© Rootsville.eu

H-Artslag
Festival
CC Congé Hamme
(09-07-2021)
report: Marcel & photo credits: Marc Blues Photography


info CC: Jan Tervaert
info organisatie: H-Artslag

© Rootsville 2021

 

In de aanloop naar de 11 juliviering toe organiseerde het CC Jan Tervaert in Hamme het H-artslagfestival.  Een evenement dat Hams muzikaal talent in de kijker moest zetten. Er stond wat van alles op het het programma, ook heel jong zoals de 10-jarige Yari Verdonck of Matteo D’Haeze, Hiphoppers/Singer/songwriters Lionel Kemp & MDK maar ook de toppers van Filthy Horse. Het was ook voor deze mannen dat ik vandaag , de wel heel korte, verplaatsing maakte. Gezien ik echter wel nieuwsgierig was naar wat Hamme te bieden had, zorgde ik er wel voor dat ik de festiviteiten van in het begin kon meemaken.

De beginnende youngsters waren wel heel jong met Matteo D’Haeze die de spits mocht afbijten. Hij speelde de drumpartijen bij songs als ‘Back In Black’ van AC/DC, ‘Sweet Home Alabama’ van Lynyrd Skynyrd of ‘Sultans of Swing’ van Dire Straits. Er zit ritme in dat kleine lijf. Maar het kon nog straffer met de 10-jarige Yari Verdonck die de gitaarpartijen speelde bij ‘Smells Like Teenspirit’ van Nirvana, ‘Ace Of Spades’ van Motörhead of ‘Sonne’ van Rammstein. Alles gespeeld gelijk ne grote en muzikale toekomst verzekerd in Hamme. Dan wat Hiphop met Lionel Kemp & MDK. Not my cup of tea, maar wel fans aanwezig in de zaal. Wat ik wel tof was de portie beatbox op het einde.

Voor de laatste band was ik eigenlijk gekomen, Filthy Horse. Time for a party dus! Corona was heel zwaar geweest voor muzikanten maar nog meer voor de mannen van Filthy Horse, gezien leadman Francis, zijn zoon Simon, enkele maanden geleden,  had verloren bij een auto-ongeluk. Bij deze wil ik uit naam van het Rootsville team alsnog onze oprechte deelneming en steun betuigen.

But live goes on en de band schreef ondertussen al een aantal nieuwe nummers voor een volgende cd , alsook het schitterende ‘Simon Says’, song geschreven door Francis voor zijn overleden zoon. Niet “au grand complet” vandaag maar wel nog steeds onder de deskundige leiding van Francis Van Den Broek (zang en gitaar), Peter Van Den Broek (Bas), Dries Verhelst (drums), Davy Van Kerschaver (banjo) , Christof Claessens (sax), Kris Willocx en Yves De Wael (viool).

Nog steeds onder het motto “ It ain’t a stallion, if the horse has no balls’, waren we vertrokken voor een fijne portie folk-rock met een snuifje Pogues, enkele grammen Dropkick Murphys, wat deeltjes Flogging Molly maar vooral héél véél Filthy Horse...hee haw !!! Het fijne aan deze band is dat ze bijna alle hun nummers zelf schrijven. Uitzondering voor ‘Irish Rover’ die de set mocht starten, waarna het schitterende ‘Sinners Tatoo’ volgde, een nummer uit hun eerste plaat.

De mannen waren paraat en speelden weer als ouds met veel overgave. We kregen alvast een voorsmaakje van de aan te komen cd, want er stond al wat nieuw werk op het programma zoals ‘Drums’, ‘Heaven Can Wait’ of ‘I Wanna Live’. Nog twee covers volgden in de set met ‘Drunken Lullabies’ van Flogging Molly en het spetterende ‘Fiesta van The Pogues. Party dus.

Het was een energieke set en ondanks corona waren de automatismen niet komen vast te roesten.  Met ‘Mirrors’ en ‘To The Sea’ kreeg ik nog twee van mijn favorieten voorgeschoteld waarna de band richting einde fietstte met ‘Pog Mo Thoin’, wat eigenlijk zoveel betekent als “Kus mijn...” . Afsluiter van de avond was het emotioneel geladen ‘Simon Says’, schitterende song van Francis ter ere van zijn overleden zoon. Toen werd het muisstil en zelfs de die hards babbelaars achteraan in de zaal werden monddood gemaakt. Kiekenboelen ! Een song waar duidelijk alle emoties in zitten. En na het eindapplaus, bleef het toch nog even stil.... I raise my pint for him !!! Cheers !!!

Alweer top afgewerkt van The Horsemen !!

Het zat er op. Fijn initiatief van het CC in Hamme om Hams talent in de spotlight te zetten en voor mij mag dat gerust elkaar jaar gebeuren. Volgende keer met goed weer zodat het buiten kan doorgaan zoals het was gepland.

Marcel