© Rootsville.eu

Boogie Boy Unplugged
Rhythm 'n Blues
Swinging Sandwich Auderghem
(01-07-2021)
report & photo credits: Edward Wouters


info band:
Boogie Boy

© Rootsville 2021


Greatest hits van Ray Charles, met Paul “Boogie Boy” Ambach..

“Boogie Boy” Paul Ambach is een fenomeen,  een Antwerpenaar met Poolse roots, (geboren in Wilrijk in de lente van 1948), wiens uit Polen gevluchte ouders de Antwerpse razzia’s vanaf 1942 overleefd hebben, door opnieuw te vluchten. Vader was musicus, en werd operazanger in Lyon (a.k.a. Jozef Peeters), mama dook onder in Wallonië.

Paul was jarenlang concert-organisator, een passie die begon tijdens zijn studententijd eind jaren ’60, met de organisatie van een optreden van de zwarte Blues-artiest “John Lee Hooker”, en vervolgens een optreden van “James Brown” (voor 13.000 toeschouwers en fans, ‘il faut le faire’..), en hij was in 1975 de (mede-) oprichter van “Make It happen”..

Als professionele organisator promootte hij Jazz, en daarna ook de grote wereld-bekende artiesten.
De lijst met sterren die hij in België liet optreden is bijna eindeloos. Om er maar een paar te noemen: Led Zeppelin, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Prince, Michael Jackson, Frank Sinatra, Pink Floyd, Tina Turner, Ray Charles, Jo Cocker, Rod Stewart, U2, tot zelfs ‘Riverdance’ en ‘Disney on Ice’...

Toen Paul Ambach “Make It happen” aan de Amerikaanse multi-national “Live Nation” (of was het ‘Clear Channel Communications’, nu ‘iHeart Media’) verkocht, lag de weg open voor zijn passie, zijn alter-ego, en zijn tweede carrière.., als “Boogie Boy”.. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis, is er de korte Wikipedia-pagina over Paul, er is zijn eigen website, en er is het biografisch boek dat hij schreef: “Boogie Business” (2016), uitgegeven bij EPO.

Fast Forward naar donderdag middag (1 juli 2021), om 12 uur in Oudergem (Auderghem), aan de ingang van het het Bergoja-park, waar in de concertreeks “Swinging Sandwich”, Boogie Boy optrad unplugged, begeleid door zijn getrouwe toetsenist. Die ‘swinging sandwich’ mag je letterlijk nemen, want (wat te vroeg), trof ik “Boogie Boy” aan met een uit de kluiten gewassen stuk belegd stokbrood.., (en zien eten doet eten..)

Na een korte zoektocht naar eigen mond voorraad, (in een lager gelegen luxe-warenhuis, met als loge een zwarte leeuw, we zijn in Auderghem, een rijkere gemeente), bevond ik me in het publiek voor “Boogie Boy” die “Georgia” (van Ray Charles) al ingezet had.. Het geheel was zeer kleinschalig, en de gemiddelde leeftijd van de toeschouwers was boven de 60, maar “Boogie Boy” maakte als ras-entertainer, annex furtieve grappenmaker (‘en stoemelinckx)’, zijn reputatie waar...

Dat het concert plaatsvond aan de ingang van een park, met de obligate passanten, was geen probleem.., “Boogie Boy” betrok ze in de show, net als hij het publiek in de show betrok, en mee-zingen en mee-klappen met de ritmes was obligatoir.. Wie niet mee deed had een dokters-briefje..
“Boogie Boy’s” toonhoogte was niet altijd correct, dus zelfs zij die niet goed konden zingen, hadden geenenkel excuus..

Bij momenten deed Boogie Boy ook een “quatre mains” met de toetsenist, om dan weer in nauw contact met het publiek een heen- en weer-zingen te organiseren. We spreken en schrijven hier over een kleinschaligheid van straat-theater, zonder podium, op de begane grond, op nog geen meter afstand van het publiek, een groter contrast met de schaal van een concert in Vorst-Nationaal kan je je niet indenken.

Wie ook in het publiek zat was “Pipou” van de (even legendarische)  “Two Man Sound”, en “Boogie Boy” liet niet na om voor hem ook even een applausje te vragen. Via “Boogie Boy” kregen we àl de grootste hits van “Ray Charles” te horen, te beginnen me ‘Georgia’, en het repertorium eindigde (hoe zou het ook ànders gekund hebben) met “Hit the road Jack”..

Wie die hits niet kent, dient absoluut naar een volgend optreden van “Boogie Boy Unplugged“ te komen kijken.. (‘trichen’, en foetelen, door deze nummers nu al op te zoeken via de informatie-snelweg is niet alleen toegestaan, doch zelfs een must voor elke melomaan..) Na het concert was er nog even de gelegenheid om met “Boogie Boy” zelf een gesprekje te voeren, dat is.., “Boogie Boy” is zelf een grote verhalen verteller..

Hij legde toen het publiek al naar huis was, nog een ‘Catch22’ bloot.., doordat alle kleine en grote beleggers nu in Pharma-aandelen en in de Silicon-Valley-Seven-aandelen belegd hebben, hebben ze er eigenlijk belang bij dat de pandemie en de maatregelen zo lang mogelijk blijven duren..

Het is gelijk in de laatste strofe van “The Universal Soldier”, (van ‘Buffy Sainte-Marie’, ook gezongen door ‘Donovan’ en ‘Glen Campbell’).