© Rootsville.eu

Jim Bows & The Flycatchers (CH)
Bluegrass - Americana
Pallieter Café Herselt
(09-10-2021)
report & photo credits: Rootsville


info club: Pallieter Café
info band: Jim Bows & The Flycatchers

© Rootsville 2021


Op zaterdagavond zakten we af naar het "Pallieter Café" te Herselt voor het afsluitende concert van de Bluegrass en Americana band "Jim Bows & The Flycatchers". In de winter voor de algemene lockdown konden we Jim Bows en "The Flycatchers" nog bewonderen op de "Winter Rumble" in Aarschot. "The Flycatchers" bestaan uit Jim's twee oudste zonen Bensch en Josh.

Helemaal vanuit het land van "Gruyère" en "Toblerone" hebben "Jim Bows & The Flycatchers" eerst de 4478 hoogtemeters van de "Matterhorn" moeten overwinnen om hier tenslotte in een voorstad van Varenwinkel te belanden. Akoestische folk en Bluegrass uit de Zwitserse Alpen, het is eens iets anders. We maken een reisje langsheen de Folk met soms ook wat Bluegrass inbreng en het is net die Bluegrass waardoor de animo tijdens hun optreden omhoog komt te klimmen.

Een concert in het "Pallieter Cafe" gaat simultaan met de vraag hoe het is gesteld met de verlichting. Een verlichting die al voor het concert uitgaat maar gelukkig was er Jim Bows die toch vroeg om wat extra energie te verbruiken. De verduistering kwam er niet zo maar want op deze zaterdagavond 9 oktober doen ze in Groot-Herselt aan een soort van algemene verduistering om het klimaat wat te sparen. Alsof het licht uitdoen wat zal helpen waar op andere delen van onze aardbol echt gesmost wordt met de energie. 誰敢反駁 ;-)

Het akoestische string trio met op de resonator zoon Bensch en op de 5-string bass de Josh. Zowel Bensch als Jim zelver veranderen van akoestische gitaar tot mandoline en klinken best aardig. Ze openen met "Give Me A Bible" en "Destiny". Geen nood hoor het wordt geen al te katholieke bedoening want met het daaropvolgende bluegrass instrumentaaltje "The Girl in The Glen" zit de sfeer er al onmiddellijk in.

Ook het nummer "Safe & Sound" is Bluegrass ten voeten uit. Op "It's Not About The Money" werd er door Jim een link gelegd met viagra, al heb ik het niet helemaal begrepen. Misschien zaten we al met de gedachte bij ons "Cristal'leke". Dat deze "Flycatchers" een beetje van alle markten thuis zijn bewijzen ze met een stukje doorwinterde Irish folk, knap! Het is net de diversiteit van allerlei Americana toestanden dat het concert zo aangenaam maakt om te beluisteren. Met een stukje hillbilly in "Moonshine Whiskey" als toetje. Zo maar van de Appalachen recht naar Herselt-city. Een beetje hilariteit kan ook wanneer er een instrumentale shuffle wordt aangekondigd en sommige van de aanwezigen denken dat het hier een dans betreft. Nog een folksong om de eerste set te beëindigen en zo werd het tijd voor de koffie.

Ook tijdens de tweede set gaan de heren op hetzelfde elan verder me een wat ouder nummer "Hopuse of Mine" maar ook met sfeer brengende instrumentale nummers als "Cuando Terminara" en Mother Knows Best". Het moet gezegd, ook al zijn alle nummers eigen originals toch is er geen enkel moment tijdens het optreden dat je aan verveling toe bent. Zelfs niet met "Bonnie on My Side", eentje zonder Clyde over gewone vriendschap.

Nu we toch stilaan in onze gewone doen aanbelanden gaan we dus ook eindigen zoals we dit voor Corona deden en dat is een slaapmutsje met "Orval" in het stamcafé van "Gevarenwinkel" en daarvoor trommelden we dan ook onze "Suzanne" op...