© Rootsville.eu

Handkerchief support act Braca
Terrasconcerten
De Floeren Aap Mechelen
(18-08-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: De Floeren Aap
info band: Braca - Handkerchief

© Rootsville 2021


Eindelijk kwam de aap uit de mouw, de "Floeren Aap" dan nog wel, en konden we een grote delegatie van "Gevarenwinkel" samen met de "Noene" en de banjoman van "Art & Roots in the Woods" verleiden om mee richting muziekkafee "De Floeren Aap" in Mechelen te trekken. Ook aanwezig een koppel uit de woonzorg maar hier gaat vanavond niemand een beroerte krijgen of het moest van muzikale emotie zijn. De reden was simpel, een terrasconcert met de Antwerpse formatie "Handkerchief" en dat is altijd een beleving. Het is bedroevend om horen dat Christof en de zijnen nog altijd moeten worden geïntroduceerd bij velen van het roots- en blues minded volkje. Voor mezelf is dit reeds de 5de confrontatie en ook vandaag zal ik met zekerheid en een voldaan gemoed terug huiswaarts kunnen trekken want deze "Handkerchief" voldoet "Live" aan alle verwachtingen. Een portie positiviteit die werd dan weer verzorgd door Anneke en Eva.

Ook voor patron Ad is het een kwakkelzomer en dit terwijl hij deze terrasconcerten onder de noemer "De Floeren Aap Zomert" met hoge verwachtingen tegemoet ging. De spits werd op 4 augustus afgebeten door neimand minder dan "Big Dave" met aan zijn zijde Bart Muylders en Willie Maez. Vorige woensdag was het de beurt aan "Go Go Durango" en op woensdagavond 25 augustus staat hier "Everyone is Guilty" op de affiche.

Telkens een woensdagavond concert met een "double bill" en vanavond is het aan "Braca" om de spits af te bijten. Met deze broertjes bevinden we ons in het segment "Power Folk" Met roots in Nijlen bestaat dit duo uit de broers Lander en Seppe Dankers. In 2015 begon Lander aan een soloproject, maar zoals verwacht voegde Seppe zich er al snel bij, wat leidde tot Braca.

Mede door de inbreng van een gans instrumentarium en de doordringende grooves van een accordeon staat folk centraal bij de muziek van deze "Braca bro's" en dus zetten ze aan met de toepasselijke titel "All For Nothing". Helaas zijn deze musketiers maar met z'n tweetjes maar kunnen we toch best genieten van "What Your Reap" een mix tussen folk en Hongaarse polka.

Lander en Seppe zijn volkomen op elkaar ingesteld en zo kan een ondertussen ..... genieten van nummers als "Come To Go", "Broken Words" en "For The Kind". Ging er soms iets verloren bij deze "Braca" dan moest er met een beschuldigende vinger gewezen worden richting het geroezemoes van de talrijke aanwezigen die wat blij waren met dit stukje vrijheid. Zelfs die van Handkerchief konden hun best vinden in de "Power Folk" van "Braca" en zo waren de zielen op elkaar afgestemd.

Rond de klok van 08.30PM is het tijd voor "Handkerchief". Een schare topmuzikanten met al meer dan een behoorlijk verleden. Mijn eerste kennismaking was er als voorprogramma van "C.W. Stoneking" in "De Roma" en sindsdien ben ik fan van op de eerste rij. In 2015 verscheen ook hun onwaarschijnlijk straf album "Dancing Bones" en na een periode dat ze in een rollercoaster waren beland was daar plots in 2017 out of the blue de opvolger "Sea Rain River".  Vervolgens was er met "Mutiny Ballads" een Vinyl EP en verscheen er in 2020 "Mutiny Ballads & Fishguarding Songs".

Het positieve nieuws viel er te rapen dat die van "Handkerchief" full forced aanwezig waren. Alleen de keyboards was er niet, maar daar was dan ook geen plaats meer op het podium. Zeven uitstekende muzikanten, helaas maar one night to rock. We waren dan ook met z'n twaalven afgezakt richting "putteke", zelfs die van de "Zapoi" waren er en ook die zagen er dorstig uit maar daar waren de bieren van "Brouwerij Den Anker" dan weer voor. Nu maar hopen dat die van "Handkerchief" niet zullen teleurstellen, maar hun kennende zal dat niet gebeuren, anders moeten ze me dan maar kielhalen, er vaart er toch wel dagelijks eentje uit ;-)

Met "Human Sense" en "Rain" staken ze enigszins gematigd van wal maar daar zou al vlug verandering in komen. Helaas waren we neer gedropt vlak voor het podium en dat is niet zo goed voor de ontvangst van hun uitstekende vibes. Een nadeel is dan ook dat je niet alle instrumenten nadrukkelijk kan beluisteren en zo kwamen de tonen van de baritone sax van Sam nadrukkelijk bij ons binnen. De fun werd alsmaar aanstekelijker naargelang het tempo van de nummers werd opgedreven en zo was bij een sing-a-long het hek van de dam. De blazersectie met als opperdame "Lies Vandeburrie" op trompet en de opzwepende accordeon grooves van "Nele Paelinck" deden de rest. Ook met zijn gegrom, ergens tussen Arno en Tom Waits, blijft Christof de gemoederen bespelen. Met nummers uit hun eerste album zoals "All Aboard" werd het alsmaar een straf om te moeten blijven zitten, al was er toch één iemand in het gezelschap die we niet meer kon intomen, je zou voor minder na bijna 18 maanden concertloos te zijn geweest.

Nog een bijzonder ingetogen maar hemelsmooi "Blues On Parade" en wanneer die van dan "Handkerchief" wilden stoppen op het gepaste uur was dit buiten de opgezweepte meute gerekend. Nog enkele uitzwaaiers met een hoog fun gehalte en de avond was hier voor iedereen meer dan geslaagd....buiten die van de flikken dan LOL. Ik vertrok dan weer met die twee drunken sailors richting "Gevarenwinkel" waar we toch op het allerlaatste moment nog eentje konden nuttigen in ons stamcafé, alleen de patron die lag al lang in dromenland. Super optreden van "Handkerchief" in deze masterclass of fun. Nog meer TOP dan dit en je bevindt je op de "K2".