© Rootsville.eu

Gutbucket
Blues
Don Petrol Tielt-Winge
(20-10-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: Don Petrol
info band: Gutbucket

© Rootsville 2021


Het was even contradictorisch te noemen. Er was er eentje die van zijn Oostenrijkse berg was afgedaald en zo werd Bruno Gevarenwinkel al meteen meegenomen naar een andere berg, in Tielt ... oep den berg ;-). Reden hiervoor was dat bij "Don Petrol" weer veel gaaaaz werd gegeven en hun maandelijks "Souncheck Diner" na Corona weer kon opstarten. Nee, hier geen sneeuwlatten nodig maar een portie honger naar een lekkere hamburger en een "live" concertje. Voor Bruno veranderde de "Stroh Rum" gewoon in een "Bolleke".

Aangekomen konden we meteen vaststellen dat in het "Vaticaan" nog steeds geen sprake is van een energie crisis want de "O-L-Vrouw Kerk" op het topje van de berg was als vanouds nog steeds prachtig verlicht. Voor ons een ingetogen moment en zo zouden we de "Don Petrol" nog gaan vergeten. "Bart Petrol" stond iedereen op te wachten aan de inkom en op een paar kleine veranderingen was het hier nog steeds hetzelfde als voor Corona. Ook Charel'ke het butler'ke stond nog steeds fier te pronken tussen de andere retro prullaria.

Binnen kwamen we al onmiddellijk bekende gezichten tegen en konden we spreken van Alcatraz to the rescue...maar we waren hier voor Remko en zijn "Gutbucket". Deze formatie is een blues trio dat bestaat uit Remko Van Damme aka Black Label, Michael Trompeneers en Rik Lenaerts. Ze staan er om bekend om uitstekende eigen originals te brengen die ons meenemen naar de Mississippi Delta.

Met "Devil's Wheel" brengen ze ons een onvervalste trainsong en zo voelen we ons meteen in een bluesy stemming. Vervolgens krijgen we met "Whiskey on my Mind" er weerom eentje dat ons doet wegmijmeren naar een ander bluesje. Met nogal wat nummers over "Hell" en de "Devil" is het maar de vraag of de Tieltse dorpsherder hier zo meteen niet zou gaan binnenstormen, maar nee hoor de spots bleven aan in diens ambtswoning;-) Tijd toch ook voor de enige cover van deze "Gutbucket" en zo komen we uit bij Sonny Boy Williamson's "Help Me". Hoe? wat? dacht dat dit een nummer was van Chilly Willy :-). Diegene die deze ambi bluesband nog aan het werk willen zien. Op 10 november, voor mezelf een doomsday, geven ze in Zichem een concert met als doel de 82se verjaardag van drummer Walter te vieren. Van de hel naar de hemel, heb je hem?

Ook in het tweede gedeelte van hun Mississippi broadcaost kregen we het reilen en zeilen van diepe blues, waar het succes verscholen zit in de lyrics. Met "Shake It" kregen we dan een footstompin' shuffle, helaas waren er geen Lindy hoppers aanwezig. Het is toch knap om horen dat de ritme sectie van deze "Gutbucket" bijna zo goed als altijd drie tellen later aan vangen dan hun frontman wat hun blues nog echter komt te maken.

"long Black Hair" gaat over de verloren liefde van een knappe kortharig zwartje en om de pijn voor Remko een beetje te verzachten brengt drummer en keyboardspeler Michael dan maar een akkoord uit "Eenzaam Zonder Jou", dit met in zijn rug nog een authentieke "Rock-Ola". Das ne jukebox hé mannen.

We deinen stilaan naar het einde van dit eerste "Soundcheck Diner" na een periode die ons leven danig overhoop heeft gehaald en waarvan ik de schuld nog steeds leg bij de Chinezen. So, more burgers, less chop choy. Na alweer een shuffle met "Stones in my Shoes" komt het point final er met een rasechte Delta barrelhouse boogie. Einde relaas want den Hans was toch al slapen!

Voor diegene die geen dorst meer hebben, iets van 't schap is nu ook weer niet aan te raden ;-)