© Rootsville.eu

Tribute to Chick Corea
Jazz
The Music Village Brussel
(19-08-2021)
report & photo credits: Anja Cleemput


info club: The Music Village

© Rootsville 2021


Chick Corea was een van de vaders van de fusion jazz en een inspiratie voor alle rechtgeaarde jazzmusici en afficionados. Met deze tribute wou ons vurige vijftal Jérémy Dumont (keys), Maayan smith (sax), Lior Tzemah (guitar), Federico Peccoraro (bass), Adrien Verderame (drums) de recentelijk betreurde grootmeester gepast eren. Zij wilden de periode van de elektrische band in de schijnwerpers zetten. Deze fusie tussen jazz/elektronische muziek, rock en vele andere stijlen uit de wereldmuziek, was destijds een openbaring voor Jeremy Dupont en deze stond er dan ook op om diens prachtige muziek stijlvol te herdenken en zijn muzikale nalatenschap samen te vieren middels een prachtig uitgekiend eerbetoon in de knusse bonbonniere van de Brusselse Music Village.

Onder collega-jazzpianisten wordt Corea beschouwd als een van de meest invloedrijke pianisten sinds Bill Evans (naast Herbie Hancock, Keith Jarrett en McCoy Tyner). Hij nam deel aan de ontwikkeling van de fusion-beweging als lid van Miles Davis' groep in de jaren zestig en vervolgde dit pad individueel met Return to Forever (met onder anderen Stanley Clarke en Al Di Meola) in de jaren zeventig. Hij was actief bezig met zijn Elektric Band. Midden jaren 70 bereikte de band haar hoogtepunt met het album Romantic Warrior.

Hij speelde met Herbie Hancock, Sarah Vaughan, Miles Davis, Gary Burton, Chaka Khan en Friedrich Gulda; zijn stijl werd beïnvloed door Ornette Coleman, John Cage en Karlheinz Stockhausen. Nadat hij begin jaren tachtig enige tijd klassieke composities schreef (Lyric suite for Sextett, Crystal Silence, Childrens Songs, Delphi I&II) keerde hij halverwege de jaren tachtig weer terug naar de jazz. Met de Chick Corea Elektric Band (Dave Weckl drums; John Patitucci bas; Eric Marienthal saxofoon; en diverse gitaristen waaronder Frank Gambale) bleef hij vanaf de jaren tachtig een belangrijke rol in de fusion spelen. Corea won in 2020 zijn 23e Grammy Award voor het album Antidote. Chick Corea overleed helaas in februari 2021 smartelijk aan een kort daarvoor ontdekte zeldzame vorm van kanker.

Een bruisend combo van virtuozen stond in een overvolle Music Village gretig en gulzig klaar om hun idool en grootmeester Chick Corea op passende wijze te eren met hun 5-koppige sublieme Electric Band !

Ze startten geestdriftig en in full blown met direct een spervuur aan bluesy guitarlicks en een heerlijke toeterende en bruisende sax, bij monde en longen van ene Maayan Smith from Jeruzalem and he got his degree at the Royal Conservatory of Brussels, Master degree in jazz performance completed under the guidance of John Ruocco and Jeroen Van Herzeele. Hij speelde ook met AKA Moon, The Jazz Station Big Band, BEAM en Sinister Sister. Ook winnaar van the Toots Thielemans Jazz Award ) Het was geen “ILLUSION” maar een van Chick Corea his various masterpieces in full steam on that funky Music Village stage indeed …

Deze caleidoscopische stoomtrein kwam overweldigend uit de startblokken met pril werk van Chick Corea dat de tands des tijds moeiteloos doorstaan heeft (net zoals bij zijn al even geniale collegae just like that great Herbie Hancock, luckily still alive and kicking indeed). We kregen de ene stomende oorwurm na de andere vakkundig en gepassioneerd geserveerd met “City Gate/Rumble”, het majestueuze “Central Park” en de papieren partituur van “Illusions” dwarrelde al even indrukwekkend mooi gedrapeerd over onze blije hoofden en verwende oren!

De tijd ging zoals altijd weer véél te snel such as is the case with all good things (ain’t it?) en we konden even afkoelen, en deze superieure muzikanten stoom afblazen in order to be back for more … Set twee begon met een zinderend afgevuurde kanonskogel getiteld “Mistress Luck”, een extatische lap dampende funk met zalige gitaarinterventies van LT (oftewel Lior Tzemach, a young Guitar player/ Producer/Engineer geboren in Israel , where he served in the IDF army bands as a guitarist/arranger. Lior maakt nu deel uit van 20 muzikanten van over de hele wereld die deelnemen aan het Berklee Global Jazz Masters programma, waar hij jazz studeert onder top artiesten als Danilo Perez, John Patittuci, en Joe Lovano.

We vielen zowat van onze stoel bij zoveel power en fraais. De scheurende sax van Maayan Smith was alomtegenwoordig en ging naadloos over in het al even verschroeiende werkstuk genaamd “Ished” en weer waren we vertrokken voor een hypnothiserende trip waarbij de genialiteit van Chick Corea In al zijn aspecten ten volle tot uiting kwam. We naderden de finale van deze werkelijk fantastische avond met een -uiteraard – vurig “Got A Match !” waarin de hard blazende sax weer de boventoon voerde recht uit die briljante geest en ziel van de heer Maayan Smith weer en een fantastische drumsolo van de heer Adrien Verderame.

Kers op de taart was “Spain”, again op de duizelingwekkende groove van guitar master Lior Tzemach die ons heel het optreden verblufte met zijn klasse, net zoals alle andere bandleden. Chick Corea rust in vrede, maar met een brede glimlach neemt hij waar hoe deze heren omgaan met zijn legacy. Respect ! Bye bye till the next time et UN GRAND MERCI AU MUSIC VILLAGE !!!