© Rootsville.eu

Walter's Birthday Bash feat. Chilly Willy
Brithday Party
Den Hemel Zichem i.s.m. Living 29
(10-11-2021)
report & photo credits: Nicolien


info club: Living 29


© Rootsville 2021


Het zal je maar gebeuren. Samen met Charlie Watts je 80ste verjaardag willen vieren en dan slaan plots de Chinese beestjes om je heen. Het gebeurde allemaal bij Walter Cuyvers, de oudste batteur van het land. Gelukkig kwam er dit jaar een verzwakking van de pandemie en net voor alle onheil weerom zou gaan toeslagen kon de al zo lang geplande "Birthday Bash" dan toch nog doorgaan. Door een organisatie van "Living 29" werd "Den Hemel" te Zichem dan maar in paraatheid gebracht, helaas voor Charlie Watts (1941-1921) dan wel want die was ondertussen verhuisd naar de echte locatie hierboven.

Even een korte terugblik over Walter zijn muzikale loopbaan, ik kon er jammer genoeg niet veel over terug vinden. In het prille begin speelde hij in schoolbandjes. Later in bal orkestjes en Jazz bands. Daarna(ast) is hij gaan spelen bij Cotton 3, Blue Bottle, een Blues Rockband met Raf Timmermans op gitaar en Werner Peeters, zang en gitaar en Easy Does It.

Walter is in de zomer van 1995 als de flamboyante drummer bij Chilly Willy, "Loony Goony & The Free American Indian Hippy Blues Street Fruits" gekomen en is er nooit meer weggegaan. Hij en Den Huibbe zijn er het langste bij. Later zijn er wel wisselingen geweest maar de meeste zijn er vele jaren trouw gebleven. Het is een hechte vrienden groep. De reden was altijd of het werk of de thuis situatie dat ze de vele optredens niet meer konden blijven doen. Walter was antiquair, ex-kroegbaas maar is nog steeds een levensgenieter, natuurliefhebber maar ook een drummer in hart en nieren. De mooie natuur legt hij dan op de gevoelige plaat vast zodat wij er ook allemaal van kunnen meegenieten. Als drummer zit hij nooit stil, zijn hele lichaam volgt het ritme van zijn drumsticks. Het is gewoon een genot om naar te kijken. Zijn plezier in het spelen straalt af op de andere bandleden en ook op ons in de zaal. Wij hopen dat hij toch nog achter zijn drumstel klimt zolang hij daar plezier in heeft.

Het zou een viering worden die ons nog lang zou bijblijven. Met maar liefst meer dan 240 aanwezigen kwam dan ook het bordje "Sold Out" aan de ingang te hangen. "Den Hemel" deed zijn deuren dicht ;-) Normaliter was er een voorprogramma voorizen met AC & Smokey Pete. Alain Counyé moest evenwel verstek laten gaan wegens het plotse overlijden van zijn vader. De vervanger ad interim was evenwel niemand minder dan "Lazy Horse AKA Raf Timmermans. Met afwisselend op dobro en mandoline kregen we kaskrakers te horen zoals "Honky Tonk Woman", zonder de Charlie dan maar en met het ophitsende "Goin' To My Hometown" van Gallagher. Het stof dat naar beneden kwam was niet van de zoldering maar wel degelijk van het footstompin' meeleven van Charlie en Rory hierboven.

Op 13 maart 2020 werd hij 80 en ondertussen ook zo reeds de 81 gepasseerd. Helaas stond er geen troon achter de batterie zo dat je even moest inschatten waar Walter was gezeten, hem horen dat deed je wel. Het vuur is nog steeds niet gedoofd en dit zal og niet voor morgen zijn. Zo hebben die van "Chilly Willy" al een paar contractjes op zak, zoals op "Hookrock Indoor", die met de eveneens jarige "Catsmokes". Als alles hopelijk in zijn normale doen gaat komen. Dat de Charlie hierboven meer een goed woordje doet.

Met Den Huibbe en zijn "Chilly Willy" op het podium wordt het startsein gegeven voor de nodige Brithday ambiance. Dit met nummers als uiteraard het niet te missen "Shake Your Hips" van Slim Harpo en het al evenmin te vergeten "Help Me" van SBW, Chilly Willy ten voeten uit. Ook Dirk “Pizz” Piselé en Dirk Cuyvers, net als Gerry “Dizzy” Allaerts mochten hiefr niet op het appel vergeten worden en zo werd het Chilly Willy zoals het in de voorhistorie werd gebracht. Omschakelend van ophitsende blues naar de meer ingetogen versie maar met nummers van SBW, Muddy Waters en Howlin' Wolf was het hek meteen terug van de dam.

Nog een duetje van den Dizzy met Lazy Horse als kers op de taart en met "Checking ip My Baby" nog eens kijken hoe het met onze Walter gaat. Een feestje pur sang en dus opkijken naar enkele festivals die er aan zitten te komen in 2022....we kijken er al naar uit!