© Rootsville.eu

Barrel Aged Moonshine ft. Mojo Daemons
Blues
De Balans Eikevliet
(23-10-2021)
report & photo credits: Marcel


info club: De Balans
info band: Barrel Aged Moonshine - Mojo Daemons

© Rootsville 2021


Onder het motto “The Birth of a Band” werd in café De Balans in het gehucht Eikevliet bij Puurs, een nieuwe band boven de doopvont gehouden. Altijd interessant dacht ik bij mezelf en daarenboven op een goede boogscheut van mijn voordeur, en dus trok ik zaterdagavond naar het piepkleine Eikevliet voor een avondje leuke blues en aanverwanten. Ik was daar zeker niet alleen want de zaal was goed volgelopen met bekende (zo zag ik Gust van Duvel Blues en Ivan Bonne van Blueshappening Zelzate) en minder bekende muziekliefhebbers. Dorstig weer blijbaar want de drank vloeide rijkelijk.

Zoals het bij zo’n gelegenheden gaat was er ook een voorprogramma en dat werd verzorgd door The Mojo Daemons. Het duo bestaat uit Big Ben Bullet aka Ben Pittoors (harp en zang) en Smokestock B. aka Kris ‘den Bosse’ van Bosstraeten (gitaar en stompbox). Deze twee boys halen hun inspiratie uit zowel de traditionele blues en de New Orleans Jazz maar ook uit meer moderne bluesstijlen met soms zelfs een knipoog naar de rockabilly.

Smokestack B. bespeelt niet enkel de gevoelige snaar van zijn gitaren maar mikt ook een beetje op de jouwe terwijl Big Ben Bullet zijn best doet om z'n ruwe stem om te buigen in een lichte en aangename bezwering en bij tijd en stond teruggrijpt naar wat doorademde mondharmonica's. Dat noemde ik nog eens leuke opener. Aangenaame stem gemixt met de fijne gitaarklanken en leuk gekozen covers als ‘As The Crow Flies’ van Tony Joe White, ‘Evil’ van gouwe ouwe Howlin’ Wolf of ‘Bring It On Home’ van Sonny Boy Williamson. Tussen al deze knallers maakten ze ook tijd voor eigen werk met ‘Beer Can Rooster’ en ‘The Woodpecker’ om ons iets later te trakteren op een knappe versie van ‘Summertime’, waarbij Stef Spiessen ons duo kwam vervoegen op trompet. Knap allemaal en fijn om de avond mee te starten.

Na een korte pauze, was het tijd voor het “main event” van de avond en de reden waarom velen naar het piepkleine Eikevliet waren afgezakt en niet in het minst familie en vrienden zo het horen. Het werd dus tijd voor de doop van Barrel Aged Moonshine. Altijd spannend als je niet weet wat te verwachten, maar hetgeen ik er al had over gelezen klonk mij alvast veelbelovend. De band gaat voor een samensmelten van Blues, Jazz en Rock'N Roll geïnspireerd door onder andere T-Bone Walker, BB King en The Fabulous Thunderbirds waarbij ze hun eigenheid nooit verliezen. Stomende jump blues moet afgewisseld worden met ingetogen slow blues en jazzy instrumentals. Een full blown blues band mét brass section, dat kon alleen maar vuurwerk geven. Even kennismaken met de band die bestaat uit "Big Ben Bullet" Pittoors en Kris "Smokestack B." van Bosstraeten , die we hiervoor al aan het werk zagen en verder Paul Verschelden aan de drums, Jos Vermeulen op double bass, Steven Prinsen aan de toetsen, Stef Piessens op trompet en flugel, Rudi Wouters op tenor en alt saxofoon en Danny Verleyen op bariton, tenor en soprano saxofoon.

‘Strollin With Bones’ van T-Bone Walker opende het bal en met ‘Hard Way’ bleef de band aan de swingende kant van het verhaal. Het was meteen duidelijk dat de blazers een hoofdrol zouden spelen in het verhaal. Een mooie NOLA–sound bijwijlen en het Big Band gevoel waren zeker al aanwezig.Het mocht dan even rustiger met ‘Evening’ , song waar de mooie stem van Big Ben tot zijn recht komt Eindelijk een zanger waarvan je alles verstaat wat hij zingt . Dan kwam een leukerd met Litlle Milton’s ‘If Walls Could Talk’, dat noem ik eens een nummer waar je blij van wordt. Very nice ! Hetzelfde kan ook gezegd worden van ‘Going To Chicago’ van Count Basie. De songs zijn goed gekozen en op maat van de band.

Soms, vooral in het begin, had ik de indruk dat het wat rommelig klonk. Misschien wat stress voor dit “maiden optreden”, maar gezien het stuk voor stuk zeer goede muzikanten zijn, ging het richting einde al een stuk beter. De saus is klaar nu nog de binding en het is dik in orde. Geef ze wat optredens en het geheel zal tot zijn recht komen, benieuwd dus naar de evolutie van deze band, maar de toekomst ziet er alvast rooskleurig uit.

Marcel