© Rootsville.eu

Sjock Rebooting (dag 2)
Festival
Poeyelhei Gierle
(14-08-2021)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: Sjock
info band:
Stay Idle - Prince Beastly - Captain Kaiser - Tusky - Skroetbalg - Crackups - The Offenders - The Kids

© Rootsville 2021

Als de klok "1" slaat staan we reeds op de parking van "Sjock" op de Poeyelhei voor alweer de tweede dag van muzikaal geweld. Gisteren kregen we maar vier bands voor de kiezen vandaag zijn het er acht met als afsluiter onze Belgische trots wanneer het punk aanbelangd met "The Kids". Ondanks er geen absolute headliners op de affiche stonden op vrijdagavond was de nodige dosis fun toch voorhanden waardoor we een pluim steken op den hoed van de organisatie. Een drie-daagse met voldoende pit bijeen scharen is in deze alles behalve evident maar door ervaren rotten als die van "Sjock" kan dit geen probleem scheppen.

Voorafgaand wordt het woord vandaag verleent aan "DJ De Rooie Jager" die als Nederlander belent staat om zijn "Rock 'n Roll Jungle Road Show" wat wij een beetje kennen als een "Foute Party". Hier vandaag zal hij op "Sjock Rebooting" de geplogenheden waarnemen als volwaardige "Master of Cermonies" aka "MC"...waar zijn die handjes?

Klokslag 13.15PM zal de loeiharde kelderpunk van "Stay Idle" meteen de wei komen in te palmen. In een mix van twee wereldburgers en twieje van "Leive" zijn Vincent, Roland, Alex en Manuel er klaar voor aka punk on speed.

Hun debuutsingle "Stay Ame" kwam in volle pandemie uit. De single is pure garagerock met een herkenbaar rifje in verweven. Garagerock van eigen bodem met de nodige dosis rock 'n roll wordt zo gedefinieerd als punk. Van tamheid is er uiteraard geen sprake bij het beleven van deze band. "Adjacant replacement" is de tweede single van hun debuutplaat "Vulture Culture" welke binnenkort de jeugdclubs zal doen daveren op de grondvesten. Met hun tweede single verdwalen onze gedachten af richting Iggy Pop en zijn "The Stooges" en zo zijn we vertrokken voor deel twee van drie.

Hierna komt "MC" de Rooie Jager aan gestormd met een eigen geschreven gedicht en zo wordt hij vandaag dan ook tot "Sjockdichter" gepromoveerd. Met "Skroetbalg", de naam verraad hel al, krijgen we te maken met een band van bij onze noorderburen. Een punkrocktrio uit Drente die eerder dit jaar hun debuutplaat kwamen uit te brengen. De band ontstond toen Rudger en Sander in Groningen aan een kroegentocht deelnamen. Ze trokken zich op aan de anarchistische punk van de eveneens uit de streek afkomstige band "Boer Leendert".

Met "Drenthe Godverdomme" zouden ze als de tijd er rijp voor zou zijn een nieuwe nationale hymne van de streek mee kunnen doen ontstaan. "Stompen in de Kroeg" en het autobiografische "Skroetbalg" zetten de weide hier al meteen in vuur en vlam. Hun doel is het brengen van Drents-Nedersaksisch zaken die het leven de moeite waar maken en dan hebben we het hier over bier, auto's en andere invloedrijke genotsvoorwerpen. Niet alleen in Drente hoor mannen, niet alleen in Drente. Met hun plattelandspunk wordt de geluidsbarrière hier meteen doorbroken. Wij leerden dat die van Drente wel vuil gebekt zijn. Het is wat het is.

Een andere artiest die niet op de affiche stond was "Hans van Sjock". Daar waar wij hier op Poeyelhei onze vrijheid kwamen te vieren zonder "mondkapje" wordt deze van Hans vanaf vandaag aan andere banden gelegd. Sinds deze morgen hebben zijn makkers den Hans komen te ontvoeren om zo het einde van zijn vrijgezellen leven in te zetten. Uiteraard werd een obligate bezigheid om Hans hier aan de Sjockers ten prooi te stellen na zijn paterstage bij de buren van Westmalle. Een polonaise onder het voetvolk beginnen was dan ook zeker aan de orde.


foto Hans © An Maes (Lad & Misfit Photography)

"Prince Beastly" stond hier op de pre-corona editie al eens op de "Bang Bang Stage". exotische extravaganza uit de Antwerpse Kempen kan je dit noemen. Zijn locale hit "Poepe Lak Ne Stier" verscheen dit jaar op de plaat "Rocket To Prussia".

De nummers "Give Me Hope" en "Eastend Fries" zijn twee totaal verschillende nummers die als singel werden uitgebracht en zo stijgt de mysterieuze inbreng van deze "Prince Beastly" enkel maar ten top. Dankzij hem kleurt de kaart van Belgische punk en garagerock van voormalige Zee Hörmannz nog steeds hoopvol. Van donker evoluerend naar bijzonder energiek met nummers als "Akward Morning" en "Dong Time" Ze sleepten er zowaar een tearjerker bij.

Zo zijn we alweer aanbeland aan numero quatro van Sjock deel 2, en dan komen we uit bij "Crackups". Deze band bestaat uit een kleurrijke fromatie die in het verleden de jeugdclubs uit de Kempen al onveilig maakten.  Drummer Niels Meukens en gitarist Thomas Valkiers van de band delen al een verleden in psychrocktrio Double Veterans. Door toedoen van "Equal Idiots" lid Thibault Christiaensen zijn deze "Crackups" met ook Toon Van Looy (gitaar) en Siebe Le Duc (bas) aan een neuwe bladzijde begonnen.

"Wet Sheets" is één van de tot verbeelding sprekende nummers van de band. Kleurrijke punk van eigen bodem. Ook hun nummer "The Only Cure Is Alcohol" mag en kan niet ontbreken op "Sjock". Thomas Valkiers schreeuwt de longen uit zijn lijf onder de aanhoudende basritmes die zich als gedonder over de weide verspreiden. Een meer dan verdiende verrijzenis na hun verovering van de "Rock Rally", nu alweer meer dan tien jaar geleden. En zo wordt hun "Greetings From Earth" al vlug "Greetings From Gierle". Tijd ook voor de eerste "Hardcore Kiss" en zo konden de stewards ook even aan de bak.

Waar we gisteren de retro intro's kregen staat komt gedeelte op de schouders te liggen van "De Rooie Jager" en neuriet hij uit volle bosrt zo maar "Lovin' You' van Minnie Riperton. Lovin' you is easy 'cause you're beautiful klinkt uit de mond van Rippie toch een heel stuk aangenamer.

Yep, en we cruisen verder over de Poeyelhei met de Kempische premium punk van "Captain Kaiser". Ook zij stonden hier in 2018 op de "Bang Bang Stage" met toen ook op de affiche die dag de hardcore punk van de "Dwarves" en met de absolute headliner "Pennywise". "Captain Kaiser" zijn een punkrock formatie uit de plaatselijke Kempen met Sascha, Maarten, Senne, PDK en Seeb en werd opgericht in 2016. 

Een voor mezelf best degelijke en zelfs verstaanbare punk rock van deze formatie hier op het podium. Uit hun album "The Drovers Inn" van eerder dit jaar krijgen we naast "Rocket Sience" ook zeker "Time Heals, Yeah Right!" en de singles "Moscow Mule" en "Hotel Room". Helaas voor hen vloeit er hier uit den tap geen "Kaiser" pilsener.

Met "The Offenders" wordt de avondsessie van dag 2 ingeleid. ook zij kunnen putten uit een groot arsenaal van nummers tijdens hun meer dan 15-jarige carrière. Valerio, Checco, Daniele en Janusz hebben deze van origine Italiaanse band hun stelplaats in het Duitse Berlijn. Met een mix van traditionele Britse ska, rocksteady in een jasje van punk komt de interactie van deze band vooraan te staan in hun performance.

In 2019 brachten ze het album "Class Of Nations" op de markt. Een album waarbij ze op het nummer "Rose Thorn" gezelschap kregen van Frankie McLaughlin van de "Rumjacks". Ska is altijd wel ophitsend geweest en dus zorgen songs als "Dagger in the Belt" en "Spit Your Story" voor de nodige ambiance. Wake up rebels, Berlin will resist.

Met de voorlaatste band "Tusky" krijgen we terug een groep van onze noorderburen op het podium en meer bepaald uit Utrecht. Sinds hun ontstaan in dwalen ze de internationale podia af. "Tusky" werd geboren uit pure liefde tussen gitarist Alfred van Luttikhuizen, gitarist Sjors van Reeuwijk en drummer Bas Allein Richir (alle drie afkomstig uit het "John Coffey-team"), aangevuld met bassist Justin Ghijsen, iemand die die later werd opgevolgd door John Coffey-gitarist maar nu op basgitaar, Christoffer van Teijlingen. 

Het vertrek van de twee John Coffey-mannen Alfred en Christoffer werd uitstekend opgevangen door het aantrekken van Vladimir Stevic en Quirin Wijgers van de bands "Pene Corrida" en "All Doomed", en zo was "Tusky" weerom klaar om de wereld te heroveren als een echte "Jawbreeker". Stevig inzettend met nummers als "Going Out Again", "Bonnie & Betty" en "Smack Me".

Enfin, le moment suprême van deze zaterdag met onze Belgische trots wanneer het punk betreft, "The Kids". Ik durf er geld op verwedden dat Poeyelhei luidkeels zullen meezingen met de mannen van...there will be no next time! "The Kids" gaan al mee sinds 1976 maar toen noemden ze zichzelf nog "Crash" maar crashen doen ze nog steeds niet. Met enkele sabbatical perioden indachtig, na een split van een 10-tal jaar, was er de vereniging in 1996. "The Kids" anno 2021 dat zijn Ludo Mariman, Luc Van De Poel en de ritme sectie met Yves Vanlommel en Tim Jult.


Op 14 oktober van dit jaar vatten ze hun 45-jarig bestaan samen in één enkel concert in de "AB" en kunnen we deze passage op "Sjock" ervaren als een generale repetitie. Later is ook "De Roma" nog aan de orde.

Nummers als "Do You Wanna Know" en "Bloody Belgium" zijn songs die de fans hier omarmen. "The Kids" dat is rock 'n roll in Bloody Belgium en, daarmee valt het doek op zaterdag. Op hun setlist stonden 24 "liekes" en dat is dus een "best of". De after-party met Willy Sommers kon helaas niet doorgaan. Morgen terug van dat maar dan meer luchtiger en trekken ze hier de kaart van rockabilly, roots en jawel, bluegrass.

van uitstekende affiche tot een nog betere bescherming tegen de zon...

de eersten van vandaag of de laatsten van gisteren???


een vlugge oversteek van Pepinster naar Gierle...nog even en er moet gewerkt worden...


en we zijn vertrokken...