© Rootsville.eu

Jose Ramirez (CR)
Blues
Banana Peel Ruiselede
(25-10-2021)
report & photo credits: Marcel


info club: Banana Peel
info band: Jose Ramirez

© Rootsville 2021


Als er een club is die ik in lange tijd niet had bezocht, dan was het wel de "Banana Peel" in Ruiselede. Corona had daar ook niet veel goeds aan gedaan, maar ondertussen hebben ze daar alweer een nieuw seizoensprogramma op poten gezet. Onlangs was "Meena Cryle & Chris Filmore" hier nog te gast en nu kregen ze bezoek uit Latijns Amerika met Jose Ramirez.

Blues uit die regio verwacht je niet onmiddellijk , maar toch is de blues er wel aanwezig en zelfs uit Costa Rica. Jose Ramirez is nog niet halfweg de dertig, dus nog behoorlijk jong in blues termen, maar hij speelde al met groten als Buddy Guy, Anson Funderburgh en Mark Hummel, om die maar te noemen. Niet te verwonderen dat hij op de laatste "IBC" in Memphis de tweede plaats wist te behalen uit meer dan 230 bands. Dat is dus gene kattenpis. In mei vorig jaar kwam zijn eerste schijf "Here I Come" uit en een tweede plaat staat al op stapel en dit zowaar op het befaamde label van Delmark Records. Bij deze is hij de eerste Latijns-Amerikaanse artiest om voor dit label te tekenen. Benieuwd wat deze man ons live op een podium zou brengen.

Hij wordt vergezeld van drie muzikanten die meer dan hun sporen hebben verdiend. Zo heb je Brant Leeper aan de toetsten (Coco Montoya), Rick King op drums (Koko Taylor, Junior Wells, BB King) en Franco Torterolo aan de bas. Er was alweer veel volk komen afzakken en de Westvlaamse juke joint zat zo goed als afgeladen vol, er hing een aangenaam sfeertje en de ingrediënten waren aanwezig voor een fijne bluesavond en dat werd het ook.

Jose kwam als spelend en zich een weg banend tussen het publiek het podium opgestapt en trakteerde ons, na de obligate muzikale intro, op een knappe versie van ‘Pickin’ van “The Master Of The Telecaster”, Albert King. Onmiddellijk op hoog niveau. Dit werd gevolgd door ‘I Play The Blues’ en ‘Three Days’ een song uit zijn eerste cd. Met ‘One Woman Man’ kregen we al een voorsmaakje van wat er op zijn Delmark-cd zou staan. Hij zou trouwens in de loop van de avond nog enkele stukken van de sluier oplichten. Met ‘Drown In My Own Tears’ bracht Jose een prachtige versie van de song van Ray Charles.

De man is een echte spraakwaterval, en dat weet hij blijkbaar zelf ook, en hij entertainde het publiek zowat tussen elke song. Trouwens de interactie met de aanwezigen was perfect en Ramirez ontpopte zich als een perfecte entertainer zoals bij ‘What Ever She Wants’ ( wat ook op de komende cd zal staan trouwens), waarbij hij het publiek gretig liet meezingen en in de handen klappen. Dat zelfde publiek dat voor de rest met veel respect naar de band aan het luisteren is zonder storend gepraat of geleuter aan de toog, maar een publiek van kenners en genieters, voor eens een verademing mijn gedacht.

Met ‘Here I Come’ speelt Jose de titeltrack van zijn eerste schijf, zijn eigen verhaal en zijn ontdekking van “De Blues”. Bij deze gaat hij dan op wandel in het publiek waar hij – al spelend- zelfs nog de tijd neemt om een “klapken” te doen met sommige aanwezigen. Knappe eerste set en niets dan tevreden mensen. Jose is een uitstekende gitarist en heeft zich weten te omringen met een schitterende toetsenman en een geweldige drummer. Pure klasse. Franco, op de bas, iets meer gereserveerd maar doet zijn werk uitstekend.

Na een korte pauze vertrokken we alweer voor een fijn rondje muziek met ‘Here In The Delta’ (alweer eentje van de aankomende plaat). Het werd wat funky met ‘Forbidden Funk’ en het mocht wat trager met ‘As You Can See’, een lang uitgesponnen “slowblues” van de bovenste plank. De avond werd afgesloten met het knappe ‘Temptation’ en Albert King’s ‘Hunter’. Einde werken en er barstte een meer dan verdiend, daverend applaus los. Dat leverde ons nog een extraatje voor 23 uur (tja einduur van de gigs) en we kregen ‘When My Blood Runs Cold’ van Lucky Peterson mee als cadeau.

Fijne ontdekking deze Jose Ramirez. Bedankt "Banana Peel" om deze sympathieke man en zijn topband in huis te halen, het was weer een avondje serieus genieten. Volgende afspraak daar in Ruiselede is op 08 november want dan komen onze Belgische vrienden van "Travellin’ Blue Kings" op bezoek.

Marcel