© Rootsville.eu

Roland & Bart Buls
Kraanconcerten
Huis van Alijn
(20-07-2021)
report & photo credits: Anja Cleemput


info club: Huis van Alijn
info band: Roland - Bart Buls

© Rootsville 2021


Op deze warme zomeravond 20 juli had het Huis van Alijn, en zijn fantastische vrijwilligers een topavond in petto. Dit in de vorm van het duo Roland van Campenhout (die op 25 juli maar liefst 77 kaarsjes mag uitblazen) op zijn knalrode gitaar, vandaag bijgestaan door muzikale alleskunner Bart Buls, al 35 jaar subliem op zowat alles met snaren en voorzien van gouden keelbanden.

Roland on his red electric guitar mocht de esbattementen openen met behulp van zijn smoelschuiver met “It takes a worried man” (Kingston Trio 1959). Dit zou een avontuurlijke avond worden, dat werd meteen bewezen met een heerlijk origineel en fris gebrachte cover van waarempel Chris Rea, met diens “I can hear you heart beat”, leverfris in uptempo.

Dan weer even gas terugnemen met Roland in een glansrol met “Saint-James Infirmary”, langoureus werd deze classic uit de roaring thirties gelardeerd met snoepjes afgevuurd door de snaren van nonkel Roland, terwijl de acoustic guitar van BB, met zowel staccato als melodieuze riffs prachtig weerwerk bood. Dan de plechtstatige ode aan 80-jarige Bobby Zimmerman met een vinnig, de teugels vierend “All Along the Watchtower”, dat zelfs Dylanesk nausaal gezongen werd door Bart Buls, met passionele “howls” de bezieling spatte er welhaast af, en in de finish vuurden Roland en Bart (maar die was rapper) vuige stones-riffs naar elkaar af.

Dan werd het milder met “Fats Dynamo” en diens “Reelin' And Rockin” waarbij de verdomde ziele- en hartepijn door Roland in bijzonder emotievolle zang verpakt werd. Dan kondigde Bart Buls een hommage aan Muscle Shoals en in het bijzonder aan Luc Renneboog, de meer dan 25 jaar geleden aan een slepende ziekte overleden superieure zanger van Blue Blot aan. En natuurlijk mét “As the Crow Flies” (met zijn bloedbroeder Roland erbij) werd Rory Gallagher nu eens op een rustig schavot geëerd.

Roland dook weer zijn onuitputtelijke archiefdozen in met “Freight Train”, heavenly fingerpicking à la Big Mama Thornton. Dan mochten we naar onze tijdzone met “Personal Jezus” door BB, heel intens gezongen en aan het eind werd er nog een flard “These dreams are made of this” van Eurythmics doorheen verstrengeld. Prachtig, en naadloos ging het over in “Irene Goodnight” en dan waren we aan de pauze toe.

De tweede set stak van wal met Johnny Cash zijn “Ring of Fire” met stemmige en welluidende samenzang van onze partners in crime. Daarna was het beurt aan dat vaak doorzichtig en met wijwater gevuld plastic mannetje “Plastic Jezus”, opgedragen aan Ferre Grignard (zonder wie Roland “nooit gitaar had leren spelen”).

“Anything Goes” klonk het en Roland ondersteunde op zijn “Piepkes”-gitaar het Mark Knopfler-opus “Sailing to Philadelphia” (een duet met James Taylor op de plaatopname). Roland bezong nog zijn “17 years in a phone booth”. En wederom mocht Bart Buls volledig loos gaan met John Hiatt zijn “Perfectly Good Guitar”… met ahum veel quintessentiële wederzijdse gitaarinterludia en symbolische afscheidsdeuntjes als daar zijn “Stay just a little bit longer” (Jackson Browne).

En we kregen zowaar nog een hit van Roland geserveerd met “Cruisin’ down the Mainstreet”, waarbij het nog enkele borrelende nootjes uit zijn fret kneep. The zelfverklaarde “Psychedelic Everly Brothers” eindigden met humor tijdens Monty Phyton’s “Always look at the bright side of your wife” en de zinsnede “If you have a good lawyer, you don’t need glasses” … daar zit iets in. Roland mocht nog even refereren aan zijn so called-friends mits een koninklijk “Nobody knows you when your down and out”.

Kers op de taart was het pronkstuk “Hurt” (Johnny Cash) met een lijzige samenzang en kippenvel alom wanneer Roland de sterren van de hemel speelde met zijn Crazy Horse gitaarsolo. Goodnight Irene werd andermaal opgediept en met Sam Cooke zijn “Chain Gang” werd er elegant afgesloten.
Merci Roland en Bart Buls voor een alweer ijzersterke prestatie. Wij weer naar huis om onze pen te slijpen :-)