© Rootsville.eu

Jesco (NL)
Aarschot Zomerbart
CC Het Gasthuis Aarschot
(11-07-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: CC Het Gasthuis
booking: Rootstown
info band: Jesco

© Rootsville 2021


Op het binnenkoertje van "Het Gasthuis" te Aarschot kwamen ze op zondag 11 juli terecht in de volle ontplooiing van het event "Aarschot Zomerbart". Deze avond gaat het voor Rootsville richting "Muze" te Zolder voor een portie onvervalste soul en soulblues met "The Dibs" maar eerst even in de namiddag richting "Osschot" voor wat "Filthy Folk 'n Roll" moet kunnen.

Op de affiche staat de Nederlandse formatie "Jesco". Het afgelopen anderhalf jaar liep het voor de cultuur volledig fout en sommige bands wisten het niet meer of ze hun nieuwe album zouden uitbrengen of on hold te zetten. Eén van zulke bands is deze "Jesco" die dan maar besloten om in april hun album "Bored or Sad" in volle pandemie op de markt te gooien.

Voor deze band trekken we naar Utrecht en leerden dit viertal bestaat uit Berend Vrakking, Joost Bos, Victor van den Hende en Joran van Bart. Onze eerste kennismaking was er eentje op het "Buskerfestival" hier op deze plaats in 2019. Liefhebbers van bands als "The Hackensaw Boys" en "The Goddamn Gallows" zullen zich ook hier thuis voelen met deze "Jesco". Ze brengen lichtjes anders getinte Americana. Vannamiddag brengen ze hun Filthy Folk 'n Roll met nummers als "Homewrecker" en "Fifty Shades of Blue" maar uiteraard ook nummers uit hun album "Bored or Sad".

In 2014 bracht de band een live-opname uit en in 2016 brachten ze hun eerste EP "Just Business" uit. Rond deze tijd voegde accordeonspeler Joost Bos zich bij hun gelederen, hij voegde een traditioneel element aan hun geluid toe en inspireerde nieuwe liedjes en stijlen met zijn invloeden van Ierse trad en zydeco. Kort daarna verliet gitarist en oprichter Bram Schouten helaas de band, waardoor de band het repertoire in een nieuwe richting moest ontwikkelen. In 2019 besloot drummer Loek van Oijen de band te verlaten, hoewel hij bleef hangen om het volledige album “Bored or Sad” af te maken. Na wat zoeken kwam de band een goudsmid hillbilly washboarder tegen, Victor van den Hende!

Instrumenten zoals banjo, wasbord, bel, mondharmonica, stalen kettingen, accordeon, contrabas en percussie samenbrengen om te maken wat het beste kan worden omschreven als 'Filthy Folk' n 'Roll'. Jesco's verhalen gaan meestal over de waanzin van de geest en de tragische bewoners en verschoppelingen die rond en in ons strompelen. Met een duister gevoel voor humor hopen ze het publiek uit te nodigen om met de personages en verhalen die de melodieën bewonen om te gaan, om te lachen of om ontzet te worden.

Een zonnige namiddag en naast de al even zonnige aanwezige "Roots Sisters" waren er ook enkele andere vaste waarden van voor Corona vanonder hun steen gekropen. Er was er eentje die zelfs van haar berg was neergedaald. Banjoman Dirk kwam er zelfs zijn "Arts & Roots in the Woods" voorstellen. Een 3-daags event dat kadert in "Aarschot Zomert" en zo kunnen we ons haast gaan verzekeren van een "Indian Summer". Met groepen zoals bv. "Mary's Little Lamb" en de bluegrass formatie "Sad Hill Outfit" een ervaring in het mysterieuze Meetshovenbos die niet te versmaden valt. Met op 21 juli ook nog het jaarlijks weerkerend festival "Roots in het Park" zou Aarschot best de naam van "Rootstown" bedeeld kunnen krijgen, hei'jem ;-).

Back to Jesco dan. Folk met een dosis rock 'n roll al was het jammere eraan dat het unplugged werd gebracht en zo gaat er toch een groot deel verloren. Zo is de titletrack van "Bored or Sad" op z'n minst opzwepend te noemen. De trekzak en met opties aangevuld washboard doen daarbij hun buit in het zakje. De heren hebben met "Bo Diddley" er zelfs eentje als tribute aan Mr. Diddley. Folk als de real thing is er dan met "Golden Teeth". Een best onderhoudende namiddag in het zonnetje hier op de binnenkoer van "CC Het Gasthuis"...