© Rootsville.eu

Dana Gillespie & The London Blues Band (UK)
Blues
Move2Blues (MOD) Hasselt
(11-11-2021)
report & photo credits: Marcel


info club: Move2Blues
info band:
Dana Gillespie

© Rootsville 2021


Op deze herdenkingsdag van wapenstilstand, staat de blues niet stil. Na verplaatsingen naar West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk, was het nu weer richting Limburg en het mooie Hasselt waar de mannen van Move2Blues een Engelse muzieklegende op de affiche hadden staan met Dana Gillespie & The London Blues Band. Dus, “on the road again”.

Meervoudig bekroonde Blues Diva 'Dana Gillespie', heeft over de ganse wereld getourd en meer dan 60 albums op haar naam staan. Haar muziek is geëvolueerd van folk in de jaren '60 tot de jaren '70 Bowie-achtige glamrock tot de rauwe in-your-face blues die ze vandaag ten gehore brengt. Ze was al op jonge leeftijd geboeid door de blues; amper dertien was ze toe ze The Yardbirds aan het werk zag in de Londense Marquee Club, maar ze vond dat je een zekere leeftijd en levenservaring moet hebben, vooraleer je de bluesthema’s geloofwaardig kan zingen.  Ze specialiseerde zich in zelfgeschreven, behoorlijk aangebrande liedjes over de man-vrouw relatie, vol insinuaties en "double entendres".

Ze weet zich steeds te omringen met de beste muzikanten die ze samen brengt in haar eigen The London Blues Band . Haar stoute teksten weet ze te brengen met een zekere verfijning en doorspekt met fijne humor. Vanavond heeft Dana voor u meegebracht : Dino Baptiste  (keyboards), Peter Verhas  (sax ), Dominic Stockbridge (gitaar/vocals ) en Harry Whitty (drums).

Deze 72-jarige staat niet stil, na ‘Under My Bed’ in 2019, bracht ze midden de pandemie haar nieuwe cd ‘Deep Pockets’ uit en een biografie onder de welluidende titel ‘Weren’t Born A Man’... Vandaag op het podium van de MOD vermoedde ik dat ze ons wel een greep uit haar nieuwste telg zou laten horen. Het was drummen aan de ingang van de MOD. Honderden jonge gasten stonden in een lange rij aan te schuiven. Al zeker niet voor Dana maar blijkbaar voor “Stikstof” (what’s in a name) die de grote zaal hadden ingepakt. Dana verhuisde dus naar de bar, wat uiteindelijk een pak beter was, gezien de intimiteit van de zaal.

Stipt om 21 uur kondige MC Danny onze “madam” aan en we waren vertrokken. Met ‘Big Boy’ en ‘Experienced’ ging het van 0 naar 100 in 3 seconden. Old School rhythm & blues van de bovenste plank. De tand des tijds heeft zeker sporen achtergelaten maar aan haar stem is nog niets veranderd, beetje nasaal maar o zo krachtig. Voeg daarbij het quartet topmuzikanten en de cirkel was rond. ‘Deep Pockets’ en één van de weinige trage nummers ‘We Share The Same Sky’ kwamen dan weer uit haar nieuwste cd. Dan was het tijd voor een stevige boogie met ‘Too Blue To Boogie’, mister piano man Dino Baptiste was on fire !!  Dat was pas fuiven en hoewel er weinig plaats was zag ik net voor mij toch een koppel een stevige boogie uit de dansbenen persen. ‘St Louis Blues’ van WC Handy dateert dan wel uit 1925 maar kreeg nu, met Dana’s krachtige stem een totaal andere dimensie. De eerste set werd afgesloten met het funky ‘Funk Me Hot’, wat bewijst dat onze diva wel van alle markten thuis is. In elk nummer kregen de muzikanten hun deel van de aandacht door uitgemeten solo’s op het publiek los te laten. Hoofdrol weggelegd voor de sax en de piano, maar youngster Dominic Stockbrigde liet menig wenkbrauw optrekken met zijn fijn gitaarspel.

Na een korte pauze werd op hetzelfde élan verder gegaan met ‘Ugly papa’ en ‘FCK’, want daar was ze met haar “licht aangebrande’ teksten. Schitterend gewoon. Idem dito bij ‘King Size Papa’ trouwens. En we bleven genieten met ‘Your Mind Is On vacation’ van Mose Allison en het swingende ‘Come On (If You’re Coming). ‘Big Daddy’ mocht dan even de mensen op adem laten komen alvorens hen weer midscheeps te treffen met de laatste song van de avond ‘A Lotta What You Got’ van haar “Blues It Up” cd. Bij deze mocht elk bandlid nogmaals zijn kunnen laten horen met schitterende solo’s. Met deze song was het doek gevallen over dit alweer fijn optreden. Knap uitgebalanceerde set en goed gekozen nummers die de boel deden ontploffen. Iedereen tevreden en het bewijs dat deze 72-jarige bijlange nog niet is versleten. Bedankt mevrouw Gillespie !

Volgende afspraak van Move2Blues is de MOD is op 09 december en dan komt Breezy Rodio op bezoek so be there or be square !!!

Marcel