© Rootsville.eu

Goezot in 't Hofke (Dag 1)
Black Box Revelation - Needle and the Pain Reaction
Hofke Van Chantraine Oud-Turnhout
(24-09-2021)
report & photo credits: Freddie


info organisatie: Goezot
info band: Black Box Revelation - Needle and the Pain Reaction

© Rootsville 2021


Bij de normale Corona geplogendheden kon het populaire "Goezot in 't Hofke" niet door gaan maar gelukkig hadden Peter, Marc, Swa en de ganse crew een glazen bol en met een beetje assistentie van Merlijn zagen ze daarin dat in het najaar alles goed zou komen. Onder het mum van een "Indian Summer Edition" stelden ze zelfs één van de betere affiches voor om het begin van de vrijheid te vieren. Vrijdagavond is naar jaarlijkse traditie een dag voor diegene die al gauw de alternatieve toer op willen gaan, een avond die zoals de Goezot-wet het voorschrijft al vlug was uitverkocht.

Met twee bands op de affiche en de morele verplichting om ook dit mee te maken zakten we af naar Oud-Turnhout voor een affiche met daarop 2 bands. Als headliner is er "Black Box Revelation", een band met als boegbeelden Jan Paternoster en Dries Van Dijck. Ontstaan in 2005 naar het voorbeeld van "The Black Keys" maar ondertussen met stevige rock in het palmares en waanzinnig populair. Vooreerst zijn er "Needle and the Pain Reaction", een power trio met als voedingsbodem de rauwere punk en met reeds 20 jaartjes op de teller. Een avondje dus niet voor pussies . Op alle invalswegen kregen we de melding, wij zijn terug, nu jullie nog, en zo geschiede.

Opperhoofd Peter was dan niet even in zijn nopjes dat hij terug op de podium van zijn geliefd Hofke mocht komen presenteren en begon er dit weekend met een uiterst sterke affiche aan. "Needle and the Pain Reaction" zijn een alternatief trio uit de Gentse muziekscène. Ontstaan in 1999 hebben ze sindsdien een sterke live-reputatie opgebouwd. De groep bestaat uit Wim Deliveyne, Peter Debosschere en punker puur sang Luc Waegeman. Hun laatste digitale afdruk werd in 2016 uitgegeven met als titel "Porcupine".

Na hun opener komen we al vlug uit bij "Wasted" uit hun album "Porcupine" uit 2016 is het ijs gebroken en durven de aanwezigen al vlug een stapje dichter komen. Soms heb ik de indruk dat hun muziek een ietsje dichter aanleunt bij grunge en alt-rock dan bij punk, maar ja ik ben er dan ook niet zo goed in thuis. Het iets wat rustiger "Butterfly" brachten die van "Needle and the Pain Reaction" al uit in 2006 op het album "Pheromone". Voor de buurtbewoners kwam het toch uiteindelijk tot een meer samenhangend geheel met nummers als "Chipmonk" en "Body Shakin". "Supermarket Hero" was dan de afsluiter van deze stevige opener, en heu? geen encore :-(

Sinds enige tijd zijn de "Black Box Revelation" uitgebreid tot een trio. De extra "revelation" kwam er met Jasper Morel op synths, electro, extra gitaar.

We hebben deze "Black Box Revelation" al een paar keer kunnen bewonderen zoals op "Roots & Roses" en de laatste keer tijdens de oude formule van "Blues Peer". Toen bestond de band live uit twee leden: Jan Paternoster aan de gitaar en Dries Van Dijck op drums. Dit zou een van de laatste concerten zijn alvorens ze zich gaan terugtrekken voor het maken van een nieuw album. Ondertussen heeft er een gezinsuitbreiding gedaan ten huize van Jan en lijkt het erop dat ze een beetje meer braafjes zijn geworden.

Getuige hiervan is de opener "Gloria". Ook de stuntact zijn er een beetje uit. Ook met "War Horse" bleef het rustig op de bandstand alwaar er met "Tattooed Smiles" we het podium oplichten toch zagen oplichten en het vuur terug in de pan sloeg. Gevolg, geen vierkante vrije centimeter te vinden.Een vertrouwd gezicht op deze eerste dag van "Goezot in 't Hofke". Na een fel gesmaakte gitaarsolo van Paternoster hoorden we hem erg virtuoos in dialoog gaan met zijn collega konden Jan en Dries het publiek nog een ietwat meer opjutten.

OpBlown away’ toonde Paternoster dan weer een knap staaltje vingervlugheid. Maar Black Box Revelation laat zo goed als altijd ruimte waardoor ze het tempo uit het concert halen omal vlug terug op te bouwen. "My Perception" luidt het einde van hun passage alhier in meer bissers komen er toch met ondermeer "Sealed With Thorns" en zo zit de eerste dag er hier op in Oud-Turnhout. Nog vlug langs de kassa voor een nieuwe lading bonnetjes want ze moesten morgen maar eens op zijn :-)

Nog een insteker, de Marc noemt in feite Jan LOL