© Rootsville.eu

Mr. Day
Blues
Café Century Zelzate
(01-10-2021)
report & photo credits: Anja Cleemput


info club: Café Century
info band: Mr. Day

© Rootsville 2021


Mr Day aka Miel Van Hasselt has got the blues En dit toch al zeker 25 jaar en dat weten ze in de Century in Zelzate ook sinds vrijdagavond 1 oktober.

Piekfijn uitgedost kwam deze folky bluesdichter neergestreken in deze gezellige kroeg, alwaar onder de auspiciën van Ivan Bonne al decennialang fijne blues- en rootsartiesten van internationale en meer lokale pluimage fijne muziekjes komen brengen met ondersteuning van penningmeester Freddy Plasschaert die deze Zelzaatse pub al sinds 1994 bestiert met vakkundige hand tot groot jolijt van de locals, voetbal- en muziekliefhebbers. Er is vaak voor ieder wat wils te beleven.

Op zijn stoeltje achter zijn bluespupiter trok Mr Day fijntjes van wal met zijn romantische credo ‘Love to You’. Zijn welsprekendheid en boeiend gitaarspel vielen meteen op en ook zijn textuele benadering van onze kosmos. Zo bleek ‘Messing’ een fraai verpakte sneer aan onze politiek (‘things are getting (done) so slowly’) en ook ‘Troubles’ was een bluesy filosofisch knipoogje naar het wel en wee op deze aardkloot.

De ballade ‘Stagger Lee’ was er ook een van verstilde weemoed, gezongen from deep down inside. In een hoogst persoonlijke stijl met invloeden van zowel Lloyd Cole als Buddy Holly roept Mr Day op tot mentale zelfreiniging en richt zich hierbij rechtstreeks tot de Heer en zijn publiek Fijn voer voor de aandachtige luisteraar en die hield hij zeker in de ban. Een lange set lang wist hij de aandacht van zijn publiek en zelfs van de babbelaars achterin het café te behouden.

‘Sundays’, ‘Cry Cry’, ‘Lonesome Blues” en ‘Rainy Day’ waren we stille getuigen van subtiel gedistilleerde levenswijsheid en zielepijn van deze stijlvolle grijze vos die op het podium duidelijk geen leeftijd heeft. Deze pijn wordt echter verpakt in een smaakvolle smeekbede die zijn intense verlangen naar gelukkig zijn vertolkt in ‘New Love’. De man is dan zelf ook een redelijk verse papa en put uit zijn persoonlijke zieleroerselen met ‘Love ain’t coming through’ en hij trakteerde ons zowaar nog op een heuse gospel in ‘Nobody Loved Me Like You Do’.

We kregen ook nog de fraaie countryversie van zijn hit ‘I Just Wanna Be Your Man’, een song over gokken ‘’ambler” en ontbijten met ‘Breakfast’ langs de highway (hij heeft ook heel wat rondgezworven en opgetreden in Ierland en de USA in jongere jaren). Het kanaal Gent-Terneuzen leek opeens de Mississippi en hij ploegde moedig door met de ‘Mississippi Sheiks’ en ‘Blood in My Eyes’, rauw en breekbaar gezongen.

Het aandachtige publiek lustte er duidelijk pap van en Ivan Bonne greinsde tevreden. Tijdens zijn uitgebreide bisronde kregen we ook nog de oerklassieker van Robert Johnson ‘Crossroads’ en ‘Move on Over’ waarbij iedereen op zijn stoel gekluisterd bleef meegenieten. Na het demonische ‘Meet the Devil’, kregen we zowaar goesting in een Bloody Mary. En terwijl Mr Day de terugtocht naar de Brusselse prairies inzette, verlieten we voldaan het pand.