© Rootsville.eu

MTB (Mécleuves Terre De Blues)
Festival Blues
Mécleuves (Metz) (F)
(03/04-09-2021)
report & photo credits: Nicolien


info organisatie: MTB

© Rootsville 2021


Niet onze eerste maal naar het buitenland voor de blues maar wel de eerste keer naar "MTB" in Frankrijk. Mécleuves ligt in het Franse departement Mosselle en is een dorpje met amper een goede 1000 inwoners. Het ligt een goede 10 km onder Metz. Een prachtige en meer dan ontspannende locatie met twee dagen blues en dit na de geslaagde editie van "Gevarenwinkel".

De opener op vrijdag is voorzien voor "Fanfare Note Blues Brass Band", een hele mond vol waarna het tijd is rond de klok van 07.00PM voor "Charles DesPres & The Midnight Creeper". Dit is de vierde incarnatie van de groep, die sinds 1998 bestaat. Philippe en Charles leerden elkaar kennen in de wereld van de muzikanten en werkten voor het eerst echt samen tijdens het muziekfestival van 2001 in Vittel (88). Op die manier sympathiseerden ze en besloten ze een boost te geven aan de groep, wiens toekomst onzeker was (aangezien de bassist naar Parijs verhuisde en de drummer naar nieuwe horizonten vloog). Vervolgens ontmoetten ze Steve aan het begin van het schooljaar 2001 via de advertenties en toen de stroom goed ging, begonnen ze hard te repeteren om zo snel mogelijk weer naar concerten te gaan.

Sindsdien hebben ze vele malen opgetreden in Nancy en in het oosten van Frankrijk, maar ook in België en Luxemburg, met name op festivals en in het voorprogramma van Lucky Peterson, Mama's Boys, Duke Robillard, Jimmy D. Lane, David Maxwell en Nico Wayne Toussaint. In 2014 voegden ze een mondharmonicaspeler toe aan het team. Vanavond brengen ze nummers met klassiekers als "Baby, Please Don't Go" en de "T-Bone Shuffle".

De Volgende op het podium zijn de Franse band "Awek". Mondjesmaat komen ze ook af te zakken richting België en Nederland en in 2008 wisten ze zich nog te kronen als laureaat op "Cognac Blues Passions". Hier zijn ze om hun nieuwste album met gelijknamige titel voor te stellen. Ze brengen ons een meer dan degelijke Chicago blues met soul invloeden. Het is een strakspelende band die gedurende hun ganse set, geen enkele steek laat vallen. Als je niet beter wist zou je gezworen hebben dat het Amerikanen waren, want ook op de zanger’s uitspraak was geen zweempje van een rare tongval te bespeuren. De band bestaat uit Bernard Sellam (zang, gitaar), Stéphane Bertolino (harmonica), Joël Ferron (bas) en Olivier Trebel (drums) en brengen nummers uit hun nieuwste album als "Bring It On", "Smokin' Mambo" en "Gumbo Blues".

"Elise & the Sugar Sweet" namen in 2019 deel aan de "European Blues Challenge" op de Azoren. Elisa Heyte is een talentvolle vrouw met in haar zog de solide bluesband "The Sugarsweets". Hun originaliteit bestaat erin om stijlen als Blues, Soul en Rhythm 'n Blues te mixen, mijne meug dus. Samen met Olivier Raymond (guitar & backing vocals), Bala Pradal (Hammond), en de ritme sectie met Olivier Ferrier (drums) en Jérôme Ferrier (bass) zullen zij die hier bijna liggen te slapen een allerlaatste keer uit hun zetel recht doen veren met een dosis Memphis Blues 'n Soul. Songs als "Thinkin' About The Good Time" en "Never Stop" passeren de revue.

De eer om deze eerste gezellige avond af te sluiten is weggelegd voor "Flyin'Saucers Gumbo Special"Deze formatie bestaat reeds sinds 2010 en brengen een unieke mix van swampblues, funk, zydeco. Sommigen spreken ook van soul, rock'n'roll of rhythm 'n' blues. The Saucers eigenen zich deze genres toe om er iets heel persoonlijks van te maken dat vooral een uitnodiging blijft tot dansen en feesten. De band bestaat uit Fabio Izqueirdo, Lucas Gautier, Charles Duchien, Stephane Stanger en de ons al meer bekende Cedric Le Goff aan de keyboards.

Uiteraard wordt de tent in vuur en vlam gezet bij het brengen van "Tailgator Blues" of het nog meer ophitsende "Zydeco Train". Het doek valt over de eerste dag van deze "MTB", een dag met heel wat blazers en soul getinte bands. Tijd voor een nachtje campergenot.

De volgende morgen is het al meteen feest in het dorp en kunnen de bewoners ontwaken met "Fanfare Note Blues Brass Band". Deze inbreng laten we aan ons voorbij gaan. De tent opent rond 05.30PM met "Ronan One Man Band & Marko Balland". Ronan werd geselecteerd in juli 2018 door France Blues op de National Challenge in Queyssac in de categorie Solo / duo. Hij vloog in januari 2019 naar Memphis om deel te nemen aan de kwartfinales van de "International Blues Challenge". Zijn footstompin' boogies zinderen al meteen door de tent.

Om 6.30PM volgt er voor Wout en mezelf een verrassing van formaat. Ikzelf had nog nooit gehoord van "Muddy Gurdy". Muddy Gurdy is een sideproject van de Franse gitariste Tia Gouttebel en haar vaste begeleiders Gilles Chabenat op draailier en Marc Glomeau aan de percussie. Geen alledaagse instrumenten zoals u kan lezen. Muddy Gurdy is een project dat op poten werd gezet door de vereniging Chantilly Negra. De bedoeling was om het eeuwenoude instrument dat de draailier is, te integreren in de muziek van de Mississippi. De bende vertrok dus voor een maand naar Como (Mississippi) en deed een hoop fieldrecordings die de originaliteit van zowel het instrument als van de blues wisten te bewaren en dat resulteerde in een album met de gelijkaardige naam.

De band startte met een bombastische solo van de draailier dat uitmonde in ‘See My Jumper’. Heel het optreden werd een zeer mooie kruising tussen de blues en de volksmuziek uit streken als de Auvergne. Het was onvoorstelbaar met wat een gemak Gilles zijn draailier bespeelde. Dat resulteerde in een aantal zeer fijne nummers als ‘She Wolf’ een nummer opgedragen aan Jessie Mae Hemphill, ‘Help The Poor’ van BB King, ‘Shake 'm On Down’ van Mississippi Fred McDowell of ‘Going Down South’ van RL Burnside. 

De daaropvolgende band "Bonita & The Blues Shacks" klinken me al beter in de oren. Deze Duitse formatie kennen we nog als BB & The Blues Shacks en de broertjes Michael en Andreas Arlt zijn samen met Fabian Fritz, Henning Hauerken en Andre Werkmeister meesters in hun vak. De exotische Bonita vervolledigd de band. Deze Bonita Niessen is van oorsprong Zuid-Afrikaanse en belandde als ‘au pair’ in Duitsland. Bonita is gezegend met een prachtige stem en kan zowat alle genres aan van jazz tot soul.

Haar duetten met Michael zijn er om duimen en vingers mee van af te likken en... 'Just Enough To Keep Me Hanging On'. Ook solo komt deze Bonita bijzonder fraai uit de hoek en wanneer ze het rustiger aandoet beschikt deze Zuid-Afrikaanse zelfs over een meer dan behoorlijke stem. We zouden kunnen stellen een Duitse rhythm & blues versie van Nikki Hill.

Nog 2 bands te gaan en dan zitten we al aan het einde van ons eerste bezoekje aan "MTB". De volgende band kunnen de bezoekers van Goezot ook gaan beleven eind deze maand in 't Hofke. Deze "Lowland Brothers" zijn de nieuwste creatie van Nico Duportal in samenwerking met Fabrice Bessouat van het agentschap "Soul Bag". Verder bestaat de band nog uit Max Genouel, Hugo Deviers en Mathieu Burgot. 

Ze brachten al eerder hun single "Sunburns in December" uit en ook de rest van het repertoire bestaat uit soulvolle nummers. Deze "lowland Brothers delen een ​​verlangen om soul, country en rock 'n' folk te mixen, niet ver van het pad dat wordt gevolgd door The Arcs, een van Dan Auerbach's groepen, een beweerde invloed.

Als laatste band krijgen we "Boney Fields". Met nummers als "Times Are Changing" krijgen ook nu nog een overdosis soul ten gehore. “Echte muziek van echte muzikanten” zoals Prince altijd zei. Net als Prince maakt trompettist Boney Fields deel uit van deze generatie Afro-Amerikaanse muzikanten die geboren zijn om het podium te temmen. Het is dus geen toeval dat zijn speelpartners Lucky Peterson, Luther Allison, James Cotton, Buddy Guy, Liz Mc Comb heten, evenals George Clinton, Maceo Parker, Fred Wesley of Bootsy Collins. Boney Fields laat Funk en Blues, de twee kanten van dezelfde Great Black Music, getrouw samensmelten, en hij doet dat met de vaardigheden die hij heeft opgedaan tijdens een carrière die hij op podia over de hele wereld heeft gespeeld.

Violà, MTB is verteerd. Nog even over Nederland om dan terug naar onze Belgische vrienden te reizen voor "Sortie Blues" in Oud-Heverlee.