© Rootsville.eu

David Ronaldo & The Dice (B)
Sunday Evening Blues powered by be-MINE Blues
CC Muze Zolder
(08-08-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: CC Muze Zolder
info organisatie: be-MINE Blues
info band: David Ronaldo

© Rootsville 2021


Ook die van "be-Mine Blues" moeten er aan geloven...aan wat? Wel aan het nieuwe album "Shoot Them With Words" van "David Ronaldo & The Dice". Sinds de uitgave van dit album stevent onze conto voor deze David Ronaldo alsmaar hoger en geven we dus schromelijk toe dat we na vanavond even moeten afkicken van deze boys uit Leuven. De "Sunday Evening Blues" van be-Mine Blues in samenwerking met het "Muzecafé" als vervanging van het festival was meteen een schot in de roos. Zeker de eerste twee optredens met "Blues Lee" en "The Dibs" waren bijzonder succesvol hier in het Muze-Café. Het vorige optreden met Mario Pesic hier in het café heb ik aan me laten voorbij gaan. De John Hiatt tribute volgde ik al in 2008 met "Memphis Mojo". Ook als duo heb ik ze al een enkele keren aan het werk gezien maar deze met volledige band, toen met Luke Alexander, Steve Dynamite  en Jan Meyers en Niels Verhees achter de Hammond, was destijds top. Maar nu dus tijd voor MC "Non Bearded" Roeland en diene van het circus...

Alsof de goden er zich mee gingen bemoeien stond op het plein aan "CC Muze" ook nog eens een tent opgeslagen van ...jawel, "Circus Ronaldo". Niet om de talrijke goochel- en andere skills te tonen van dit roemrijke circus maar wel om een soort "film noir" onder de noemer "Circus Malfait" aan te bieden. Binnen was dat andere circus van Southern Rock, rock en een vleugje blues de gitaren aan het stemmen voor hun act "Shoot Them With Words".

Het is nu nog enkel de vraag of het semi-akoestisch zal worden of dan wel "full-electric". Beiden hebben iets voor éénieder wat in huis maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch naar deze met Mario aan de bonga's. Die ge(i)le "Cinquecento" blijft zich maar op posten aan de inkom en zo is het maar de vraag, net als bij de "Nationale Lotterij", of die prijs überhaupt nog van eigenaar zal veranderen ;-). Gelukkig zijn we hier voor de muziek en zullen we ons dan daar maar op focussen. Het bordje "Sold Out" aan de ingang is niet moeilijk wanneer je één van de hotste bands uit Leuven naar Limburg kom te halen, want zijn staan eveneens gerant voor een muete fans die volgen. Dit gezelschap bestaat uit David Ronaldo, Charly Verbinnen, Tim Van Passel, Marco Epis en Dirk Lekenne en hun roots bevindt zich in en rond "Leive". Het album werd ingeblikt in Kerkom-City en meer bepaald in "Studio Fandango".

Voor de invasie van de zomerfestivals dwalen we dan nog éénmaal af in de gitzwarte gangen van ons mijnverleden, een verleden dat misschien ook wel voor een nieuwe toekomst zou komen te staan want door toedoen van "het" Europa en onze bewindslieden komen nutsvoorzieningen als water en stroom in het vakje "luxe" te verzeilen. Of moeten we ons gaan richten op "Zager & Evans" die in de summer of 69 al zongen van...In the year 2525, If man is still alive, If woman can survive, They may find...

"Free" is het eerste nummer op het fantastische album "Shoot Them With Words" en is ook de opener voor een zondagavondje relaxen. Een nummer dat mede door de Corona epidemie als titel nog ons verlangen naar vrijheid komt aan te wakkeren. Het concert wordt uiteraard een mix van covers en nieuwe originals waarbij dank zij hun album de weegschaal richting originals komt over te hellen. Met "Free" voelen we ons bevrijd na toch een woelig anderhalf jaar achter de rug te hebben. Het daaropvolgende "Stick With You" vinden we terug op hun vorig album "Citizen of the World" een album waarvan de release tour door de lockdown wel een beetje kwam te verwateren maar waarvan we als trouwe fans toch nog de kick-off in de winter voor "Corona" konden beleven. Meteen ook tijd voor David om wat PR voor de albums te doen.

Nummers als "Citizen of the World" uit hun vorig album, het beklijvende "Midnight Sun" of het autobiografische "Gunslinger" over de dood van David's vader Johnny Ronaldo maken dat de focus in het sfeervolle Muzecafé volledig deze locatie komt in te nemen. Meteen volgt "Gypsy Woman", nee niet "Gibson Woman" als blijft Charlie Verbinnen zich tomeloos inzetten op zijn "Gold Top". Zelfs het altijd nog ontroerende "The Times They Haven't Change At All" van streekgenoot P. Van Sant (1959-2018) blijft ons meer dan bekoren.

Na "Midnight Sun" krijgen we dan een cover van diegene waar David zich in het verleden aan spiegelde, Neil Young, en met het tragisch verhaal in "Down By The River" kunnen de nicotine verslaafden dan vlug aan hun trekken komen. Door een babbel met Herman & Co vernamen we dat dit uitstekende initiatief opvolging zal krijgen en worden de namen van "One Time Blues Band"," Black Cat Biscuit" en Jan Jaspers met de "Voodoo Twinz" al vlug in één adem vernoemd.

Tijd voor onze Vlaamse Poncho Sanchez om de troepen te verzamelen voor set 2. Met "Deeper Well" en het rockin' bluesje met "Substance Boogie" komt de temperatuur hier alsmaar te stijgen en blijft de focus toch ook optimaal. Blues en Rock 'n roll worden moeiteloos door elkaar gemixt met "Hoochie Coochie Man" en "Hey Little Mama" en komt ook deze editie van "Sunday Evening Blues" tot de hoogtepunten gerekend. Ook de club van "27" wordt hier aangehaald door een onverslijtbaar Hendrix'ske en belanden we zo in de apotheose met mister Neil Young in dit prachtig gerestaureerde Belgische erfgoed. Een einde kwam pas in zicht na drie bissers en meer moet dat niet zijn op een "Sunday Evening Blues" sessie. Toppie!

Voor diegene die van een zorgeloze zondagavond willen genieten nu al tickets bestellen voor 29 augustus met de tribute van Tom Waits en "Big Joe & Phantom 309", om zo nog eens op een zondagavond de rillingen te krijgen...geloof me, het kot zal te klein zijn! Op 19 september zijn dan de bluesrockers aan de beurt met niemand minder dan Stef Paglia en zijn trio. Nog een gemeende dankoewel aan de kompels van be-Mine Blues. Ikzelf ga even op afzondering om me te bezinnen over mijn minimale overlevingskansen met de drie-daagse van "Sjock" op de Poeyelheide met Punk, Metal en jawel...ook rockabilly. Gierle is Calling :-)