© Rootsville.eu

Kool & The Gang (US)
Leuven Air
Leuven
(30-07-2021)
report & photo credits: Anja Cleemput


info club: Het Depot Leuven
info organisatie: Leuven Air
info band: Kool & The Gang

© Rootsville 2021


Aangekomen te Heverlee werden we eerst, op deze koude zomeravond opgewarmd door de deuntjes van DJ Bobby Ewing, auteur-componist en bedienaar van laptops en drummachines. Samen met Jan Delvaux maakt hij theatershows over de strafste merkwaardigheden uit de Belgische popmuziek. Na honderden feestjes, festivals en radioshows heeft de man een meestergraad behaald. Ondertussen werden de gitaren gestemd en het podium in gereedheid gebracht voor wat zowaar een echt feestje zou worden en waar iedereen ongeduldig (en ons geduld werd toch vrij lang op de proef gesteld) naar uitkeek het concert van Kool & The Gang. Een band die van oorsprong jazz funkrock (sedert 1969 speelde onder de naam Jazziacs en die zich in de jaren erna ontpopte tot een band vol funk, soul en in mindere mate disco.

De opwinding was voelbaar toen de 7 bandleden op het podium kwamen gedanst voor een toch wel een talrijk publiek. De drummer tikt af en de eerste klanken vervoerden ons naar ‘Fresh’ al snel gevolgd door ‘Too Hot’. Vervolgens werd er een serenade gebracht for all the ladies: ‘Joanna’.

Bij het horen van de eerste tonen dansten we mee met de groovende muziek. Een band van wereldformaat met rasechte muzikanten. Ze zijn het duidelijk nog niet verleerd. Een complete show met een choreografie om u tegen te zeggen, laat zien dat ze de moves nog niet verleerd zijn. Het zijn allen multi-talenten. Een switch van de o zo goed bespeelde instrumenten, de aanstekelijke synchrone dansjes van de heren achter hun microstatief, kortom een streling voor oor en oog. De booty-shaking klassiekers zoals ‘Let the music take your mind’, ‘Let’s go Dancin, Jungle Boogie,… werden naadloos aaneen geregen.

De curfew (wegens de traditionele lange soundcheck) noopte de heren tot enige spanning en haast. Niet dat de resterende songs afgehaspeld werden maar de tijd drong steeds nijpender. Zo kregen we toch nog een grootse finale, volgestouwd met de gebruikelijke, muzikale snoepjes zoals ‘Cherish’, waarin Curtis Williams een saxsolo bracht, ‘Ladies Night’ en ‘Get down On It’. Na een schitterende drumsolo werden we verwend met ‘Celebration’, het enige bisnummer.

Dit, net zoals het publiek  op een doordeweekse avond met 11-kopige band doorgaans voorgeschoteld krijgt in pakweg Ceasars Palace in Los Vegas of all places. Kortom, we kregen de grote klasse waarvoor we gekomen waren! Onverdu de funkjazz van de hoogste plank. Zo kunnen deze 70-ers moeiteloos nog 15 jaar verder.

Goede wijn behoeft immers geen krans, waarvan akte, in het geval van Kool & The Gang!!!