© Rootsville.eu

Nighthawks (D)
Jazz Weekend Dag 1
De Knoet Aarschot
(06-08-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: De Knoet
info band: Nighthawks

© Rootsville 2021


Ondanks de alarmerende berichten van onze Armand Pientjes op TV trok ik dan toch nog zonder een regenjas richting "De Knoet" in Aarschot. Reden was de start van het Jazz Weekend met op dag 1 de formidabele "Nighthawks", rechtstreeks van uit Duitsland, en op dag 2 de al even prachtige tribute voor Toots Thielemans met "What A Wonderfiul Toots".

In hun thuisland treden deze "Nighthawks" enkel op via de grotere podia maar als close brothers met den Thesse van "De Knoet" kunnen ze de lokroep van Aarschot maar zelden doorstaan. Hun muziek noemen ze wat graag "Music for Travellers", de meer hedendaagse benaming is "Nu Jazz". De band rond bassist en producer Dal Martino en trompettist Reiner Winterschladen is sinds haar eerste release 'Citizen Wayne' een vaste waarde in het internationale lounge- en jazzscene. Vanavond worden ze vergezeld van Jürgen Dahmen op de black & white keys, Jörg Lehnardt op gitaar en Thomas Alkier aan de drums.

Het was al voor de vijfde maal sinds 2012 dat deze nachtelijke roofdieren "De Knoet" bezochten en voor deze gelegenheid had de "Thesse" zijn dresscode volledig in de sfeer van de avond aangepast, wat meteen ook deed vermoeden dat hij de taak van "MC" op zich zou nemen. Om zich de moed in te drinken was hij vergezeld van "Dame Clicquot"...of bij nader inzien was het dan zuster "Pommery". ;-) Tegen dat de "Nighthawks" hun opwachting op het podium was aangebroken waren alle zitjes, tot aan de andere kant van de straat toe, volzet. Een meer dan geslaagde opkomst dus en zo kon ook de heer des huizes met een brede smile het podium betreden.

Coole grooves en atmosferische arrangementen zijn hun handelsmerk en zo zijn we klaar voor een avondje jazzy en lounge beats. Hun vorige présence dateert van 2018 en ook toen kon iedereen hier genieten van dit Quintet. Met het dromerige "A California" uit hun recente album "Only" werd het voor de bewonderaars al meteen naar lucht happen. De hemelse samenwerking tussen de trompet van Reiner Winterschladen, de hoogstaande gitaarrifjes van Jörg Lehnardt en de onwezelijke Fender Rhodes grooves van Jürgen Dahmen en de dynamische ritmesectie met bassist Dal Martino en de uit het land van Heidi, drummer Thomas Alkier, lieten ons verstaan dat we heel wat moois konden verwachten.

Oh, wat moeten de Hamburgse jazzclubs ons vanavond benijden dat een natuurtalent als Reiner Winterschladen hier vanavond op een Aarschots podium staat en niet de één of andere club in Hamburg doet zinderen van genot. Het moet een geschenk uit de hemel zijn geweest toen deze trompettist en bassist/producer Dal Martino hun pad kwam te kruisen. Met het funky "The Consul is Driving" uit hun in 2010 uitgegeven album "Today" worden hoge toppen gescheerd. Bijzonder sfeervolle muziek van deze "Nighthawks" met nummers als "Blue Steel Silver" en "Casino".

Het is een genot om deze 5 wizzards bezig te horen, dit in een niet te evenaren eenzelvigheid alsof alles a piece of cake lijkt te zijn. Met nummers als het inleidende "Here We Are" of "Happy Days" is het een obligate verplichting voor de aanwezigen om deze "Nighthawks" mee naar huis te nemen, toch voor diegene die de muziek nog niet reeds in hun archief zitten hebben. Gewoon in de nacht opgaan is hier niet voor hun weggelegd daar zou "MC Thesse" wel voor gaan zorgen. Geen kat die er moeilijk over deed dat er nog bissers zouden komen en zo besluiten we dan van bis zum nächsten mal...In "De Knoet" viel kerstmis dit jaar op 6 augustus!