© Rootsville.eu

Werner Van Rillaar (B) - David Ronaldo (B)
vrijdagavond concerten
Café Roosendael
Sint-Katelijne-Waver (09-07-2021)
report & photo credits: Rootsville


info club: Café Roosendaal
info band:
David Ronaldo - Werner Van Rillaer

© Rootsville 2021


Voor één van de CD release concerten van "Shoot Them With Words Tour" (album report) door "David Ronaldo & The Dice" trokken we naar "Café Roosendael" in Sint-Katelijne-Waver. Het café wordt uitgebaat door Jimmy Malfait en ligt in het park van domein Roosendael aan de grens van Kateleine met Mechelen. Ook hier in de Mechelse regio zitten ze wat verveeld met die "PFOS" crisis want hoe zal het nu verder moeten met het verhaal van de drau ra aure ;-). De verantwoordelijke politiekers zullen over dit hekelige probleem mekander weerom met de mantel der liefde bedekken en wordt de rekening zo maar weer doorgeschoven naar de brave en alles slikkende Belgen. Je zou er zo hoofd- en keelpijn door krijgen maar ook dan geven ze weer de schuld aan Covid-19.

Jimmy Malfait is sinds enkele jaren de uitbater van café Roosendael en ook als is Jimmy een "hip hop" fanaat doch kleuren zijn nu in juli geprogrammeerde vrijdagavond concerten deze maand enigszins bluesy. Vorige vrijdag passeerden hier onze éminence grise van de blues, Roland Van Campenhout samen met Shakedown Tim. Vanavond staat er naast David Ronaldo ook nog de folkzanger Werner Van Rillaer op de affiche. Misschien als we op onze blote knieën zouden smeken kan Jimmy tijdens de change over nog eens zijn rap versie van Paul Van Ostaije's "Vers 4" kunnen brengen. Ook Jimmy heeft tijdens de pandemie zijne pere gezien en dus zal het wel deugd doen dat deze vrijdagavonden een succes zijn want het bordje "Sold Out" hangt hier op een doodgewone vrijdagavond aan de deur. Het café bereik je na de indrukwekkende groene laan van dit jeugdverblijfcentrum te hebben afgereden om zo door de grote poort te arriveren.

Nog efkes wachten op Ronaldo en dus wordt de aftrap gegeven aan de folksinger Werner Van Rillaer. Menige zouden denken dat de Werner van Rillaar is maar niets is minder waar, diene is van Muizen bij Mechelen. Als politiek activist zullen we hem maar niet vragen wat hij denkt over "PFOS" en focussen we ons zo op zijn folk? Buiten zijn eigen Nederlandstalige liedjes over sossisen, viagra en dikke ex-vrouwen, brengt hij bewerkte liedjes uit de brede folk-en rockwereld.

In welk hokje moet je deze Werner Van Rillaer onderbrengen? Wel in het hokje met de grootste hoek er af. Je zou denken dat het een solo versie is van "Katastroof" alleen bij momenten nog erger ;-). Fans voor deze Werner die waren er wel en zo kwam het al vlug tot een sing-a-long. Rocco Granata's "Marina" vormde hij al vlug om tot "Corona". Akkoord we hebben stillaan genoeg van deze pandemie maar voor een protestzanger puur sang als deze Werner is dit nog steeds een dankbaar onderwerp. Gelukkig hadden ze hier een Rochefort Tripel die dan enigszins de zeden kwam te verzachten.

Nummers als "Persona non Grata" of "16 Tons (schoewen aan den haak)" zouden mooi staan indien er een album van zou gaan komen. Genne bang Werner, de mensen van "Fandango" zitten gewoon backstage en letterlijk in de "green room". Het Vlaamsche volkslied "Reuzelied" heeft dan weer een minder aangename nasmaak. Nog eentje over de sport en zo lijkt het erop of deze Werner Van Rillaer niet aan stoppen toe komt. Na het 4de bisnummer lijkt hij dan toch uitgeblust met haast een heuse staande ovatie tot gevolg ;-)

De tijd is aangebroken om David Ronaldo & The Dice zijn ding te laten doen. Naast David bestaat deze formatie ook nog uit Charly Verbinnen, Tim Van Passel, Marco Epis en Dirk Lekenne. Het is bij deze laatste dat in diens studio "Fandango" het album "Shoot Them With Words" werd opgenomen. Ook samen met Rootsville zijn enkele fans van David Ronaldo naar Kateleine afgezakt, en nu maar hopen dat ze hier ne "Witte" hebben.

Het concert wordt uiteraard een mix van cover en nieuwe originals waarbij dank zij het album "Shoot Them With Words" de weegschaal richting eigen nummers komt over te hellen. Net zoals op het prachtige album openen ze hier vanavond ook met "Free" en bevrijd voelen we ons toch na een woelig anderhalf jaar achter de rug te hebben. Het daaropvolgende "Stick With You" vinden we terug op hun vorig album "Citizen of the World" een album waarvan de release tour door de lockdown wel een beetje kwam te verwateren maar waarvan we als trouwe fans toch nog de kick-off in de winter voor "Corona" konden beleven in "De Loods" in Aarschot.


David Ronaldo & Charly Verbinnen, two brothers in arms

Het door Lesley Verbeeck geschreven "Gunslinger", het titelnummer van de vorige CD en "The Times They Haven't Change At All", als eerbetoon aan P. Van Sant maakten de avond compleet met als rode draad een rockend geheel. Tijd dan om de klemtoon op het nieuwe album te leggen met nummers als "Ballad of John and Mary", "Substance Boogie" en het tot een apotheose werkende "Mythomania" maken dat iedereen in deze volle hof aan zijn of haar trekken kwamen.

Uiteraard mag en kan Neil Young niet ontbreken en ook diens "Down By The River" kreeg hier een plaatsje onder de spotlights. Als Werner Van Rillaer enkele bissers mocht brengen dan ook zeker deze David Ronaldo en met de rock 'n roll in "Little Mama" leek dit wel als een mix van Alvin Lee en George Thorogood. Allee, omdat het zo goed was nog eens het toch al een beetje vergruisde "Hey hey, My My" van Young en zijn Crazy Horse uit 1979...Hebben we iets gemist? Ja, toch wel, die prachtige backing vocals op het album :-(

Nog een afscheid met de "Sisters in Arms" en zo op naar het volgend vrijdagavond concert. En dat is alweer aanstaande vrijdag met de waanzinnige "Red Red". Wij dan maar van Katelijne-Waver naar Gevarenwinkel al verdwaalde Louis Neefs destijds met zijn vriend Benjamin nog even in Knokke-Zoete. Nog even een korte hoe en waar over "Swing Wespelaar" met enkele adepten en de nacht kwam er stillaan aan...Alle flyers van "Gevarenwinkel" in de desbetreffende box gedropt maar voor een afsluitende "Orval" in ons geliefd café is het dan al te laat, met dank aan Corona ;-)


Ook voor de "Sisters in Arms" deed het terug deugd...