© Rootsville.eu

Roots in de Herfst
Jeffrey Halford & The Healers - Stovepipe
De Klinker Aarschot
(30-10-2021)
report & photo credits: Freddie


info club: De Klinker
info organisatie: Rootstown
info band: Jeffrey Halford - Stovepipe

© Rootsville 2021


Na "Roots in 't Park", dat steevast op onze nationale feestdag valt en het "Buskerfestival", is het de logica zelve dat we ons daarna opmaken voor "Roots in de Herfst". Vorig jaar viel deze editie in het water door de alom gekende redenen en het is weer even met de billen knijpen hoe we deze winter het concert seizoen tegemoet gaan. De Kurt van "Rootstown" zal wel gedacht hebben met al de Chinezen maar niet met den deze en kondigde met fierheid de affiche aan van deze editie van "Roots in de Herfst". Voor Corona stonden er 4 bands op de affiche wat dit jaar helaas gereduceerd is tot twee. Uit de US krijgen we de Americana band "Jeffrey Halford & The Healers" en als voor programma is er de Belgische "Stovepipe". Naast een heuse delegatie van "Gevarenwinkel" was er ook Kris van de Blue Chevy's en de voormalige "PR Lady" ;-) van de al even spijtig verdwenen concerten in "Den Brommer". DJ Mie "Tumbleweed" was dan weer uit Mechelen komen afzakken.

"Stovepipe" bestaat uit Roeland Verhaegen, Butsenzeller, Jan Peeters en Rene Hermkens en brengen rauwe Garage rock met een punk attitude. Ze hebben al een behoorlijke reputatie opgebouwd en brengen naast eigen werk ook covers van "Link Wray" en "Fuzztones". Vorig jaar brachten ze hun debuut EP uit met als titel "Born To Jive". Opzwepend in alle geval en dat zullen ze hier in "De Klinker" geweten hebben.

Openers waren "Young Men Dead" en "Teenage Head" en met zulke titels ontbrak enkel nog de aangepaste kledij voor de tijd van het jaar. Ook met "I'm Your Witchdoctor" bleven die van "Stovepipe" in hetzelfde stramien verdergaan. Het leek er even op of we met z'n allen zaten te wachten op een meer explosieve uitbarsting van deze rockers. Die kwam er wel tegen het einde...maar toen was de rook om onze hoofden al verdwenen. Er was dan ook een Bo Diddley look-a-like nummer met wat punk erin verweven maar helaas ben ik die titel vergeten. Naar het einde toe konden we ons nog opwarmen aan een met Corona geïnfiltreerd nummer als "Touch Me I'm Sick" maar dat kon ons niet deren want we waren met z'n allen gevaccineerd volgens de virologen...heu of waren het de politiekers. God mag het weten maar in alle geval we we're born to jive. De lichtman was ook al in Halloween stemming, einde verhaal.

Na de kennismaking met deze "Stovepipers" is het stilaan tijd voor de headliner op de affiche en zo belanden we dus bij "Jeffrey Halford & The Healers". Mijn eerste kennismaking met deze singer-songwriter kwam er in 2014 met het uitbrengen van het album "Rainmaker". Helaas was zijn vorige album "Hunkpapa" uit 2001 aan me voorbij gegaan. Helaas zeg ik wel want wat "Jeffrey Halford & The Healers" komen af te leveren is uitstekende Americana en blues. Sinds de overgang naar het label "Floating Records" kwam er met het album "Lo-Fi Dreams" in 2017 een meer algemene doorbraak hier in de Lage Landen, met dank aan Jan Janssen van "JohTheMan Promotions".

Zijn laatste digitale voetafdruk kwam er in 2020 met het album "Beware of Worthless Imitations", een bloemlezing uit de laatste 20 jaar van Jeffrey Halford. Nummers waarbij je stijlen als Americana, Blues en Country Soul kan uit ontwarren. Deze in Dallas geboren Texaan heeft al een hele weg afgelegd en sinds hij in de 60-ties immigreerde naar San Francisco CAL. is ook zijn muziek beginnen te veranderen. Je kan deze Jeffrey Halford aanzien als een mix van "Tom Petty" en de "Eagles" met een vleugje John Hiatt erin. Voor deze Europese tour laat Jeffrey zich begeleiden door de ritme sectie bestaande uit Adam Rossi en Mike Anderson.

Of Adam Rossi nu een drummer is of al dan niet een keyboard speler is niet geweten, in alle geval kwam hij zich op beide instrumenten te bewijzen. Mike Anderson die was als bassist dan weer een evenbeeld van Jospeh Pope III (Nathaniel Rateliff). Jeffrey himself kwam zich te begeleiden op een Danelectro en een heerlijk klinkende resonator voor als slide op het voorplan kwam. Beide sixstrings waren trouwens uitstekend afgestemd en dat doet de muziekliefhebber naar meer verhopen. Wie bij nummers als "California" en "Railbirds" wel op de eerste rij stond was Kris "Blue Chevy". Trouwens die zijn "Blue Rooster Events" aan de oevers van de Werchterse Dijle zijn met "Paris Texas" ook uit de post-corona startblokken geschoten. Een "grote" madam zal voor het tweede concert afzakken naar Werchter maar die naam houden we nog even geheim. Er mag al wat spanning zijn.

Spanning was er wel op het podium mede door de perfecte balans tussen Americana en blues van Jeffrey Halford en daar waren we dan ook naar "De Klinker" voor gekomen. Net zoals Railbirds" komt ook "Hunkpapa" uit 2004 en zo zie je maar, alles komt terug. De switch naar de blanke resonator deed bij wijlen rillingen naar boven komen, oh wat heeft die gitaar een heerlijke klank. Het voorbije punk uurtje verdween geluidloos in deze heerlijk roots en blues sound van deze Jeffrey Halford & zijn Healers. Twee uitersten ook die de opvatting bij enkele aanwezigen toch kwam te verbreden.

Deze "Jeffrey Halford & The Healers" hun passage zat er hier op maar door toedoen van MC Kurt kwamen ze toch nog even terug met hun laatste single "Walk To The River" en zo werd dan ook meteen de kers op de taart geplaatst. We zullen na zijn passage hier in België van Jeffrey Halford nog wel meer gaan horen...

De allerlaatste die-hards waren weerom die van Gevarenwinkel en nu heeft Nico zelfs concurrentie van Hélène Varenwinkel ;-) De Chinezen hebben we toch maar weer een neus gezet want ze zullen hem niet temmen die fiere Vlaamsche Leeuw. De rootsliefhebbers kunnen hun hartje weer ophalen hier in Aarschot met "Everyone is Guilty" in "Het Gasthuis" op 24 november en zeker aan te vinken is de bluegrass van "The Good Bad" op 3 december in datzelfde "CC". Ze waren wel niet hier maar toch gaan onze gedachten ook uit naar de mannen van "Goezot". At the end of a storm there's a golden sky 'cause You'll never walk alone!