© Rootsville.eu

Adam Barnes & Ryan O'Reilly support act: True Rose
Singer-songwriter
't Stamineeke Webbekom
(04-10-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: t Stamineeke
info band: Adam Barnes - Ryan O'Reilly - True Rose

© Rootsville 2021


In eerste instantie zag het er naar uit dat we op maandag niet meer hoefden af te zakken naar het cultuurcafé "t Stamineeke" in Webbekom-City. Waardin Maaike had op haar eentje beslist, mede door de Corona pandemie, om concerten in het weekend te laten doorgaan...maar dit was zonder de muziekliefhebbers uit dit café gerekend. Onder lichte dwang werd dan toch maar besloten om de deuren 1 maal per maand op maandagavond te openen om zo toch nog te kunnen genieten van de soms heerlijke optredens zoals er al zo velen zijn voor gegaan.

Beslissingen zijn gemaakt en kunnen tot nader orde niet meer worden teruggeroepen volgens de trouwe stamineekes. Vandaag de eerste maandag van oktober stond het café open voor een paar singer-songwriters, de deur die stond dan weer open voor de CO2. Beide heren komen uit Oxford en waren al actief in de buurt voor een privaat feestje. Een kleine babbel met deze songsmids leerde me dat ze al 2 weken samen door Europa trekken en op de vraag van Ryan of ik al in Oxford ben geweest was mijn antwoord duidelijk, neeje maar ons Elizabethje van België studeert er aan de universiteit. Niet dat deze heren onze toekomstige koningin er in de plaatselijke kroegen zullen tegenkomen want Ofxord staat bekend om zijn universiteit en die van Leuven voor de langste toog. Het is maar om prioriteiten te stellen in het leven.

Dat beide songwriters al wel wat vrienden hebben gemaakt kon je duidelijk opmaken aan de opkomst. Zo is er een band ontstaan tussen Ryan O'Reilly en een jonge songwriter van eigen makelij, True Rose. "Ons kent ons" en zo was het ook voor Maaike een verrassing dat er nog een voorprogramma bijkwam. Het beloofde zo een zeer intieme avond te gaan worden en besloot ik mijn grote portrettentrekker maar in de tas te laten en mijn mobieltje maar zijn ding te laten doen. Voor de verlichting keken beide songwriters al een beetje vooruit en werd Halloween zo overgeslagen en zaten we dan maar al meteen met Kerstmis in het hoofd.

"True Rose" staat voor Rosalien Verboven en komt uit het Leuvense, dus de juiste kant van den toog. Net als beide heren uit Oxford is deze "True Rose" ook voor mij nog een onbeschreven blad. Ze laat ze zich begeleiden door Michiel Op de Beeck op gitaar. Rosalien heeft een beetje onze Ghentse Trixie Whitley als voorbeeld en dan kan je stellen dat ze zo op het juiste pad zit. Met raakpunten in de pop en soul zou het zo al niet meer kunnen fout lopen. Zeker niet nadat ze het al bracht tot in de pre-selecties van "Humo's Rock Rally". In 2018 bracht ze een band bij elkaar en stond dan maar meteen in haar thuisbasis Herent op "Wild in het Park".

Een jaartje later schopte ze het al tot in de finale van "Interfacultaire Rockrally" in "Het Depo"t van Leuven. Vandaag komt ze zo onverwacht de harten van de muziekliefhebbers van Webbekom en omstreken te veroveren en daarvoor mag ze twee nummers brengen. Wil het nu lukken dat mijn laatste passage hier ook al met een Belgische singer-songwriter was en meer bepaald Ine op 2 maart 2020, nu beter bekend als Emmy d'Arc. Zo kan je stellen dat de weg open ligt voor deze "True Rose" zeker met haar interpretatie van "Silverado". "True Rose", een standvastige stem en een solide présence op het podium. Nu enkel nog een dosis geluk in het labyrint van de showbizz...In de vloanders zouden ze zeggen e blommeke

De eerste van de twee Englishmen in Webbekom is "Adam Barnes" en hem staat op het einde van zijn inbreng nog een verrassing te wachten. Volgens eigen zeggen bestaat zijn oeuvre voornamelijk uit sad songs en dat zullen we geweten hebben. Hadden we het geweten hadden we hem een paar extra Achouffe's laten binnen kappen, misschien was er dan een beetje vrolijkheid ontstaan.

Alle gekheid op een stokje natuurlijk want ook al waren het allemaal trieste love songs, toch bracht Adam ze met het hart op de juiste plaats. Uit nummers als "Let Me Fall In Love With You" tot de answering song hierop met "I Wanna Fall in Lover With Her Again" blijkt dat Adam het toch enigszins moeilijk heeft met de liefde. Alles brengt hij met gesloten ogen en een wel zeer breekbare klankkleur. Uiteraard laten muzikanten zelden het achterste van hun tong zien en zullen we maar stellen dat er in Oxford of er buiten er wel eentje rondloopt die Adam's hart kan raken.

Het voordeel aan deze singer-songwriters avond is dat iedereen aandachtig zit te luisteren en je haast geen koffie durft te vragen. Het nadeel dat de tap wel gesloten blijkt, alsof we "Blues Peer" met Van Morrison in 2010 een flashback herbeleefden. Een anecdote die amper 10 minuutjes heeft geduurd. No Beer No Fun, al zullen we hier de glazen maar laten staan zeker. Soms, heel soms wanneer je jezelf verdiept in de teksten stuit je toch ook op feiten die niet te achterhalen zijn. Zo zingt de nog geen 30-jarige Barnes een sad song over de summer of 69. Hoe? wat? en Woodstock dan, het summum van de hippiecultuur.

Al deze droevige nummers kregen dan toch een happy end toen op het einde van zijn inbreng Maaike met een chocolade taart kwam aanzetten als extraatje voor de verjaardag van Adam Barnes, en kijkt zijn droevigheid kwam plaats te maken voor een brede glimlach. Chocolate cake for everybody!!!.

Het tweede luik van deze avond, of moeten we stelen het derde, is er voor Ryan O'Reilly (niet de Amerikaanse football player). Van waar komt deze gast? van Oxford! Ryan verzeilde in de singer-songwereld nadat hij zijn job als gids van de "Jack The Ripper Tour" achter zich had gelaten. Ondertussen heeft hij ook al een paar albums op zijn conto staan. Een meer krachtigere stem met ook het gebruik van een neckrack en een stijl die meer aanleunt bij de hedendaagse folk.

Helaas ook bij Ryan een reeks nummers die te maken hebben met "LDVD" al steekt hij er een toch een nodige dosis humor in. Zo is die van den hoed best te smaken en kan Maaike niet anders om hem in de toekomst terug te vragen. Neerslachtigheid blijft ook bij deze Oxford troubadour als een rode draad doorheen de nummers lopen. Vragen beginnen bij me op te dagen wanneer de stad Berlijn met regelmaat terug komt in zijn teksten. Zeker wanneer hij van Berlijn over Hamburg naar de City of Angels reist. Nummers als "The Modern World" en "Conversation" gaan meer over het dagdagelijkse leven. Zo is er het nummer over stalking langsheen de sociale media als Facebook. Gelukkig ligt dit plat vanavond of er zouden er nog op ideeën kunnen komen.

Met "I Fell in Love" bevinden we ons terug in Berlijn en rijst er de vraag of Ryan ook nog wel in Oxford verblijft. Zo komt er ook een einde aan de luisteravond hier van beide Engelsmannen hier in Webbekom en trekken ze zo verder de wijde wereld in langsheen...je raadt het nooit...Berlijn! Tijdens de terugweg huiswaarts klonk er "Be My Baby" van The Ronettes door de speakers, ook een liefdeslied, minder inhoud meer ritme. CU