© Rootsville.eu

Sjock Rebooting (dag 1)
Festival
Poeyelhei Gierle
(13-08-2021)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: Sjock
info band: Rotzak - Thee Andrew Surfers - The Monsters - Brutus

© Rootsville 2021

Neem een handvol zware metalen en mengt deze onder een hoeveelheid kleurige punk. Voeg daarbij een snuifje van onvervalste garagerock en werk af met een toets van roots, rockabilly en bluegrass en je krijgt als resultaat drie dagen van onnoemelijke fun op de Poeyelhei in Gierle aka SJOCK. Om de nieuwe Corona regels te volgen wordt bij het betreden van dit festival strikt gecontroleerd op een geldig Corona-certificaat. No Vaccin, No Fun en zo hoort het ook willen we van dat viese beestje verlost geraken. De MC van dienst is Freaky Franky, Gierle is Calling...


MC Freaky Franky

Vorige maand kon Sjock zoals we het kennen helaas niet plaatsvinden en dus besloten die van Sjock om deze "Sjock Rebooting" in het leven te roepen. Zonder headliners als "Social Distortion" en "Madness", want daarvoor verwijzen ze hier maar al te graag naar 8,9 en 10 juli 2022 wanneer de totale madness hier op de weide zal weerkeren. De keerzijde van de medaille dit jaar is dat we ons terug kunnen opwarmen aan eigen bands, dit aangevuld met een handvol buitenlanders.

De spelen op de Poeyelhei worden hier geopend met de uit Diest afstammende formatie "Rotzak". Een 4-mans delegatie bestaande uit Niel Hendrickx die met zijn luide stem het plein zal overstelpen met hun vuilbekkerij om zo ook alle fustratie van het voorbije jaar van zich af te schudden. Hierin wordt hij bijgestaan door gitarist Jo Sente en een ritmesectie die bestaat uit de dirtbaggers Niels Schuyten aan de drums en Jody Croes op de gitaar met de dikke snaren.


Rotzak

Ook al ligt de "Titty Twister" een beetje troosteloos bij toch valt de focus meteen op de mainstage. Die van "Rotzak" brengen een mix van punk en metal verweven als hard-core punk. In volle Corona periode brachten ze op "White Russion Label" hun album "Step Back, Gushing Eggheads" uit.

Hun opening hier op "Sjock Rebooting" komt uit de gans ander hoekje en zo galmt "Volare" van de "Gypsy Kings" uit de speakers. "Missery Tree" wordt dan meteen het echte werk. Nummers als het bijzonder trash volle "The Big Leap" of "All Icarius" zullen er voor zorgen dat de focus meteen wordt vastgelegd hier op Sjock. "Rotzak" als het ware een muzikale tijdbom maar met het afsluitende "The Big Leap" is hun passage dan al weer voorbij.

"Thee Andrew Surfers" dan met ex-leden van "Fifty Foot Combo". In hun surfmuziek schuilt zich ook rauwe garage-rock en punk met ook de nodige dosis rock 'n roll. Hun EP "Fakhi Daph" dateert van 2019. Daarvoor was er in 1999 de release van "Rip-Off" wat destijds ontstond als een nevenproject van "Fifty Foot Combo". Een uit Ghent afstammende muzikale invasie door de Andrews familie.


Thee Andrew Surfers

Uiteraard speelt het instrumentale een grote rol bij deze "Thee Andrew Surfers" zoals het zwaar beladen "Behind The Black Curtain". In hun pipeline bevinden zich ook nummers als "Rum & Coca Cola" welke als intro wordt gebruikt, alhoewel dat we voor deze drie-daagse hier ons gewoon op een pintje gaan toeleggen, dat is al drunkabiilly genoeg. Nu dat de "Ghentse Fieste" dit jaar in de vuilbak werden gedeponeerd kan dit drietal zich hier op de Gierlese Feesten volledig uit hun dak gaan. Met nummers als "Ali Baba" en "Run Chicken Run" blijft het aangenaam genieten op zijn surfs, dus nummers zonder woorden en zo brachten ze ook het eens zo populaire "Popcorn" van "Hot Butter" welk het destijds in 1972 bracht tot in onze charts.

Uit het land van "Toblerone" en "Gruyere" wordt ons dan een kaasfondue oftewel Garagepunk from Bern geserveerd met "The Monsters". Deze formatie werd in 1986 opgericht in het kleine stadje Bern. Hun sound is een verwarde mix tussen garagepunk uit de jaren 60, wilde teenager trash rockabilly en primitieve rock'n'roll. Hun intro is dan meer "Mandy" van Barry Manilow uit 1974 wat meteen een nostalgische reactie losweekte bij de bezoekers. Oh Mandy well, you came and you gave without taking...gevolgd door white trash, yellow trash en Swiss trash.


The Monsters

Met reeds een resem albums op hun conto kunnen deze Voodoo Monsters grasduinen uit een al volwassen arsenaal van eigen nummers. Hun albums worden uitgebracht bij "Voodoo Rhythm", een label dat wordt gerund door Reverend Beat-Man en niet ook toevallig frontman is van deze "The Monsters". Hun album "Youth Against Nature" beschrijft als het waren hun levensloop en is kick-ass van de bovenste plank. Met "Get On The Right Track Baby" serveren ze hier vanavond hun oeuvre als kers op de taart.

Hoe? Wat? zitten we al aan de afsluiter van dag 1? Mijn kennismaking met de afsluitende band "Brutus" dateert van 2017 toen hier ook de legendarische punk formatie "Bad Religion" op de affiche stond. Met hun mix van Methcore en Postrock weten ze het publiek te focussen op nummers als "Drive" en "All Along". Een hypotiserende noise die mede door hun speciale opbouw de aandacht weet te trekken.


Brutus

Deze 'Brutus' bestaan uit Peter Mulders, Stijn Vanhoegaarden en zangeres Stefanie Mannaerts. Deze rockband begon als tribute aan de hardcore band 'Refused' maar schakelde enigszins over met de komst van beasty Stefanie. Voor de makers van de drumstokjes is deze Stefanie een zegen want er gaan er wel een paar aan tijdens een optreden. Vorig jaar brachten ze hun "Live in Ghent" uit met progressieve rock uit Vlaams-Brabant en dat geeft als resultaat "War"...on stage. "What Have We Done" zie ik Stefanie al denken terwijl ze de drumbasses overheen de wei katapulteert. Met het afsluitende "Sugar Dragon" zit het voor dag 1 dan erop.

Violà se, nu vlug richting ons "Lieve Vrouwke van Scherpenheuvel" voor een zalige nachtrust want morgen high noon staan we weerom present met onze Corona pas in de aanslag. Het alarmpeil voor mijn gehoorbeentje was bij deze weer bereikt maar dat hebben we wel over voor een "Sjock" editie...wazegde? ;-) Voor een vrijdag de 13de is alles hier in goede banen geleid door een legertje onmisbare vrijwilligers al hadden die van "Sjock" hier toch heimelijk een andere madonna ter hulp geroepen, "La Madonna de Poeylhei", nonkel pastoor moest het weten ;-) De Vrijheid daarentegen voelde enorm...


La Madonna de Poeyelhei

Dag 1