© Rootsville.eu

Freeborn Brothers (PL)
Roots
De Klinker Aarschot
(12-10-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: De Klinker
info band: Freeborn Brothers

© Rootsville 2021


Sinds die vrijgevochten broertjes uit Polen zijn gaan samenwerken met Rootstowner Kurt De Bont zijn ze uit de culturele wereld hier in Aarschot niet meer weg te denken. We hebben ze al in diverse vormen en kleuren kunnen beleven, van duo, over rockabilly trio, onder de naam van de "Jet'sons", tot een geheel theatraal gezelschap. In ieder geval is de prettig gevormde chaos tijdens hun optreden altijd wel verrassend te noemen. De variëteit aan muziek is zo breed en uniek dat je er geen label op kunt plakken, al is de balkan wel altijd in de buurt.

Deze band werd in 2013 als duo gevormd door Nikodem Soszynski en Mateusz Plesniak in Rzeszow, Polen toerde door heel Europa en Zuid-Amerika om uit te groeien tot driekoppige en daarna tot vijfkoppige band. Door die jaren heeft de band hun unieke geluid en energie gekregen die nu door geen enkele andere live-act op aarde kan worden vervangen. Vanavond staan ze op het podium van jeugdhuis "De Klinker" als een 5-piece band met naast Nicodemus Soszyński en Mateusz Plesniak ook nog Arek Hawro, Krzysiek Pasieka en Krzysztof Rakoczy...en nee geen Janssens of Peeters in het gezelschap ;-)

Op onze nationale feestdag sloten ze nog "Roots in Park" af en nu staan ze weerom op een boogscheut van "t park. Omdat de bassist niet met alle hedendaagse regeltjes in orde was dook er een Braziliaan op of was het een Hongaar. W Polsce jest też chaos ze względu na wszystkie zasady dotyczące korony. Naast "Banjo Dirk" is er ook een grote delegatie van "Gevarenwinkel" komen opdagen en zagen we dat de Fons er wel zin in had. De set van deze "Freeborn Brothers" komt hoofdzakelijk uit hun "Astral Trails" uit 2019 en doordat dit album half Engels, half Pools is wordt dit bij aanvang al een prettig gestoord iets, mazzeltov!

"Brain Damage" is bij de openers en daarmee verduidelijkt deze muziek al wat we zullen mogen verwachten. Een Poolse versie van een standard van de Joodse en Roma samenleving is uiteraard "Hava Nagila" en yep het blijkt in het Pools bijna hetzelfde te betekenen. Toch ook al een kleine opmerking; piwo nie nadaje się do picia, a systemu z dodatkowym paragonem nie można w tej chwili nazwać komercyjnym (iets over het bier).

We krijgen nummers als "In Your Love" en "Walk To The Moon" (niet de Dark Side of the Moon" van Pink Floyd) op ons bord maar ook het toch wel donkere "Marnosc Nad Marnosciami", wat dan weer gaat over ijdelheid ;-). Ik denk dat het bij de opzwepende song "Manewry" was dat enkele die hard fans de dansvloer kwamen in te nemen en Mateusz Plesniak iets riep van "hoere". Het moet me vergeven worden maar mijn tijdens de Poolse les zat ik in de Knoet :-) Van de Poolse toendra zakten we plots af richting Afrikaanse steppe en veranderde de zang van Mateusz dan weer in een paring roep van een kakatoe ofzoe:-) Ook de uitbeelding liet niets aan de wensen over.

"Banjo Dirk" was in eerste instantie afgezakt naar "De Klinker" voor diene banjo. In beeld kwam hij wel maar de Krakause Horny Horns" overstemden de fluwelen strelingen van de 4-string banjo. Vergeet daarbij ook niet het gekletter van de cimbalen in te beelden. Zo maar uit het niets kregen we met "All People in the World" een aangenaam ska nummer en die grooves kennen we allemaal wel ...dziwki! Helaas was dit het einde en scandeerde de menigte , incluis de Fons, voor een bisser. Het werd terug raden naar de titel ervan...mazzeltov!

Piwo dosłownie wyszło mi z gardła en met onze Nicowitz en Victoric Hendricksky aan het commando besloot ik maar wijselijk op te stappen. Deze "Freeborn Borthers" waren in het land voor aan te treden voor 50 jaar "Circus Ronaldo" op 16 oktober en ja het klopt wel. Instrumentaal is het dik in orde, een beetje alt-klezmer gedoe en voor de rest zoals we reeds vermelden opzwepend en prettig gestoord zoals een circus hoeft te zijn.

cucuruccucu...