© Rootsville.eu

Bob Dylan 80
Tribute
CC De Westrand Dilbeek
(16-07-2021)
report & concert photo credits: Anja Cleemput


info club: De Westrand

© Rootsville 2021


Door het extreem slechte weer werd het concert verplaatst van Tuin Campus Odisee naar Theaterzaal Westrand zodat we het concert van de 80 geworden legende toch nog konden meemaken. Elke gelegenheid is goed om Dylan te vieren, dan deze dus zéker!

Blowin’ in the Wind, Mr. Tambourine Man, Like a Rolling Stone, Tangled Up in Blue, Make You Feel My Love
: een lijst van Dylanklassiekers samenstellen is in wezen onbegonnen werk. Een eindeloos karwei, dat geen recht zou doen aan een oeuvre waarin zelfs minder bekende parels glansrijker schitteren dan diamant.

Bob Dylan heeft een indrukwekkend parcours afgelegd. In de sixties werd hij, tegen wil en dank, de spreekbuis van de nieuwe geëngageerde generatie om te evolueren naar een rockgod die van lyrics een hogere vorm van poëzie maakte. Tijdens de seventies toverde hij zijn scheidingspijn om in kunst. In de jaren tachtig hield hij zich staande tussen het jonge MTV-geweld en vanaf de jaren negentig beschouwde de wereld Dylan als wie hij effectief is: één van grootste songschrijvers ooit.

Nobelprijswinnaar Literatuur Bob Dylan heeft sedert zijn 18e een parcours afgelegd dat uniek is en behoort inmiddels tot één van de grootste songschrijvers – en kunstenaars - van onze tijd. Het kruim van de Belgische muziekscene, topmuzikanten Guy Swinnen (zang en gitaar), Patrick Riguelle (zang en gitaar), Naomi Sijmons (Reena Riot (zang en gitaar)), Bjorn Eriksson, (zang en gitaar) Piet De Pessemier, (zang en gitaar) Axl Peleman (bas), Jan Hautekiet (keyboards) en Ron Reuman (drums) staan dubbel en dwars garant voor dit uitgesteld verjaardagsfeest.

Zowel het stemgeluid van Guy Swinnen, Patrick Riguelle, Naomi Sijmons, Bjorn Eriksson, Piet De Pessemier lenen zich wonderwel voor dit oeuvre. Wie op een louter ‘best of Dylan’ set had gerekend was er vanavond misschien aan voor de moeite, maar het bleek niemand te kunnen deren. Naomi opende met Political world uitgebracht in 1989 op het album Oh Mercy. Al snel gevolgd door Patrick Riguelle; naar mijn mening één van de beste Belgische stemmen,  met Dear Landlord.

Mr. Tambourine Man, Señor en like a rolling stone waren een streling voor het oor door de onovertroffen stem en gitaarrifs van Guy Swinnen, het icoon van de Belgische rockgeschiedenis die iedereen weet te raken. Piet De Pessemier, wiens stem ongelooflijk dicht bij die van Neil Young ligt liet ons genieten van Things have changed en de favoriete Belgische gitarist van Patrick Riguelle, Bjorn Eriksson brachten ook nog verschillende songs ten tonele zoals Simple Twist of Fate, I’ll be your Baby tonight, en nog veel meer,… Wat ook niet mocht ontbreken was Wallflower (The Bootleg Series Volumes 1-3 (Rare & Unreleased), een nummer geschreven en opgenomen in 1971 door Bob Dylan en bijna 20 jaar later uitgebracht. In 1972 werd het nummer opgenomen door Doug Sahm met Dylan als backing.

De muzikanten speelden de pannen van het dak. Dat was er aan te zien ook, de eerste snaar brak bij de jongste van de band. Guy Swinnen schoot Naomi ter hulp met de gitaar van Willie Willie. Vervolgens brak er ook een snaar bij Bjorn Eriksson, doch een snaar minder dat kon de pret niet bederven. Kortom, een verjaardagsfeest om niet te missen!