© Rootsville.eu

Boogie Beasts support act Jan Bas & Nico Vanhove
CD release
Blues2Move (MOD) Hasselt
(14-10-2021)
report: Marcel & photo credits: Freddie


info club: Move2Blues
info band: Boogie Beasts
- Jan Bas

© Rootsville 2021


In Hasselt laten ze er geen gras over groeien, en gelijk hebben ze. Pas twee weken geleden het startschot van het nieuwe seizoen gegeven, en hier staan de mannen van Move2Blues alweer paraat voor hun tweede concert. Bij deze zouden de Boogie Beasts hun nieuwste telg komen voorstellen. Reden te over dus om alweer richting het verre Limburg te trekken, deze keer over Brussel want de Antwerpse Ring zat naar goede gewoonte alweer potdicht.

Gezien het een cd-voorstelling betrof, was een voorprogramma voorzien en dit was in de deskundige handen van Jan Bas. Na meer dan 15 jaar touren met Rusty Roots en tal van andere projecten later achtte Jan de tijd rijp voor wat solowerk. Zijn liefde voor soul, roots en heartland-americana vormen de fundering van zijn eigen unieke sound. Momenteel werkt hij aan een nieuwe plaat die normaliter begin 2022 zou moeten uitkomen. Het wordt uitkijken dus. Vandaag wordt hij voor de gelegenheid  begeleid door  “brother in crime” Nico Vanhove op drums.

Jan is een muzikale duizendpoot die al zijn projecten tot een goed einde weet te brengen. Er was al veel volk in de grote zaal van de MOD toen het duo zijn entrée maakte en ons direct bij de keel nam met een schitterende cover van ‘Tennessee Whiskey’ gevolgd door ‘Wicked Games’ van Chris Isaak. Niet enkel covers op zijn zijn setlist maar ook eigen werk zoals ‘Back Door Man’ bijvoorbeeld of ‘The Devil In Disguise’.

Knap werk, professioneel gebracht en niet te horen dat Jan en Nico nog maar enkele keren met elkaar hadden gerepeteerd. Hoewel, als je al samen bijna 21 jaar muziek maakt dan ken je elkaar door en door . Dat Jan fan is van Elvis weten we ondertussen en hij bracht wel een fijn bewerkte versie van ‘In The Ghetto’. Met ‘It’s A Mans World’ van James Brown, nam het duo afscheid van het Hasseltse publiek om plaats te maken voor de hoofdact van de avond.

Na de sterk prestatie van Jan en Nico, konden wij ons opmaken voor de hoofdschotel van de avond, de Boogie Beasts !! Op 17 september werd het derde album van de band, “Love Me Some” uitgebracht. Deze kwamen ze - in première - voorstellen in de Muziekodroom. Naar goede gewoonte vertolken deze Belgische bluesboys hun liefde voor (hill country) blues weer op geheel eigenzinnige wijze en dat resulteert deze keer in hun - naar eigen zeggen - meest dansbare plaat tot nu toe. De eerste single 'Bring It On' verscheen in februari en werd alvast enthousiast onthaald.

Ondanks een personeelswissel - Patrick Louis is sinds 1 december 2019 de nieuwe gitarist - is de helft van Boogie Beasts nog steeds Limburgs en viert de band dit jaar zijn 10-jarig bestaan, wat deze 'thuismatch' nog specialer maakt. Voor wie de band nog niet moest kennen, het zijn nog altijd dezelfde bekenden met Jan Jaspers (zang en gitaar), Patrick Louis (zang en gitaar), Fabian “Lord” Benardo (mondharmonica) en Gert Servaes (drums). So let the Beasts out, it’s time to party !!!

Boogie Beasts zijn hot op dit moment, very hot zelfs. Vooral bij onze Waalse vrienden waar hun plaat wordt grijsgedraaid op Classic 21 en met reden, want de nieuwste telg is top. De MOD was ondertussen goed volgelopen en de temperatuur steeg enkele graden toen de jongens de bühne opstapten en zonder teveel poespas direct drie nummers van de plaat op ons afschoten met ‘I Don’t Care’, ‘Get Away’ en ‘Let Me Out Of here’. Wow, van een entrée gesproken, dit was er eentje dat kon tellen. Energiek en gespeeld met een grinta die van het podium afdroop.

De mannen waren duidelijk in vorm en hadden er duidelijk zijn in, niet in het minst “The Lord” Fabian, die als een duivel-doe-al alweer het hele podium afschuimde en en geregeld het publiek kwam ophitsen. Patrick Louis schoot met de glimlach zijn gitaarlicks op ons af en Gert roffelde als een bezetene. Jan, bleef Jan, iets gereserveerder maar de grote motor van het viertal. Met een carrière van 10 jaar achter de rug was er ook meer te brengen dan de nieuwe cd en werd ook plaats gemaakt voor het ouder werk zoals ‘Mad’, ‘Trouble’ of  ‘Night Time Hero’. Alles verliep in sneltreinvaart. Een geoliede machine die zijn eigen hillcountry blues uitspuide op het dankbare publiek. Burnside en Kimborough samengebracht in een nieuw krokant jasje. Me like !

‘Bring It On’ en ‘Howl’ waren er dan weer twee van de nieuwste plaat zoals ook het schitterende ‘Like A Snake’ en de afsluiter ‘A Girl Like You’. De Beasts lieten de toeschouwers ademloos achter maar hadden nog wat extra’s bij de hand om het entthousiaste publiek te trakteren. Voor ons was het echter toen tijd om huiswaarts te keren want er wachtten ons nog redelijk wat kilometers asfalt voor de wielen alvorens terug de “Vloanders” te bereiken.  Ik was een meer dan tevreden man. De Boogie Beasts? Veni, vidi , vici !!!!

Volgende afspraak in de MOD is op 11 november want dan staat Dana Gillespie op het podium. See you folks !!!

Marcel