© Rootsville.eu

Heathen Apostles (US)
Gothic Americana - Bloodgrass
Titanic Herenthout
(11-09-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: Titanic
info band: Heathen Apostles


© Rootsville 2021


Op maandagavond richting muziekcafé "Titanic" te Herenthout en nu maar hopen dat ons schip niet strand. Klaar voor een concert met Gothic Americana van "Heathen Apostles". Deze brengers van deze "Bloodgrass", zoals ze het zelf vernoemen, bestaan uit Mather Louth, Chopper Franklin, Thomas Lorioux en Luis Mascaro.

Met deze "Gothic Four" belanden we zo terug in de geschiedenis van de Amerikaanse muziekgeschiedenis maar nu niet bepaald in de era van het "American songbook". Punkrock veteraan "Chopper Franklin" is niet van de minste want hij speelde al bij groepen als "The Cramps" en "Nick Curran & The Lowlifes" en dat zijn meteen al namen die uit de box springen. Samen met femme fatale "Mather Louth" kwam in 2013 de wederzijdse bewondering voor murder ballads, "Americana Noir" en "Memento Mori" in beeld en al vlug ontstond zo "Heathen Apostles". De vervollediging van de band kwam er door het aansluiten van Thomas Lorioux en Luis Mascaro. De gotische Americana-stormloop van de "Heathen Apostles" gaat mede door de hulp van Rootstowner Kurt De Bont doorheen België, Nederland en Duitsland om hun hun nieuwste release te ondersteunen, "Bloodgrass Vol. 3".

In de "Titanic" dat voornamelijk fungeert als jeugdcafé lieten we een groot deel van het assortiment van "Roman" aan ons voorbijgaan, van pils over een glutenvrije Black Label tot een Ename om dan toch maar te eindigen met een watertje. Die van "Heathen Apostles" openden met "Paint The Stars" uit hun EP "Prayers Before the Plague" en meteen stroomden de youngsters van Herenthout binnen en was zo ons ingenomen tribune plaatsje naar de filistijnen.

Alleen naar hun muziek luisteren zonder het visueel aspect doet de luisteraar twijfelen. Voornamelijk aanleunend bij bluegrass zijn het de teksten die voornamelijk het blood in beeld brengen. De instrumenten voor het bluegrass gedeelte zijn voorradig. Van de 6-string over de door Chopper Franklin bespeelde mandoline toe. Voeg daarbij nog het aantrekkelijke vioolspel van Luis Mascaro en de slappin' bass interventie van Thomas Lorioux en je zit on the right track.

Na nummers als "Fools Gold" en "Death's Head" komt de verrassing van deze vier heidenen uit een totaal andere hoek. Uit het niets komt "Mather Louth" die overbekende aria uit "Porgy and Bess" aan te vatten. Geen haar op het hoofd van George Gershwin en diens oudere broer Ira dat zou gedacht hebben dat "Summertime" in de latere geschiedenis als Gothic zou worden bestempeld. Wij blijven het easy livin' gevoel ondergaan zonder daarbij nog op de teksten te letten maar het gehele plaatje klopte wel.

Nog nummers als "Without A Trace" uit het reeds genoemde album met als afsluiter "Dark Was The Night" en het eerste gedeelte werd al fiddlin' afgesloten. Buiten was het ook zo al donker geworden en zo kon Kurt op dit "Privé Feestje" dan toch uiteindelijk zijn merchandising standje openen en ook dit klopte.

Ook de tweede set verliep met hetzelfde concept en werden de murder ballads zo de "Titanic" ingeworpen. Geen, ijsberg die het schip hier aan het zinken kon brengen met songs als "Forget Me Not" en "Black Hawk" uit hun nieuwste EP "Bloodgrass Vol III". voor deze kroeg is het toch al de tweede passage van deze "Heathen Apostles" die hun opgang in Europa even zagen onderbroken door Corona. Meer dan een jaar gratis reclame voor het Mexicaanse bier alleen het resultaat was een ietsje drastischer te noemen.

Luis Mascaro ging zo ook total loss op de Appalachian Folk Traditional "Shady Grove" en werd de stemming zo opperbest. Met "Death's Head" kwam dit bloederig pre-halloween feestje aan zijn einde en kon zo "Mather Louth" haar flesje make-up remover uit haar bagage halen ;-). Onze planning om in ons stamcafé te gaan afsluiten met een "Orval" liep op een sisser uit want ook hier was het feestje reeds beëindigd :-(

De liefhebbers van deze "Heathen Apostles" en hun "Bloodgrass" kunnen aanstaande zondag nog terecht aan het CC "Het Gasthuis" te Aarschot waar ze het Buskerfestival zullen afsluiten. CU!


Heathen Apostles, scary murder ballads and...fun