© Rootsville.eu

Fernant Zeste (B)
CD Presentation
Herberg Macharius Gent
(18-07-2021)
report & photo credits: Anja Cleemput


info club: Herberg Macharius
info band: Fernant Zeste

© Rootsville 2021


In herberg Macharius, het poortgebouw van het voormalige slachthuis in het Coyendanspark te Gent, vonden de twee eerste concerten van Fernant Zeste plaats… de eerste concerten sinds een lange tijd. Fernant Zeste stelt hier zijn nieuwe plaat Monograph voor.


ontwerp © Diego Joosten

Op zijn zevende album schreef Fernant Zeste een persoonlijk muzikaal verhaal over een thema die de man achter het alterego, Jonathan Scheerlinck, tijdens de voorbije 5 jaar bleef achtervolgen: verlies. Dat maakt van Monograph een 15-delige auditieve verhandeling vol emoties, die het gangbare bluesy singer-songwriter pad vaak links laat liggen.

Fernant Zeste zet zijn talent en instrument in de kijker en laat je onderdompelen in de wijdere rangen van sferen die hij  met zijn authentieke gitaarspel neerzet. Het album verzacht en doet gedachten gangen vertragen, hoewel je de melancholie van de blues steeds wel ergens bleef proeven.

Fernant Zeste joined on stage by a special guest Bad Temper Joe, eveneens een bluesy singer-songwriter en gitarist, namen ons op deze prachtige zomerdag mee naar een herfstthema (bedoeling was dat de cd vorig jaar tijdens de herfst zou voorgesteld worden). In het hoofdzakelijk instrumentaal concert kon je de verdrietige kijk op het verleden, de melancholie, de angst en wanhoop duidelijk voelen. In de ‘Lazarus’-nummers werden de snaren bespeeld van zacht naar hard klinkend en terug. Zowaar vergelijkbaar met een vete!

One tear every day werd dan eerder emotioneel maar best pittig en solo gebracht. Alsook ‘muzotski’ wat dan weer een nachtmerrie weergeeft. Af en toe werd het psychedelische verzacht met minder dramatische nummers, maar deze waren dan wel vrij kort.

Het hele concert was een verhaal rond verlies waar eerst alles kapot gemaakt werd in de hoop dat alles weer beter wordt. Dit kwam tot uiting in ‘Lazarus breakdown’. Als bisnummer kregen we Just Lonely without you te horen. Een geweldig cadeau dat Fernant Zeste 1 jaar geleden kreeg van Bad Temper Joe en waar hij mee kon doen wat hij wou.

Het was een concert vol emoties, tweestrijd, melancholie,… kortom een donkere periode uit het leven van een artiest die zijn gevoelens gebruikte om tot dit prachtig resultaat te komen.
Een kunstwerk van kunstenaar Diego Joosten, tevens de ontwerper van de hoes van de cd, dat dienst deed als onderdeel van het decor maakte het geheel iets minder zwaarmoedig.