© Rootsville.eu

Norman Beaker Trio (UK)
Blues
Hangar 3020 (GC De Wildeman) Herent
(18-09-2021)
report & photo credits: Rootsville


info club: De Wildeman
info band: Norman Beaker Trio

© Rootsville 2021


Stilaan beginnen we terug de draad weer op te pakken en zo gaat het op zaterdagavond richting GC "De Wildeman" in Herent voor een portie legendarische Britse blues met het "Norman Beaker Trio". Norman Beaker gaat al meer dan vier decennia mee in de Britse bluesscène en speelde al met Alexis Korner, Graham Bond, Jack Bruce, Tony Ashton, Paul Jones, Eric Burdon en zo vele anderen. Hier in "De Wildeman" bestaat dit trio naast Norman zelf ook nog uit een ritme sectie bestaande uit zijn vaste metgezellen drummer Leo Andjelkovic en bassist John Price. Het concert vond plaats in "Café Breda" waar we dan meteen ook konden kennis maken met een nieuw "Leives Bie" (?), Een brouwer uit Breda die voor het logo even ging grasduinen bij die van Achouffe.

Het is ondertussen al van 2019 geleden dat ik Norman Beaker nog aan het werk zag hier in België, toen in het "Pallieter Café" in Varenwinkel, een banlieue van Herselt. Een jaartje daarvoor speelde hij nog in het helaas terug weer stilgevallen "Café Crossroad" te Olen en kunnen we gelukkig toch nog spreken van een jaarlijks weerkerend weerzien met dit icoon uit de Britse blues, het verloren anderhalf jaar van de Corona periode uiteraard niet meegerekend. Even nog een babbael met de tour promotor van het Servische "Rock Svirke Agency" en we waren er klaar voor.

Met "I'm In Love With You Baby" kon Norman zich meteen vinden bij de opgekomen liefhebbers. Stevigere bluesrock zoals ze die in het Britse gemenebest gewoon zijn. Uiteraard staat deze tour in de spotlights van zijn tijdens de Corona uitgebrachte album "Running Down The Clock", een album waarop we liefst 18 eigen originals terug vinden. Een album dat tijdens de pandemie werd ingeblikt in Croatië.

Norman heeft zelf al een uitgebreide collectie eigen albums maar is niet te fier om enkele covers te spelen zoals "Talk To Me Baby" en Lonnie Mack's "Tough On Me, Tough On You". Ook eentje van zijn generatie genoot John Mayall. Tijdens een solo van Norman Beaker krijgen we zelfs een stukje tango te verwerken and so he kept his feet on the ground ;-) Met "Sitting on Top Of The world" uit 1930 krijgen we er eentje van de Legendarische "Mississippi Sheiks" te verwerken. "Take It Or Leave It" is dan een stevige portie rock 'n roll en het einde van de eerste set.

Geen al te lange pauze en met "I Had Enough of You're Cheating Love" slaat hij dan maar meteen de nagel op de kop. Norman Beaker werkte in de early days van de Briste blues jaren lang samen met bassist Jack Bruce van "Cream" en zo mocht en kon "White Room" uiteraard niet ontbreken. Tijd ook voor wat funk en zo kwamen Norman en zijn trio zo maar "Shakin' Ground" van The Temptations uit de mouw te schudden met zelfs een bruggetje naar James Brown zijn "Sexmachine".

Een omschakeling van blues naar punk viel zelfs hier in Herent goed in de smaak met "Pressure Zone" en ontpopte Norman zich als een rasechte punker. Voor de encore dwaalden ze alefs richting pad van ZZ Top...Toch een gave prestatie van Norman, John en Leo met een concert waar vele stijlen in hun blues werden verweven. Yep, van blues over funk naar punk, Norman Beaker heeft het allemaal en wie weet bracht Sue Thompson in 1961 haar "Norman" wel uit met deze Beaker in gedachte :-). CU.