duo zelfs door het leven gaan als de "Bearded Bawdy Boys".

Na de obligate soundcheck is het moment suprême dan aangebroken en wordt er afgetrapt met als scheidsrechters een gans Muze café. Als club locatie kan dit café wel tellen met een meer dan aangenaam decor. Oeweeh en zo zijn we vertrokken. Al meteen ook een instrumentaaltje dat je kan terugvinden op het album "Twenty-Five". Het nummer gaat over de Franse (?) sjotter "Ribery". Een nummer op en top "Blues Lee" maar waarom geen nummer over Tibo Tibo Tibo Courtois, da's toch ook een Limburger en wereldburger :-).

Met "Flying High" steken de Blues Lee'kes van wal met een knipoog naar de 70's soul, en zo was het nieuwe album reeds ingezegend. Onwaarschijnlijk maar waar verwisseld Karel dan zijn "Guttlin" voor een oerdegelijke "Strat" en volgt er met de oldie "Full Time Lover" een heerlijk slowbluesje. Alle six-strings hebben dit overleefd en dus werd het tijd voor wat rock 'n roll.

Het staat bekend dat "Blues Lee" zelden een cover brengen maar met de uitzondering van Los Lobos" hun "I Got Loaded" wordt deze portie rock 'n roll toch met beide handen aanvaard. Alles voor de klassiekers al is een feestje bouwen er door deze "Covid-19" er nog niet bij. Zo komen we uit bij de heerlijke sax grooves van Biesmans op een al even genietbaar instrumentale "Luna Twist". Toch straffe kerels hoor! Ook op de Mississippi saxofoon in diezelfde Biesmans een klepper, getuige "Rusty Gun" en een nummer waarbij Karel eventjes zich op een stoel komt te nestelen met als tool een "Gibson Flying V" look-a-like :-).

"Ooh Baby" wordt dan even een Djang moment wanneer hij zijn accident de parcours komt showen en zich tergelijkertijd ook vocaal komt inzetten en zo kan ook de Jan langs de kassa passeren LOL.. Met het jazzfunk geïnspireerde "Halibut Hop" zeilen we zo richting pauze en wordt er buiten even de tijd genomen om enkele gossips de wereld in te sturen. Eentje ervan is dat die van "Black Cat Biscuit" die juist een fotoshoot achter de rug hebben. Geen wonder dat Mr. Mark Sepanski  en "Jr", de jongste telg van de Gijbels dynastie er afgetraind uit zagen.

Na wat gezuiverde lucht tot ons hebben mogen nemen is het back to bussiness. Ook in het tweede gedeelte van de Blues Lee Show" krijgen we een mix van oud en nieuw materiaal zoals "Who's Gonna Help Brother Get Further" en het outstanding instrumentale "Hooking". Ook mogen obligate nummers als "Hillbilly Joe" en "Cross That Line" niet ontbreken op het appel. Het was allerminst een "Lazy" sunday evening maar eentje vol swing & schwung.

So far so good this resurrection of Belgian talents...en zo komt onze onderzoekscommissie tot de conclusie dat deze be-Mine Blues een hart heeft voor lokale helden. Gewoon gezond verstand dus en nu maar hopen dat die ge(i)le Cinquecento een nieuw leven krijgt ;-) Volgend weekend trappen we het festival seizoen af met op de eerste rij het 2-daagse "Hookrock" in Diepenbeek.
oeweeh!!!!

en de winnaar is...be-MINE Blues